台灣幾時變咗獨立國家?

794 回覆
76 Like 2151 Dislike
中華民國冇滅亡到
只係國土細左
而家普遍被稱呼為台灣
其實好似南北韓咁變左兩個政治實體
無論你叫北韓又好 朝鮮又好
都只係一個名
拗咩台灣省 咩自古以來都冇咩意思
我咪又係咁講
再講多一點
二戰後其實國民政府只係軍事佔領咗台灣而唔係主權移交返比中華民國
事實就係獨立
日日係到捉字蝨

仲停留係支那人水平
輕鬆
就係咁簡單
個圈入面咪一樣有寫republic of China
九二共識,一中、一個國家各自表述

對中共嚟講一中係指中華人民共和國,對國民黨嚟講一中係指中華民國

先唔講國際對台灣嘅睇法,對台灣人嚟講中華民國自身本身就係一個國家,更何況人哋都無受中共統治過,何來中華人民共和國台灣省說法?
講緊未觸發到佢要出兵 觸發點一定係台獨或華獨
民進黨黨綱
建立主權獨立自主的台灣共和國
獨咗又要建立?即民進黨係支那人水平?
中華民國台灣省
支那人靠個名自慰
台灣角
因為會令中華民國滅國 所以國民黨反對?
唔係
兩個政體互相獨立 所以而家係一個叫中華民國既獨立政體統治緊台灣省 而唔係台灣省脫離中華民國獨立
呢派認為要完全放棄中華民國體制,創立台灣共和國

而dpp主流係台灣島上的人已組成主權獨立的國家,名字叫中華民國
呢個亦都係小英819萬票最大嘅部分

kmt完全抹紅為中共一國兩制下的台灣特別行政區(深藍)
實際上本土國民黨只係主張同中國通航通郵通商去搞旺經濟(朱立倫江啟臣一代)
好似馬英九一代仲相信用中華民國呢個招牌統一中國嘅差唔多入晒博物館
即係推翻中華民國,建立台灣國
其實兩邊都係自欺欺人
一個就想名義上擁有台灣
一個就想名義上擁有大陸
但兩個都打唔到對方,同時又兩個都唔肯接受現實
唔係喎,似係你唔明喎
中華民國政府對台灣人嚟講係外來政權
馬英九都係外省人
只係香港人分唔到
就話大家都是台灣人不用分得那麼細

假設,菲律賓俾中國打巢
撤退嚟香港仲佔領左
幾十年後香港嗌獨立
菲律賓政府出嚟話菲律賓咪獨立國家囉?
仲獨咩立
大概係呢個concept
咁中華民國邊個政權話緊事?
真獨偽獨根本就偽命題
美國佬睇場你你真獨上台咪又係獨唔撚到
817萬個白痴
佢一日唔消滅民國政府 我一日都當佢接受
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞