加拿大Stream A - 課金揮手交流區(9)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
可以
但要確保個top up 加拿大係認既先好讀
想請教下Centennial College既Advanced Diploma (Fast-track)會唔會被當成grad/post-grad diploma?

我本身17年11月grad,只可以揀2年dip黎讀
所以怕讀完到時apply PR佢會話我呢個係grad/post-grad diploma而我開始讀個陣唔係degree畢業5年內而唔合資格

另外我有興趣個科淨係每年1月開,而我2023已經miss左
如果2024 1月先開始讀2年會唔會唔夠時間apply PR?
應該係最少要係dip起
Post grad, degree 都冇所謂
但dip最少兩年,degree起最少一年
最緊要係DLI內既課程
24年1月開學應該都趕到
當然唔好臨尾fail,另外SP都唔可以炒defer offer
因已接近尾班車
一般都係每年讀8個月
Summer有冇得讀埋?
我見1月開學個d好多都係唔放summer break
咁讀埋就應該25年5月就畢業,同23年9月入去個班同時間畢業
時間應該都重好鬆,真係炒左科要讀多個sem都趕到既
請問其實讀diploma我見只係要求high school成績, 冇要求大學或相關證明, 但係若有讀過大學就要係LOE自爆其實有讀過再解釋點解倒讀?
唔係。。。。

利伸,我只講點解有需要讀呢科同對我份工有乜幫助。
收學校傭金
唔會收學生
有好有唔好
佢只會建議你揀佢有合作既學校
變相你既選擇少左
但佢會畀少少意見同可介紹其他同學畀你
另外大部分agent都會要你獨自申請SP
家人入境先再搞SOWP MSP等
因為咁樣成功率最高
但咁樣就令SOWP會遲左同要分開搞
搵唔搵自己決定就可以
但收你錢既就盡量避免
唔好意思,可能我講得唔清楚

我既理解係如果行Stream A,有以下選擇:
1)讀post-secondary diploma(要2年或以上)
2)讀degree
3)讀graduate/post-graduate diploma or cert(要1年或以上)

而當中如果你揀3個條路,你開始讀個一刻要係你自己上一個degree畢業5年之內

我自己2017年11月畢業,呢一刻行3已經行唔通,2又唔太夠時間同太貴,所以會行1個條路

問題就黎喇,我而家報既呢個fast-track advanced diploma,佢寫個admission requirement係degree/diploma,咁應該當佢係1定係3個條路?

我最快都要2024年1月先開始讀,到時一定過晒我本身個畢業5年內期限

我怕讀完2年到apply PR個陣,佢話我呢個係post-grad dip我就唔合資格
其實都係要自己搞SP
Form同文件都係自己搞….
免費Agent會提你夠鐘做咩
好少會幫你填野

學校收左只係有LOA
SP要自己搞
學校批個官唔批都經常有
所以自己都要做好功課
唉 有無人熟 stream A 流程

原本打算申讀 9月去 Vancouver BCIT
點知無位,依家推到1月入學,點知佢得 part time course

搞到我想申請其他大學,但又驚唔夠時間讀
有無人知佢 policy 到2026, 係指2026一定要畢業定咩
咁係你冇查清楚喎
Search program 有寫part time full time 同一年開幾多個sem
2026年8月尾要讀完齊文件申請Stream A
未畢業申請唔到
BCIT 好撚亂,BCIT advisor 比錯料我,搞到推遲左

advisor 叫我1月入學有 full time ,之後 問清楚department 又話1月得 full time 搞到 r 爆頭

依家申請1月大學又驚3年畢唔到業
BCIT 好撚亂,BCIT advisor 比錯料我,搞到推遲左
advisor 叫我1月入學有 full time ,之後 問清楚department 又話1月得 part time 搞到 r 爆頭

依家申請1月大學又驚3年畢唔到業
想問問如果2024年7月先畢業,10月左右先拎到degree張cert,我趕過去2025年1月/5月到加拿大讀1年postgrad diploma 可唔可行?
都可以
最好搵可連續讀2個sem
8個月就畢業果d
都係果句
盡量早d去
建議如果其他學院有同科就去
水平唔會話差好遠
係可能地方冇咁方便你
原本係想報23年1月?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞