台灣幾時變咗獨立國家?

794 回覆
76 Like 2151 Dislike
講呢件事根本唔需要提起中國共產黨
唔明啲人講共產黨唔敢打台灣做乜
因為d外國人根本搞唔清楚點解會有咁多個中國,事實上台灣依家叫中華民國,大陸叫中華人民共和國,但係簡稱都係中國,但依家大部分外國國家一講/見到中國就只會諗起中華人民共和國,將台灣人當成中華人民共和國,亦都可以解釋到點解冇人會再用中華民國依個名,出去都係同人講我來自台灣,因為咁樣仲簡單易明。

所以點解中共容許"一個中國 各自表述"
要引中共出兵 首先要令台灣獨立

其實清朝只統治半個台灣,東部當時是化外之地
人地民國111年到今日都仲用緊wor
我講緊乜嘢叫台獨呀
細路你番去讀書喇好嗎
但美國只認地區,不認國名
人地係叫chinese taipei
唔係taiwanese
基本嘢唔好搞錯
屌你都識講係中華民國憲法,如果台灣係獨立國家就叫台灣憲法啦on9
我講緊你地支畜自欺欺人
竊書不能算偷
sor唔清楚個語氣係噉
認清客觀事實

基本上分隔70年

共產黨民革封閉30年

經歷幾代人
兩岸基本上已經無關係

大家可以不相往來

體制更加分開發展

已經無得返轉頭
美國人眼中,台灣身份係唔係仲未定?台灣二次大戰前屬於日本,日本向美國沒條件投降,台灣前途由美國決定⋯⋯
中共接受就係要引你台灣班on9落搭用「中國」或者「China」,用返聯合國標準中共政權已經取代咗中華民國政權喺屬於「中國」嘅常任理事國地位,長遠嚟睇台灣喺國力上亦都冇可能有超越返中共嘅一日,國際外交上誰大誰惡誰正確,慢慢大家都會認為「中國」就只會等如係中共

但當年國民黨班on9個思維係,你個中國叫中華人民共和國,我個中國叫中華民國,皆大歡喜同時我又可以攞返個彩返去安撫內部
共產黨打唔打關我咩事?
我只係講緊台灣未係獨立國家
台灣人眼中台獨=從中華民國獨立出去

咁中華民國係會亡國、定係剩返太平島&金馬彭?
台獨係指由中華民國獨立 同中共無關,唔好以為唔屬於中華人民共和國就叫獨立
笑撚死
亡國就當全部都係台灣外島
點解要獨立?
共產黨有冇宣布獨立?中國係唔係一個國家?
國家元首 冇錯 中華民國係獨立主權國 佢既領土包含台灣省
有咩問題?係你自己不學無術 對台獨議題理解片面
接管≠統治合理性
《舊金山和約》沒有提及台灣主權要交付給誰,還有建議你先去了解台灣本土化歷程。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞