有無澳洲巴打? 揸緊咩車多?

1001 回覆
19 Like 6 Dislike
咁就千祈唔好買車住, 始終都係一個唔細嘅investment.買咗唔適合自己要放你估真係咁容易。 去到拎咗車牌/proof of address先去車行都唔遲。

每個state/city 都唔會得一個dealer. 唔好信啲人話要等幾耐幾耐, 你都係下個月去,dealer都係賣stock 比你咁即係有貨啦。

我係上年10月到NSW Sydney, 又係越洋買車,所以share等你唔好後悔

最後就算要買都唔洗一次買兩架咁癲
我有啲無車恐懼症
所以想at least secure 咗一部車先

CX-30 我係香港試坐過
我見個dealer 嗰部同我心目中要嘅嘢一樣
同埋drive away price 同訂價只係差1000 AUD
好過買demo car 或者used car 先

你上年嘅經驗
係架車唔啱揸
定係啲價去到唔同dealer 會差好遠?
可以試下motor scout
呢間公司幫你攞個deal ,dealer 直接簽約
壞處係未必最平
我留咗message 俾motor scout
但無人覆返我
所以我先逐間dealer 網睇同留message 問
golf
我喺香港都係揸開車,喺澳洲未搵到屋住我已經買咗架車先。 先唔好討論dealer一定要傾價呢個問題(除咗價錢仲可以傾warranty period,accessories).

我住同埋做嘢嘅地方勁多pothole,另外roof rack/ towing capacity我都係住咗一陣先知自己需要。早知買架suv/ute!
Dealer果邊真係好睇你咩brand同咩車 有啲就算有其實分別都唔大

澳洲而加啲sales真係好似唔想接你張單咁
我見另一個連登post
2021年頭仲講緊要sales 俾discount
2022 年頭已經變咗新車即時drive away 要加價

可能啲貨源真係太緊
因為好多柒頭攞晒d新車黎炒
Corolla, RAV4, i30 呢d主流車型係重災區
第一批model Y早排到貨
網上一堆加價轉售

啲澳洲口音 係幾撚難搞
二手車當新車賣
Hot model 全部要等半年以上
跟本唔優賣
珍 現貨就勁加價 你唔買大把人爭住買
potholes 真係 unbelievable
由 chatswood 去 harbour bridge 中間段路直頭爛晒
Mitsubishi Lancer
想請教下七人車有乜好選擇?
多數平時揸翻工
假日車兩個小朋友去玩咁上下
Budget 30 萬hkd 樓下
prefer 新車
Kluger? 但你個budget應該唔夠
爭少少都可以
但新車要等幾耐?
有無知如果搵銀行搞car loan 點搞?
太麻煩 個rate高到離晒譜
搵broker啦 俾少少錢人賺
但係幫你搵個最低既rate
要既資料又少
Honda CRV 好似有7坐
四萬出頭
見佢啲calculator計出來同網上搵果啲broker差唔多,
無相熟broker 反而想搵銀行 放心啲
Prado
但我唔知幾錢
4wd 上山下海都夠力
去camping 釣魚都一流
你d資料齊既話唔怕麻煩可以去銀行做既
我買過幾部車全部都係經broker
ID, pay slip, bank statement就夠
愛快羅密歐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞