有無澳洲巴打? 揸緊咩車多?

1001 回覆
19 Like 6 Dislike
ANZ Plus做緊2.7
4月先1.5
最撚憎嗰D過到黎就靠炒炒賣賣搵錢既香港人, 仲有唔少開channel教人/水人買樓

我黎到係去一個好multi-cultural既工作地方, 希望可以blend in到, 最唔想既就係明明去到外國, 成個生活圈子都仲係香港人/支人....

只係油錢平一半有多, 呢度油錢仲要真係有加有減, 唔係香港嗰D有加無減, 租屋/買樓平過香港, 已經可以抵消唔知幾多餐出街食飯"貴咗"啦....
hk license暫時仲可以免試換本地牌, 但比以前麻煩左少少
親身經驗係佢地開始唔係太信香港既文件, 話太多人比fake document, 要等佢email同運輸處verify先肯幫你轉牌
融入生活唔難,但去到朋友交心就要長時間經營。
澳洲人共識係唔討論Religion同Politics。但其實熟絡 咗,只要你敢打開話題同技巧好啲,佢哋都會同你分享好多深入嘅想法,前提係佢哋都係對社會熱感。
我So far嚟咗咁耐算blend in到,真係有幾個可以深入交流Politics嘅同事/朋友,不過普遍年紀都大我好多。
講起油錢,9年來見證過2020年4月$0.9/Liters到今年5月$2.1。我冇喺香港揸過車,據我香港屋企人所知就算係澳洲最貴果期都仲平香港一截。我記憶中$1.5已偏高。有段頗長時間$1.2,不過世界變咗冇得翻轉頭。
通常同新到嘅人傾起,都問佢哋會唔會買車,好多都話買,我就答一有車就知澳洲整體生活平過香港幾多。
我黎澳洲個陣係$0.3/L
油錢一半有多, 車位近乎唔駛錢, 車稅, 甚至車保都平過香港
啱啱買左全保, 1.1k/year...
小弟新手到澳洲
本來都打算買二手車 但真係貴 同一手唔差得遠
仲要唔識睇有冇暗病
所以最後訂左架Mazda 3 應該過一兩個禮拜到
你揸左咁耐都Hi花撞凹 搞到我都驚唔夠一個月就出事
mazda咁快有車?
買左幾錢?邊個spec?
唔快 訂左4個月
揀左G25 Evolve SP Auto連machine grey同floor mat
埋單37k + free first servicing
新車新手買全保好貴,但都建議你買。
我係頭幾年Hi得多,有時唔小心都冇計,幾年冇出事,點知前排係停車場,一邊轉彎一邊怒屌鳩國民黨屌到分心,結果轉彎太窄又撞凹左後。好彩平車唔會太心痛。
新車有泊車Sensor會好好多,都係停車場出事多。
請問充電方唔方便?當成日去玩
Toyota Rav4, Lexus UX 果啲得唔得?
我上個月換南澳牌好快
入去唔洗一個鐘搞掂
唔知佢係唔記得定係唔收我個香港牌
慳返幾舊水
唔會收
佢無權收 都唔係under澳洲政府management
只係一旦有左澳洲車牌你就唔可以用外地車牌係當地揸車Which make sense
咩車咁平
問我買麻 我有架mazda 3 G25GT machine grey+vision package+ interior, exterior coating+ tinting All done
新車落地半年而家又想換車了
新車有排等?
Rav4 minimum wait time 12months
起碼有service 送
4個月算快啦
聽dealer 講2.0 暫時唔造住 唔知真定假
1000km service 定 1st year service
唔做2.0係真
Suspend until jun 23
Cls 2.0唔做成年
唔知關唔關日本轉mild hybrid事
架車都出左3年 product cycle都過左一半
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞