台灣幾時變咗獨立國家?

794 回覆
76 Like 2151 Dislike
中華人民共和國同中華民國都係中國,有兩個中國
韓國都有兩個
你都講你老婆,我而家講中共,中共等於你老婆?定係你係支那人所以咁緊張?
照計支那應該同你無關先係,照你個例子應該係某人老婆而唔係你老婆,因為支那同你有親?

我係純粹問係咪可以,係答可以咪證明你覺得支那人民受緊苦囉,答唔可以咪你認為支那人民唔洗幫囉,點撚樣屈你
純粹係一條同你無關嘅選擇題
哦咁應該話有人老婆好串想我支持佢同老婆離婚,跟你住你就話咁係唔係有另一條夫婦個老婆個都好串,就可以去佢地屋企打柒另一個老婆
諗起中華民國在台灣同中華民國是台灣
呢兩個論述
阿輝伯兩國論同阿扁一中一台

台灣仲有漫漫長路建國
咩呀我話以台灣為首嘅中華民國係獨立國家喎,你up乜撚
我幾時有講台灣島係獨立國家?又想屈?
而中華民國係你自己講係獨立國家,而總統係英文都係你講

屌屈撚完未呀
關你鳩事咩淪陷區中國香港連登仔
咩呀,點樣打柒佢老婆,係都係離婚啦下話

你唔好係覺等台灣島獨立唔洗武力下話,親算係普通嘅示威都會出現暴力嘅情況,更唔好講台灣島獨立
而你所講嘅老婆唔你好串咁簡單係會家暴個老公,唔畀佢睇佢想睇嘅書唔畀佢打飛機甚至唔畀佢出街

如果隔離有個咁嘅老婆我係支持個老公武力抗爭嫁
咁嘅post都可以討論咁耐
台灣根本就未獨立 有咩爭議性呢
但都係未成功所以白色恐怖死個班都係未完夢
咩呀,點樣打柒佢老婆,係都係離婚啦下話

咁你又同我講出兵,我一開始講獨立,你講出兵即一係你九唔搭八,一係你老屈我
如果隔離有個咁嘅老婆我係支持個老公武力抗爭嫁
係囉,應該係個老公武力抗爭,咁你講咩春台灣出兵去大陸呀,即係叫其他男人打佢個老婆呀,我從來無叫另一個國家插手,都係個句,一係你九唔搭八,一係你想屈我
咪又係來來去去罵同你支那(中共)無關係就叫獨立
到底知唔知228事件仲早過中共立國呀
講台獨根本唔洗講中共
早十年台灣人民調主流傾向維持現狀,唔知而家有冇大改變
cctoys撚識咩,書又唔讀,將自己價值觀代入人地,以為反支那中共就得,但台獨係反緊中華民國,因為中共立國前,中華民國已經有暴政係台灣,人地要求由A身上獨立,佢地就屌你從來無同過B一齊過
咁我講其他嘢你又講乜嘢台灣嗰陣有暴政所以你支持台灣島獨立

我嗰陣有問你支唔支持台灣島獨立咩,學你啫
依個post主題講台灣獨立
中共接受你連依家咩玩法都唔知仲學人開post教人 笑撚死 你諗下點解蔡英文要話92共識從來唔存在先啦
中華民國係國家

而台灣係中華民國一個省

從來無台灣國
咁你自己開個條line 講呀嘛,覆我把撚,講開其他嘢冇啦啦講句支持獨立
依個post係講台灣獨立有關嘅野,我就可以對任何人講,你講埋d離題野係你問題,係你應該出去另一個post講
對中共黎講真係台獨仲衰過現況
對中國大陸嘅人黎,就算分開兩個國家,只要都係掛住中國個名佢地都可以話係一家人(佢地話炸),一台獨即同人講原來有地方可以脫離中國,咁對共產黨黎講仲得了?(雖然海參崴仲大,但知名度無咁高,你行出街問人都唔會個個知,唔會咁大反應)
原來咁多人認為台灣國已經建立

唔係中華人民共和國 就一定係台灣國

中華民國去咗邊 幾時亡咗國
依啲後話,不過CCtoys將台獨同中共拉上關係就好柒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞