加拿大Stream A - 課金揮手交流區(9)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
首先聲明我唔係加拿大會計師
可能你嘅concern真係有需要
但邏輯上係指報曬你有幾多資產
咁之後就算你將筆資產調去加拿大都唔會再額外收稅
佢唔會理你有幾多loan
總之有錢賺就要收稅
如果係可行我帶5球過去又話4球係屋企借既
之後扣返息先再交稅咪好正?
萬稅之國咁都俾你避到就唔係萬稅之過國
Send email 溫馨提示一下
我都係疑似被miss左
問完先醒起咁
過一兩星期就收到offer
佢話14個工作天內就有offer
我等左近一個月就覺得唔對路問下
佢就話進入下一步….7日內就有
最後10日左右收到

都係客氣問下已過左期限
自己仲有冇機會同有冇文件要補
間接提下佢…
話說追左陣d 學簽group
係咪全部報centennial 既人都要做英文admission test之後先派offer ?
有無在讀centennial 既分享下
我聽日飛, 13號開學. 琴晚凌晨先做admission test
我意思係派offer之前個個,話考完先決定收唔收,唔係開學前
巴打使唔使考依個?
我直接收conditional offer 話之後要admission test. 正常派Offer之前唔使考試, 就算要都係ielts 嗰啲就OK. 我就考左個duolingo.
好 唔該
我見好多人ielts 交左過左都要考埋先比offer 咁可能係抽人考啦
想問下呢個情況有冇機會行Stream A?
中五退學冇畢業 冇考過DSE
依家淨係去報23年DSE英文一科
同埋去考ielts or Duolingo
係咪就可以符合Diploma嘅入學要求?

定係淨係考個ielts 6.5以上就得?
有Dip 收就得
睇學校要求黎做吧
你講緊嗰個係英文分班試?
dip 一般6就得。間間學校唔同。自己睇自己揀。
postgrad dip/cert 嘅admission requirement 一般都係undergraduate degree就可以。

咁我2018年master畢業,想讀1年postgrad dip行stream a,呢啲 program 嘅所謂prerequisite degree係計我bachelor degree定master degree?
postgrad = post degree. 你應該明....
不過個科收生求都唔同, 請自行參考/問返間學校.
同埋唔一定academic req, mature student 又有唔同要求. 不能一概而論.
除咗分班試,聽講報名後/派Offer前仲有一個
咁我唔清楚 因為我係讀ilac英文班跟住直接收Offer
我想問下我就依家year3,前兩年都係喺香港online讀,依家返嚟去滿足果50%,但我想問果50%嘅時間,姐係我呢兩年,有冇限制係一定要全部時間留係加拿大?例如暑假果啲係咪唔可以離開加拿大?
我就係有啲唔明佢個入學要求
舉個例
https://www.centennialcollege.ca/programs-courses/full-time/baking-pastry-management
呢個Diploma嘅入學要求係

Academic Requirements
Ontario Secondary School Diploma (OSSD), or equivalent, or mature student status (19 years or older)
Grade 12 English (C or U), or equivalent (minimum grade required), or take the Centennial College

Additional Requirements
English Language Proficiency

Grade 12 English可以用ielts代替?
定係Academic Requirements同Additional Requirements兩個係分開計
姐係我要考DSE去符合佢個Academic Requirements (DSE我要攞3?)
然後再考ielts or Duolingo去符合Additional Requirements?
你應該睇兩樣野,你個學歷(未完成中五)有無dip收你讀
另外就係英文有無達到佢既要求(ielts 6.5以上)
如果你學歷夠收你讀dip
你英文未達標,咁佢要你讀番d英文先,或者由foundation course 讀起
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞