加拿大Stream A - 課金揮手交流區(9)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
如果想5/2023入學 依家先開始搞 係唔係太遲
等緊考ielts
IELTS準備好未?
一日冇成績都唔會有offer
豁免IELTS例外
下年5月其實幾個月前已開始招生
大部分已派曬offer
可能仲有少量位
可直接問學校
有就交錢報名
收得offer黎SP都要開始
唔好亂up, 無ielts 一樣有學校會出conditional offer

conditional offer 一樣有LOA.

利伸: 申請左4間, 2間出CON OFFER, 1間因為無IELTS REJECT. 1間因為其他原因REJECT,
我年頭報左幾間未有IELTS 冇LOA
都係話盡快交IETLS先會process
不過如果準備好問埋學校都可報定
機考好快有成績
依家除左it類 仲有邊d係神科?
我報左一間,無考ielts,交左testimonial,出左offer,unconditional offer
不過未交錢留位所以未有LOA
facebook group 先有人話做留港撚比人reject 左
- Graduate / Post-graduate Dipolma or Cetificate 研究生文憑或證書(1年制課程以上)
以研究生文憑或證書申請PR條件:申請者須於取得文憑或學位5年內,申請研究生文憑或證書方為有效

但官網係話
You must have competed this prerequisite diploma or degree in the 5 years before you started your graduate or post-graduate program.
係咪姐係5年內開始個PROGRAM 都得 而唔係5年之內要用張CERT黎APPLY?
開學時是畢業5年內可報一年post grad
首先你唔好以為IT就一定有人請同揾得多錢
同埋係咪醒果班先啦
你自己普通料唔係以為讀完IT
就年薪過10萬啊
大把local讀完都係揾4-6萬一年
有d都揾唔到

我完全無諗過要讀it
想問下戶口statement個到 可唔可以有d係hkd有d係cad?
見依家cad都平 想換定先
最近有幾單都抄左

有個係SP+SOWP
老婆係SP
講咗香港有父母要照顧
讀返佢嘅相關行業課程
而老公嘅公司想亦發展加拿大業務
所以佢想去加拿大讀書
啲留言話就係因為咁樣炒咗
令個個官有理由相信佢畢業後會留喺加拿大
同你差唔多
你個小朋友幾大?
我兩個小朋友
都係預最多1M燒兩年
Part time當冇先
聽講好chur, 而且仲要照顧小朋友
小朋友可Day care
但都係要排
SOWP就盡返幫補下
5歲以下加拿大政府推出咗Daucare每日10蚊加幣計劃
最理想日日去一個月300CAD
但都係要排
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞