有無澳洲巴打? 揸緊咩車多?

1001 回覆
19 Like 6 Dislike
CHR 有hybrid 版, 咁樣好難比較, 而且兩部車都唔同
因為見MAZDA3 2手都好似25k 新車成35-40
好似新chr hybrid 又唔係貴好多
你有冇試過CHR先? 後座未必個個接受到, 同埋後面個視覺
新車可能都要等幾個月
有咩平平地既選擇? 定係韓國車都可以一戰?

呢個未.. 純睇個樣ok...聽講後面細到PK
不過其實我係自己一個車 最多車多件
仲想用黎送下外賣
韓仔可以呀, 如果2萬澳左右, 新車真係得suzuki ignis, kia picanto, kia rio 果D, 接受唔到個樣就可能要2萬中左右可以揀下suzuki SWIFT, I30 咁
睇左實物同問埋等幾耐先
impreza
我理解係once你有澳洲車牌就唔可以再用香港車牌係澳洲揸車
但唔會剪你香港車牌
bne 想買mg3 第一架車 有無其他建議
平平地 Kia stonic 伏唔伏
兩個人加隻狗
想買 suzuki vitara 會否唔抵
30k就有, loan埋唔洗150 per week
有個鬼佬話過 totally rubbish
二手 Lexus ? 可以諗諗
贊成買TURBO 版
turbo係驚返工放工塞車嘥油啲
早10年朋友已經話唔掂
唔係 ss 唔好要
但 ss 又唔啱你
個人覺得Hybrid Lexus 個價升到尾聲
由2020後 啲Lexus hybrid 升左5000-10000不等
越新年份升得越勁
假設揸多1-2年 後新車出貨量穩定返 再放車會蝕得勁
我都考慮緊入ignis,上100 highway夠唔夠力呀?同埋有無咩其他問題?
夠,但有大車/風預左有啲飄
呢架車只求方便同的骰

速度感係零,同埋路燥都幾勁
估唔到咁多人建議Suzuki
我自己剛剛由日本入左架Spacia, 等緊出牌
揸咗9年平車仲要二手嘅Mazda 2,當年買嘅Condition好好,不過揸咁而都Hi花撞凹過幾次。
而家掙扎緊想訂架MX-5出年到貨,車價$42K加Stamp Duty同一年Comprehensive Insurance 大概$45-46K,但而家加息週期搞到我十五十六想留多啲錢賺息。

有啲唔太熟嘅人嚟到經常呻澳洲嘢貴,只要住耐咗就知澳洲只係某啲開支貴過香港,但長住計整體上一定係平過香港好多。淨係計租金,同樣嘅價錢澳洲可以租到更大面積兼連車位嘅屋。
買新車,養車,油錢都算超平,好多街泊或停車場都有幾個鐘免費。仲有二手車價高對有車人士都係種保障,你買嘅時候已經低稅低價買,揸若干年後Whatever reason要換車,你都可以賣番唔錯嘅價錢,變相淨成本更低。
淨係租金同車嘅成本差價已經抵過囇班盲毛比較啲咩奶茶雲吞麵價。呢度食嘢價錢平民嘢係貴過香港,但身材好多係澳洲自產品質夠高,變相平過香港啲進口嘢。澳洲同香港平民食嘢價差係十幾年前最大。當時香港茶餐廳一碟飯$30HKD左右,澳洲要$10-$13AUD,澳紙兌近8,即係貴三倍。但香港咁多年租金導致餐飲價急升到普通碟頭飯都可能要$60-$70HKD起,而澳洲都只係$13-$15AUD,兌$5.5,跟本已經冇乜價差。住喺澳洲係生活,喺香港更多係壓迫。

喺度寫咁大段嘢,係希望剛到澳洲又睇到呢篇嘢嘅各位多啲深入了解同感受吓澳洲嘅生活同社會經濟等等,住落好快就知澳洲係好地方。唔想係啲移民Post貼免得引堆藍毛泥漿摔角。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞