台灣幾時變咗獨立國家?

794 回覆
76 Like 2151 Dislike
戇鳩又關暴唔暴政咩事呀咁中共夠試過暴政對中國人民,咁係咪台灣就可以出兵解放大陸人民

我講獨立,你就問我咁係咪可以出兵解放,仲想係度兜
曾經獨立 最後又被佔領
咁最近而家既獨立日係幾時?
人哋當年咪做咗嘢,所以蔣家先交番個權出嚟囉,唔係點解台灣會變成今日嘅民選政府,我話唔支持台灣本島獨立就係認為佢哋抵死你就真係咪撚屈

我都唔支持64班人嗰個時候為中國追求民主,因為根本就係以卵擊石,但我唔會話佢哋抵死囉,我唔認同但我尊重佢哋嘅選擇,即係同白色恐怖嗰班人一樣

我唔認同佢哋某啲人抗爭嘅方式,但我尊重佢哋抵抗惡勢力嗰種精神
但日本有
中華民國唔係等於台灣
台灣係中華民國一部分
護照上面得番taiwan
國際上其實根本唔理中文點叫
Taiwan個名一早用開晒
得支那係度自慰
我地唔係台灣人,我地唔需要糾結於中唔中華民國層面上獨立

我地立論係站於支那對外界宣稱對台灣嘅誣衊 - 從中華人民共和國獨立。喺呢個層面嚟講,我唔覺得我哋有錯
人哋當年咪做咗嘢,所以蔣家先交番個權出嚟囉,唔係點解台灣會變成今日嘅民選政府,我話唔支持台灣本島獨立就係認為佢哋抵死你就真係咪撚屈

蔣家交政權係美國佬搞出黎,如果真係當年台獨成功令蔣家交政權,改埋國號啦

我都唔支持64班人嗰個時候為中國追求民主,因為根本就係以卵擊石,但我唔會話佢哋抵死囉,我唔認同但我尊重佢哋嘅選擇,即係同白色恐怖嗰班人一樣

64係有七項要求(解決黨和國家的貪腐問題、新聞自由與言論自由)
你會唔會話宜家中國已經解決左依d野?
咁法理台獨咗未先
佢唔敢認我架,五代十國嘅北魏
對中國嚟講華獨華統都係台獨,而台灣大部份人其實係民主選舉上投蔡英文就已經表示廣義台獨(台灣和支那一邊一國)係大多數
台灣有派以吳祥輝為代表嘅急獨派講嘅嘢同樓主差唔多,連台獨係點都要聽佢講
其實吳祥輝嗰派好明顯有支共滲透
仲有呢邊香港,係呢度大力宣揚佢嗰套“台獨”理論真係搞笑,反正點都唔撚關支那事
明明就已經係同一樣嘢
支那玩文字遊戲啫,睇下支那平時用嘅字幾柒
首爾=南韓?
中華民國是位於東亞的民主共和制國家,曾在國際上廣泛代表「中國」,現因實際控制領土範圍和相關政治狀況而被國際社會通稱為「臺灣」

WIKI 咁寫喎
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E4%B8%AD%E8%8F%AF%E6%B0%91%E5%9C%8B

南韓冇寫首爾=南韓, any reference?
通稱就代表國號?中華民國領土得返台灣?
小明自己話以後自己通稱係john,全世界都叫小明做john
支那人就話小明唔可以叫John,要叫支那
冇錯,一陣傾下傾下畀支那騎劫咗,以為香港人唔支持台獨企係佢個邊咪67?

總之我地知台仔點諗,有機會同佢地吹水用就算
亦都費事代台仔同人解釋咁多

Short answer: 一早獨咗,收皮啦你!
小明撚有話自己做john,那國號,改憲法,改國旗先啦
笑死 人哋講台獨 班傻鳩係要拉埋去共產黨到 九唔撚答八
想SPIN
中華人民共和國國號係咩?
係通稱定係國號定係國家名?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞