加拿大Stream A - 課金揮手交流區(9)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
唔洗你做功課咩
好多濕濕碎碎既功課,幾分幾分咁
分又唔算多,但你又無理由唔做唔拎個d分
有啲學校今年規定唔交功課直接當全科fail
其實都正常,返學就應該要交功課啦
請問大家 我用owp入左境仲可唔可以申請sp轉行stream a
同問巴打係咪都係2016個屆??
我上年都申請左stream B 拎左OWP。
宜家睇緊學校,agent話有OWP唔駛PGWP,可以考慮一下報私校,我見學費平左好多,仲要係有一年co-op 連ielts 都唔洗有D too good to be true
可以
inland SP 仲會極速批
係 2016

我仲搵緊資料

有無邊度易搵d
唔該晒
2016無得讀一年PGD,master la
想問下會簡postgrad讀一年嘅人,你哋大概會預幾多錢去
師兄諗住讀咩,同樣year3考慮緊去唔去
我一月去Toronto Seneca讀一年pg dip
我預hkd$250k左右 100k係學費 150k係生活費
都唔知夠唔夠 啲租金越嚟越貴
我都大概係預呢個金額 有冇過來人可以分享下其實夠唔夠
Agent講個啲係diploma,唔係master個啲。我估有啲似職業學校
Google 一search 好多
睇你講個AGENT好伏wor,

你行stram A 定B都溝埋晒一齊.....你想行STRAM A定B架. 私校係咪DLI先? 定係你想行STREAM B?

AGENT亂黎無成本, 水你commission 你7左輸毎個係你.

識太多人以為agent收錢=pro, 死都唔信我講, 1-2年後就個個死豬咁樣,
我問過兩間唔同agent兩間唔同學校都係DLI
但係冇PGWP。
佢哋兩個嘅意思都係話其實拎PR嘅時候一定係用STREAM A身份。
而SP同OWP可以同時擁有兩個Visa。

而OWP係由入境加拿大之後開始計三年有效,我個OWP好似係24年前要入境,即係到27年前,我都可以用OWP身份留喺加拿大,所以根本就唔需要PGWP。

但我都有懷疑係咪真係講到咁好,因為咁嘅話咪可以同時間返工又讀書,唔使理SP限工時??
我冇相關經驗,以前去旅行你入境都應該用一種原因入境,咁究竟我應該用咩身份入境係SP定OWP呢??

當然私校對我來講係好吸引嘅。因為真係平好多,而且感覺Diploma課程應該容易啲。

所以我好多疑惑,我上網都係咁搵緊資料。
冇講錯 你係可以同時有兩個visa
反而有時呢度大家concept 唔清成日覺得Owp 只係for Stream B Visa 同Pathway 係兩樣野
希望唔好再搞亂concept

首先SP 限工時 11月15日會廢除 所有SP Holders 都都可以去打工唔受時限 但唔可以變part time course
所以有冇OWP 限制唔知

入境時係可以同時持有兩種身份 佢會批哂 我自己就已經有哂兩個visa
如果你用owp 入加拿大再inland apply 亦可以拎哂

所以正常你畢業後仲係有owp 有限期可以合法居留同做野 咁私校都OK 不過當然你要concern 就係佢會唔會突然執呀 啲科變非DLI 或者將會搵工認受性問題

另外呢度返學咁辛苦係咪有咁多時間可以俾你仲去做咁長工時...
唔該巴打資訊
巴打讀緊master??
我聽過agent講呢類私校好似唔係好難,IELTS都唔使。。。我都畢咗業咁多年,唔會想讀Master個啲了,我寧願容易啲讀完,handle 到既話可以返多陣工,有啲目標為本
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞