加拿大Stream A - 課金揮手交流區(9)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
Thx
我跟住填左成個幾兩個鐘…
佢條片一直強調可報埋SOWP同MSP
到最尾都係話得…

晏d試返GC Key
今次齊料應該快好多
好多係3十尾40有仔女成家去架
根本唔同情況,唔使比
真係唔駛比較
諗下以前用千幾萬搞投資移民嗰班咪仲唔抵
如果香港BBA (非accounting major) 畢業,去讀accounting diploma 係咪會唔批SP? 問啲agent 都話好難,揀其他又話要match past experience..... 有無師兄教路
我係acc倒讀mgt
點解會想轉accounting?
想理解多D 加拿大taxation, 做小生意果時有 tax planning。 Ching 你搵agent定自己做study plan
吹同工作未來發展或者專業有關就得

妮到個個都倒讀拎到SP
我都係啱啱收到offer開始搞
冇搵agent
想問下
1: 係咪一畢業就可以入紙申請stream a (~6月?)
定係要等到 transcript上面寫住degree completed/有grad cert先得 (~9-10月?)
2: 等緊IRCC批嘅時候多數係揸住PGWP?定係其實OWP SP or any visa都得 總之可以留係加拿大境內就得
3: PGWP係咪只要係DLI grad就guarantee 有(唔計自己柒左交漏野犯左法果d啦)?一般黎講批幾耐?有無得extend定係淨係會批一次?
4: 入紙到批PR一般要等幾耐
5月31 send email 開canada post account遞表
6月14 medical check CNCC biometric request
7月18 香港先寄CNCC俾領事館
8月3 PR confirmation
8月6 出 ECOPR
8月16 收到楓葉卡
倒讀唔難拎到, 反而D AGENT話課程係大學讀過, 有OVERLAP 所以會唔批。
CHING拎到SP 未?可唔可以留TG 請教你。本身諗住比少少錢AGENT 搞, 而家都係自己搞算。
大家進度都差唔多
不過我自己算漏咗一樣野:
我用中銀戶口舊錢做資金證明,
以為準備好晒足夠彈藥啦,
點知唔記得轉定英文版月結單,
變咗而去分行申請BANK STATEMENT,
仲要等兩星期先收到,真係失咗少少預算。
我打算一家三口過去,
兩公婆都唔係高級打工仔,
月薪加埋6-7萬,嚟緊帶百零萬港紙現金流過去。

其實每個CASE都唔同,無得比較,
我自己都久唔久擔心過到去唔夠錢洗。
唯有趁好心情果陣同自己講,到步兩年預咗燒錢,
內心感覺可能會良好少少。
未呀study plan 都未打….
尋日由頭報過GCKey
得閑就填form報下+夜晚填一兩個鐘…
可加你TG
或者直接上嚟問都好
打算一家四口一次過報GCKey 攞SP SOWP MSP試下
邊個玩爛epost connect
上星期問佢地仲好樂意答application status
琴日再問佢地話有人spam 佢地所以IRCC 唔會再係epost 答任何問題

push

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞