加拿大Stream A - 課金揮手交流區(9)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
Pr 好似要每5年續一次
Citizenship 好似你拎完pr 之後幾時想搞都得,好多人拎完pr 之後唔想轉citizen 就不斷咁續pr ,反正福利果啲差唔多都一樣
唔該晒cder
諗緊拎唔拎passport 好
想問下讀master既係咪個個都揀加拿大三大
拎埋啦
Pr5年續一次,仲要果5年間你要喺加拿大住夠2年先符合資格續下張pr
拎左passport你不論離開加拿大幾耐都唔會無左個身分
咁我想問假設我2025 係CA 讀書2026前Apply 左PR
咁我最快係2025果年計唔計?定係要由2026 有PR 先開始計? thanks
申請人在申請前的四年中,必須在加拿大居住至少三年(即1,095天),且其中至少2年是永久居民身份。
你讀完2年書再留多2年都夠鐘申請到
咁最快係3年就拎到 👍🏼
有個講法好似係話拎pr前既時間係計一半,最多計一年
同埋佢批都要時間,你再搵下啲資料好啲
諗緊老婆做太空人幾耐好
又唔係好想去英國
PR前SP計一半時間
如果留左兩年就計一年
有PR住多兩年就可申請passport
太空人好難頂喎
2+2/1+2.5都係差唔多4年
太空人真係唔易
我應該要成日飛過去 or 睇下有無remote work 可以係CA 打香港工
原本諗住拎左PR 算,以為renew 無requirement, 就咁apply 就ok , 但原來都要stay, 咁好似passport 好d
唔好買唔好去
留港建港
因為有朋友inland申請,5月申,而家都仲未有,所以好奇上嚟問吓
補充:申2022九月開sem
人地收你先得架,你個問題同香港人係咪揀三大無咩分別
好快係指幾耐左右
指快過Outland
我想問下我個情況
十幾年前asso grad
唔諗住讀degree,因為學費貴
係應該讀diploma 定係可以讀post grad diploma?

女朋友做護士
應該夠分
定係應該結婚後痴佢過黎?
定係應該香港,讀個一年制既ma課程(如果佢收我),好呢?
指夠咩分?
EE試下用計分就知
基本上冇加拿大學歷或工作經驗係唔會夠分
香港讀完你到加拿大都係要讀
不如直接加拿大讀兩年
認受性高d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞