有無澳洲巴打? 揸緊咩車多?

1001 回覆
19 Like 6 Dislike
澳洲rav4完全無問題呀
但新車要等一年以上
二手仲貴過一手
Cls車
Mazda 3 只買skyactive 後
Skyactive 前一律當廢鐵
無錯
我都買咗部3 2.5
老老柒柒除咗留學生喺cbd租樓嘅
有幾可9成市區
其實都唔算太差
至少比同期d 4AT corolla好
我誇張咗
不過價錢唔係差太遠的話梗係買返skyactive啦
我窮學生
14年車差唔多$14000-17000
10年-13年 先$7000-8000到
有頭髮邊個想做幟哥
第二代真係咁不堪?今日仲約左人睇車
黎緊打算入手rav4 hybrid
跟手上去carsales同pickle auction格下價
見到啲2020/2021行左幾萬嘅rav4 cruiser賣緊5萬
官網講緊訂新車都只係5皮半
Hybrid而加訂車要等年半
咁都冇理由比5皮買2手咁on9嫁
比多幾千有新車喎
唯有等下啦
RAV4 hybrid 唯一好處係慳油囉,不過唔好諗住 road trip. Tow capacity 太低,off road 能力又低,只適宜巿區揸
same case here. 呢度油費同電費差距無香港咁大,但電車價仲費過香港,一放入 excel 完全無數圍,油車算了,等政府幾年後出電車優惠先考慮
睇你有幾睇重0-100,你買返部0-100差唔多嘅油車,個價差唔多

電車係貴好多,但電車二手好硬,一買一賣唔輸好多

睇budget 做人
過兩日拎車 有冇咩要注意
已經俾晒錢 買左全保
揸緊Mazda 3, 想換架Lexus/ Genesis
要玩road trip的話
Towing幾多先夠?
整個greater sydney都算巿區 返工放工塞到九彩
其實syd定mel塞d?
未去過syd
sydney東南西北都塞
唯一唔塞車就係Christmas
咁慘
永遠有車平排咁under speed 想過都過唔到
肯比錢行toll,SYD 有時可以好快
MEL你俾錢行citylink都快唔到5分鐘
返放工時間,兩邊都係塞到嘔
只計CBD,我覺得MEL 仲衰過SYD
大 caravan 要3-4噸,細都要1.5噸
其實mel係咪返放工先塞?
我google睇非繁忙時間都好少紅色
一年啲 toll 講緊幾千銀

住山區點唔行,epping road 印印下用幾撚多油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞