台灣幾時變咗獨立國家?

794 回覆
76 Like 2151 Dislike
真。日日係撚咁屌來屌去,屌足兩代人,其實夠皮未?

一嘢打爆佢,咪知邊個獨立,有幾多個中國囉。
成班淨係圍埋吠又唔撚柒打。咁不如直接收嗲算撚數啦。

除咗製造噪音,班垃圾仲做左嘅乜出嚟?
因為連簽 馬關條約既清朝都滅撚佐成世

之後 1912年 民國建國後 咁馬關條約 入面既清朝方又點計

咁台灣自然從1912年1月1日依刻從清朝獨立
我有話你講咩我話同啲支那狗講喎你係咩

你支唔支持關我鳩事咩,人哋講緊支那打台灣嘅問題,你又拉去咩台唔台獨度,台灣獨立我個人就唔支持,你話講緊台灣為主領導嘅民國,就根本唔洗講獨唔獨立,因為本來就係一個獨立國家,你講嫁呢句,唔係我講嫁
台獨運動係想台灣從大清度獨立?
我有話你講咩我話同啲支那狗講喎你係咩
你應緊我喎,柒左仲兜

你支唔支持關我鳩事咩,人哋講緊支那打台灣嘅問題,你又拉去咩台唔台獨度
依個post講台灣獨立,而我都係講中華民國有暴政所以支持獨立,你老味講咩大陸夠有暴政咁唔通台灣又可以出兵?係你自己想老屈我講到中共可以打台灣炸,柒左咪撚兜啦屌你
係因為清朝滅亡佐

所以你問我 澳門 香港 台灣 依啲問題

我認為 肯定唔關支那事 隔佐成兩個朝代

不過依個國際社會 70 80年代講求政治利益

依家澳門 香港 就係 「只演一次」給全世界睇

當年 既尼克遜同基辛格有幾低能
就根本唔洗講獨唔獨立
明白,即係當年白色恐怖為台獨死個班人都係弱智,根本唔洗但都要為左依樣野死,同埋民進黨是on9的,到宜家黨仲爭取台獨
你笑佢咪笑佢囉,同我講把撚咩
唔可以講架?同埋證明你閱讀理解應該拎U
因為台灣係中華民國一個省
唔係中華人民共和國囉
Crimea de jure屬Ukraine,de facto Russia,大家一齊譴責Russia,Russia有冇理?其他國家又做到咩?

現實政治上,de jure唔重要,只有de facto重要,咪繼續做理想主義者喇
安時間係國民黨建立先 理應中國歸立於台灣旗下
宜家就好似同人講,首爾唔屬於北韓,所以首爾係獨立國家
戒嚴時期嘅人緊係唔想民國統治,本身台灣人諗住會脫離日本有好日子,但國民黨一嚟,台灣人發現國民黨堆人同自己比好似生番咁款,想走入體制有一定話事權又唔得,完全處於比國民黨恰嘅情況,國民黨玩到連人都殺埋,台灣人先反抗,不過實力差太遠。
一邊一國囉
咁台灣獨立日係幾時?
定義撚好煩
柒啲咩啫我由頭到尾嗰句係話支那打台灣係等同侵略,唔係收復,下面嗰句講咗唔係講你,你自己問番我:我有講收復咩?咁喎,我應你話我唔係話你,你又話我柒咗柒你老母咩啲理解能力差成咁

呢個post講台獨啫,我講緊第樣你又話你支持台獨,九唔撚捨八,你支持咪支持囉,係你自己拉落去咩暴政度,咁我先講返中共一樣有暴政度就番你,所以根本冇啦啦拉落去你支持台獨度就係九唔搭八,我講緊呢樣咩,見你講先就番你
火鳯176回 = 答案

布曰:「漢家城池,諸人有份,偏爾合得?」

支那想得到台灣好易 打撚贏灑英美澳加日韓就得
冇錯 個獨立政體叫中華民國政府 聲稱擁有大陸地區主權

如果台灣已經獨立 咁點解民國政府仲要claim大陸? 有台灣仲唔夠?
馬關條約 清朝真正滅亡個日
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞