有無澳洲巴打? 揸緊咩車多?

1001 回覆
19 Like 6 Dislike
身材=食材。
小弟初黎埗到, 完全感受到你講既野, 租/買都比香港平, 面積又唔少

食野其實唔係真係貴過香港好多, 15~20aud一餐左右已經食得唔錯, 就算酒店buffet都係1xx aud左右, 係d唐人菜真係貴到顛

油錢喺香港既一半, 買車稅更加無得比, 租樓多數包車位, 大商場免費泊車又唔駛消費
歡迎到埗,有個真心建議唔止係對巴打亦希望後來者有緣見到,嚟到澳洲就唔好將香港果套陋習或觀念帶過嚟 e.g之前見唔少論壇或Posts未走就已經討論點樣逃稅炒樓搞內鬥,或者嫌熱嫌凍嫌蜘蛛大隻嫌奶茶雲吞麵菠蘿包貴等等,我都懶理有幾多係玩膠定盲毛,所以從來唔會喺移民Posts回應,淨係希望已到埗嘅人有緣睇到可以容易啲融入呢度。
一個美好嘅地方真係要付出多少去維繫e.g稅率高一大目的就係減輕各種不平等不公義嘅結構,呢點要住耐咗有足夠體驗先會明。
有車得閒Road Trip週圍去吓,好好享受自由自在嘅生活。
講起買車,曾經有個唔熟嘅嚟到同我講呢度奶茶雲吞麵好貴,我同佢講,呢度買新車落地嘅差價夠你比奶茶雲吞麵差價幾十年,其餘自己感受。
不過一時三刻要拎咁大舊錢買車都好赤
PS:幾個月後到埗
難得巴打咁有心打咁大段野教精班連登仔
Btw巴打有無好路數買二手車想出架二手Mazda2
咁咪玩住二手車先
唔知巴打揸咗幾耐車。如果生手驚Hi花撞凹,都係建議平平哋買部二手車揸熟架埗先。
我印象中Foreign Licence到埗後要等半年定一年先可以轉Local Licence。唔急嘅話等轉好Full Licence先買架好啲嘅。澳洲人車品普遍都好好,打燈安全距離99%都做到足。
如果唔係年頭就感受到有加息潮,我都應該Order咗MX-5,而家可能hold住收多陣息先。
都係早大半年先係香港買第一架練習車 為澳洲生活準備 點知先發覺澳洲2手車呢期貴左勁多完全唔識
同埋黎到應該會做下外賣仔 賺下錢 所以都係諗住搵架2手車 都係係marketplace , Carsale 睇下咁 諗住預20K左右既
Carsales.com
Gumtree
車行Dealers
冇辦法全球供應鏈問題搞到新車wait time長咗好多,二手車水漲船高,不過$20K AUD嘅話都好多選擇。如果你未有Full Licence ,唯一建議就係唔好一到埗急住買,睇定啲同睇多幾間先。同埋外賣好少揸車,都係電單車/電動單車居多但有少少玩命。
原來係咁 諗住做下Uber Eat / Amazon Flex
電單車就應該唔會了 始終覺得危險好多
車牌都有研究過 應該去到就可以直接轉
都有朋友係澳洲住左十年 都會搵佢幫手
急唔黎 慢慢搵

知唔知MG咩車 建議你Google下同睇下feedback先
唔想你買左後悔
? Turbo慳油喎
1.5T > 1.5NA
有turbo油都踩少啲
巴打放邊度收息 啲錢放係銀行0息唔知點搞
Macquarie Bank,中高息但唔係最高。不過勝在夠簡單,冇附帶條件要你每個月消費幾次幾錢,亦冇規定你要每個月增加存款果類條件。
見佢個spec寫咋
定期? 見最近銀行做緊2-3%term deposit
因為而家二手車貴到買唔落手
MQ Transaction Account已經有2.25%,Saving welcome rate頭幾個月去到3.1%。而且每個月跟RBA加息跟到足,所以嚟緊幾個月仲會keep住升。
四大行銀行落後好多,基本利率連1%都未夠。不過MQ缺點係網上銀行Only,冇實體分行。
聽落好似幾好咁喎 等我睇下先 攞嚟儲下錢都好!
咁巴打有冇用credit card
冇,人未老但已經係廢老思維,唔想成為Credit Cards積分奴隸。
點解咁講 澳洲啲積分又好似香港咁會push你買嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞