台灣幾時變咗獨立國家?

794 回覆
76 Like 2151 Dislike
嚴格嚟講清朝管香港,英國已經係恰清朝先拎咗香港,共產黨就係彈起咗,係英國手上格硬拎,係都要拎個管香港嘅主權返嚟。
中間都隔咗英國百幾年,如果英國拳頭夠大又想要香港嘅唔比都得嫁,唔比分分鐘變咗英國香港,搵個人嚟管香港,好似港督咁。
戇鳩又關暴唔暴政咩事呀咁中共夠試過暴政對中國人民,咁係咪台灣就可以出兵解放大陸人民先

我話暴政所以支持獨立,你老味就話暴政咁就可以出兵解放,想屈我支持中共就柒左咪撚兜
民進點諗係佢哋嘅事啦白色恐怖嗰班係用台獨嚟抗議暴政,因為嗰陣國民政府做得差,所以佢哋咪想獨立啫好正常,但而家唔係呀嘛

再講我冇話佢哋揸死喎,我唔支持係講緊而家嘅台灣環境我唔支持,唔代表我喺唔個時代唔支持
依家中華民國政體唔係國民黨控制,實際而言政權已經唔同
原來1895到1911, 台灣唔係屬於日本?
清朝滅亡 咁台灣 應該還俾邊個
台灣一直廢省啦弱智
樓主邏輯:
香港既官方地位一直都只係"中華人民共和國香港特別行政區"唔係香港國
所以中國唔係國家
咁啲人話二戰日本戰敗 claim 番 台灣

但清朝都滅撚佐 關你撚事咩
點會唔抵死,反正獨唔獨都一樣,當年唔做野等到宜家咪得囉
應該獨立
還乜鳩
殖民地就理應有得公投去向
你應該眼有事
佢一直話台灣唔係國家
而唔係中華民國唔係國家
其實好簡單,政體都換左,仲攞舊嗰套去套落新政體度把鬼
支那人以為真係乜撚都自古以來
吓事實上係喎,照係邏輯啫喎,點解台灣唔可以出兵,咁就代表我屈你支持中共,咪撚對號入座啦,我純粹陳述一個可以解放大陸人民嘅方法啫喎,邊個字有話你撐中共,咪屈我屈你先得嫁
咁邊個有投票權?

如果支那玩到 殖民灌票又點計(好似當年二戰後希臘一樣)?

香港 只俾原居民或1898年 前啲人既後代有投票權?
「因為嗰陣國民政府做得差,所以佢哋咪想獨立啫好正常」

咁上面又成群話台灣一直係獨立左?
即國民黨選贏返就變返中國?
政黨輪替同國家獨立都唔識分你真係唔讀書架喎
阿sorry, 你連五代十國嘅北魏都講得出,好明顯真係唔讀書
not Republic of China
is Taiwan
馬關條約係 從清朝割讓 即係清朝已經係台灣上無任何權利
你應該腦有事
中華民國係邊?係咪=台灣?
如果一個稱呼係,另一個稱呼唔係
姐係薛丁格的貓?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞