有無澳洲巴打? 揸緊咩車多?

1001 回覆
19 Like 6 Dislike
epping road + Pacific highway
雪梨咁大,做乜一定要住山區行 M2?
冇喺呢頭出現就冇事,住得嗰度就可能有呢D風險

我只能代表Transurban 多謝你
晚黑過左 peak hour 就梗係慳
住得耐就會愈搬愈上,唔使成日出城既山區好好住
而家去 chatswood 個啲係 cherrybrook 泊低坐黨鐵算架啦
澳洲版紅隧口
我覺得hills 其實幾好住呀,同埋講真covid後寫字樓工好多時都唔會5日都要出cbd
如果真係要用咁多錢響toll出cbd,novated lease 架車著數d wor

m2已經抵玩過Lane cove tunnel好多架喇
過多個月就會嚟澳洲

同dealer 傾緊
應該會買㗎Mazda CX-30 G25 Touring with Vision Techology 俾老婆

我自己就仲1516 緊
有無人知hyundai i30 N line 新車要等幾耐?

本身以為自己IELTS listening 9分 + 成日睇外國youtube channel, listening 應該唔差
但長途電話同dealer 傾,都係聽到耳都側埋
新車聽聞要2年
唔介意既話買dealer use好過 唔洗等

不過ching你買架i30N比老婆揸
仲要由suv變hatchback 你肯定佢唔會嘈?
我見有dealer 有list i30 n line hatchback
但如果可以嘅我想搵 i30 n line premium

其實係我自己揸i30 n line
老婆揸cx-30
kia cerato gt點睇
會去澳洲邊個地方?之前有冇嚟過?

我買車都係email同個dealer 傾,
你黎邊度? Sydney既dealer大部份都有sales講中文
維修 hyundai 定 kia 易攪啲?

我主要想出部返工嘅腳車
但放定booster 間唔時車下個仔

如果成家人應該主要用老婆架cx-30
我都寫落想email 傾
但佢都係打俾我

中間有用email 傾
但佢又會再打英文俾我,同我confirm 啲嘢
係屋企聽都還可以
出街聽完全聽唔到佢up 乜
SA
所以應該唔多中文salesperson

同埋去得澳洲
都預咗要習慣啲accent
但accent + 電話講真係難上加難
佢話下星期會搵個manager 同我confirm contract
希望個manager 啲accent 好聽啲
我上年買車有同一經驗, 同佢講prefer black and white,再打畀你就轉sales,始終你係畀錢/customer
其實佢人就無乜嘢
要black and white 嘅嘢都有email 俾返我

但問啲唔同spec 嘅分別
即係touring vs touring sp vs astina 咁
啲車太多special terms
再加accent 同 電話講
真係有語言障礙

同埋我而家仲係香港
隔山買車連SA client number 都未有
到埗要即刻攪咗address proof, 再整proof of age card 先complete 到個deal
如果係我我會到步租車先
但我見新車要等咁耐
Toyota 要等成年
Mazda 等幾個月
上面有巴打話 hyundai 要等2 年

所以問到佢今個月咁啱有船期
個款我又okay
所以直接買咗算
始終租車都唔平
nissan teana 2.5
自膠 睇錯i30n

N line應該快好多 你可以上carsales到睇 見到有demo車$45k drive away
如果你本身住過澳洲,又清楚你將會居住嘅地方, 越洋買車冇乜所謂。
我而家直頭send 咗message 去local dealer 問
希望下星期佢會覆我啦
睇下訂新車要幾耐
因為cx-30 今個月到
我下個月land 就可以攞車
12月先開始返工
又未急到即刻要搵埋自己嘅腳車住

2021 N line premium demo 車我見carsales 有
但入返各自dealer 嘅網又搵唔返
未住過,只係旅行嚟過
但一定係SA 返工㗎啦
因為係經482 過嚟
我聽人講 因為啲dealer唔想咁易比人知佢哋有幾多同有咩貨
所以結論都係要逐間問
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞