有無澳洲巴打? 揸緊咩車多?

1001 回覆
19 Like 6 Dislike
呢個真係唔清楚
唔知幾時開始已經無再係香港買電子野過黎了
我地應該唔同世界...
平民車驚你搭唔到咀
你就威啦

全澳洲2022 年先有 audi e-tron gt,

全宇宙應該得你有2021年版
我通常會喺呢度買汽車用品

https://www.supercheapauto.com.au/
點解買 tyre pump 油站又快又準
記住記住 weekend 先去,好多特價 同做埋會員
今個星期有好多老竇節優惠
油價會越來越平,雖然我都係用 hybrid
澳洲同香港有啲唔同
香港二手車市場平平到真係萬令蚊都買到部車
澳洲萬令aud先買到部行得走得嘅車
咁隻dashcam成本相對車價就低啲
我係嚟咗澳洲先知有嘢叫做
price beat guarantee
98, 揸gf8
生意難做,有好有唔好
你有冇發覺得番啲大集團連鎖式經營
而家連細士多酒鋪都做唔撚住
萬一中釘可以打返起佢先去補呔
i30 係咪都無spare tyre?
其實係, 好似internet 咁, TPG IINET DODO 全部都係同一間黎...
D prepaid sim 又係....
change of mind /price beat guarantee 真係要大集團先可以做到.

澳洲買嘢嘅mindset同香港有啲唔同. 係香港買嘢好多時會因為價錢. 喺呢度反而會揀quality因為產品價格唔係爭太遠

moms and pop/small business 可能得餐廳做得往

講開整車, 我唔知香港係咪都係咁
但呢度, 如果知你係claim 保險, 張單就會變左貴幾舊, 知你無保險自己銀包出, 會平d
其實唔止整車, 睇牙醫又係咁
俾cash再平多D
成日以為外國車平
所以有誤解 可能係新車/養車相對平
上carsale/fb market place一睇
好多15-20 年車 明明好似香港賣緊一兩萬 但係澳洲好似平極都要5000+AUD
見到都頭痛
澳洲一手車平過香港好多呀
主要因為香港首次登記稅貴
但喺澳洲買luxury car好似有個luxury car tax
嗰度都幾係嘢
而家澳洲二手車市場癲撚哂係因為好賣嘅新車隨時要等一兩年先有貨
之前聽朋友講話年半嘅rav4二手價仲貴過新車十幾萬hkd
成件事好癡線
我朋友係BNE個邊話佢3年前買左架2手車
準備賣返出去 仲有錢賺
因為呢邊係必需品行得走得就算
香港地養車洗費貴
係囉 無計二手車市場痴哂線
所以唔急嘅話都係個俾自己換新車嘅好借口
我都係用呢個理由說掂老虎
n line以下, 有full size spare tyre

咁粗碌都入到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞