台灣幾時變咗獨立國家?

794 回覆
76 Like 2151 Dislike
二戰戰勝國開會時

共慘黨重做緊背刺仔咋
未追曬成個 post
細佬不才 但係以我嘅認知
法治上係的確唔存在兩個中國
同埋 台灣都唔係一個獨立嘅國家
到今日 其實到今日都仲係同一個國家只係狀態一直維持喺 國內戰爭(停火中)
即係中華民國嘅憲法入面 領土範圍係包括成個中國大陸連埋港澳台 中華人民共和國都一樣咁諗

只係而家法例上兩邊仲打緊仗 只係抖吓先 唔好打住 各自各發展 而老共就逼鳩人唔準同民國政府玩 我先係話到事嘅中國
所以你見台灣嘅政府文件都唔會直呼中國做中國 叫「對岸」/「大陸地區」

所以做外人係的確好尷尬
同中華人民共和國建交 就 唔可以同中華民國建交
因為兩邊嘅法例上 都其實仲係同一個國家
兩邊都主張 佢嘅地盤係我嘅 我哋都未拆得掂
盡管台灣而家唔想要大陸都好啦
但係當台灣真係宣布獨立 或者 宣布放棄大陸地區主權
其實同認輸係冇分別
大陸到時真係打正戰敗政府呢個旗號去收歸國有

利申:純粹討論 細佬我都好多嘢唔識 唔係挑機
咁南韓同北韓係咪兩個獨立國家?
我知呀馬祖呀嘛,但我而家問佢有冇得宣布收復連江其他畀中共控制緊嘅地方先?唔係做唔做到,係可唔可以宣布收復

你講名義我同你講名義,自古連江就係屬於中華民國福建省,係成個連江縣唔係only馬祖

再講照你咁講台灣係屬於民國嘅一部分,咁根本唔存在中共所謂收復台灣一說啦係咪?因為台灣就係屬於民國而唔係屬於中共

如果中共要打台灣係咪等同侵略,因為台灣係屬於民國,而中共又係第二個國家
yes 係好複雜
再加埋中華民國獲得台灣島及澎湖 (只限台灣島及澎湖,不包金門、連江、東沙) 形式不正
中華民國over台灣島及澎湖領土權其實係受爭議
我知呀馬祖呀嘛,但我而家問佢有冇得宣布收復連江其他畀中共控制緊嘅地方先?唔係做唔做到,係可唔可以宣布收復
佢憲法仲寫大陸區,我支持佢改憲法

你講名義我同你講名義,自古連江就係屬於中華民國福建省,係成個連江縣唔係only馬祖
咁又點?
再講照你咁講台灣係屬於民國嘅一部分,咁根本唔存在中共所謂收復台灣一說啦係咪?因為台灣就係屬於民國而唔係屬於中共
我有話過台灣屬於中共??

如果中共要打台灣係咪等同侵略,因為台灣係屬於民國,而中共又係第二個國家

中共侵略中華民國
戒嚴時期啲人已成condom
講明要脫離民國統治

而家就個個無所謂啦,當獨咗就得
中華民國同中華人民共和國係兩個國家

中華民國冇滅亡只係退守台灣
中華人民共和國新建立, 佢聲稱曾為中華民國滅亡, 佢係繼承於中華民國, 事實上中華民國冇消失
其實你講咁多做咩姐?事實就係就算只計實質統治同人民,宜家中華民國都唔止台灣,所以台灣唔係獨立國家,中華民國先係。咁唔通你會話英格蘭係獨立國家,boris johnson係英格蘭首相呀?
所以香港人真係唔好搞人啲政治
人哋一直係同中華民國政府抗爭爭取獨立
而唔係個on9共黨
請問台灣獨立日喺邊月邊日
得啦咁,中共咪撚侵略台灣呀因為唔係自古係你哋嘅支那狗,我同啲支那人講唔係同你講呀
台灣一向都不屬於中華人民共和國.

1) 中華人民共和國係中國共產黨管治.
如果台灣係屬於中華人民共和國,
在台灣自稱中國共產黨員,唔會犯法
事實在台灣自稱中國共產黨員係犯法

2)中華民國無向中華人民共和國投降
中華民國(台灣)仲係獨立政治體系
不屬於中華人民共和國

3)基本中華民國, 同中華人民共和國仲係交戰中.
未簽過任何停火協議.

4)一個中國各自表達,係指你有你講.我有我講.
我話中華民國,簡稱中國
你話中華人民共和國,簡稱中國

只係各自表達,無話邊個從屬邊個
班傻仔係唔係唔知咩叫228, 白色恐怖呀
到底知唔知台獨人士幾憎中華民國,以為唔係中共統治就叫獨立
三個概念

中共嘅台灣
中華民國嘅台灣
就咁 台灣

台灣年輕一代望住國民黨腐敗左咁多年
又兩黨制左咁耐
加上中華民國名存實亡 得返台灣一個領土
開始多人覺得台灣連中華民國都唔屬於
先有人設計台灣旗
聯合國始創成員係台灣
中共係想侵略台灣,中華民國係已經試過暴政對台灣,所以先想爭取台獨,明未?
二戰戰勝 (國) 呀

知唔知咩叫戰勝國?

個時有閪共慘黨

係尼克遜同基辛格條柒頭玩到柒下柒下要拉籠支那抗蘇聯 先再將 中華民國 國際地位降格

國際地位 有升有跌 睇你國家有無利用價值

但歷史二戰戰勝國 有閪 中華人民共和國 背刺仔就有你份
台灣1945年已經獨立咗
之後有班人搞事又話要獨立搞足幾十年
1912年1月1日
講咁多冇用 改變唔到 台灣省係屬於中華民國 依個事實
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞