台灣幾時變咗獨立國家?

794 回覆
76 Like 2151 Dislike
任何行動/決定/諗法 都係由認知事實開始
拒絕認知事實仲可以覺得無問題即係無知而愚蠢
聽日台灣俾人炸平都唔關你事 因為你係低賤腥港人 以無知為榮 以享樂為根本 繼續飲你嘅喜茶上你嘅討論區食你嘅花生做你嘅社畜 你入呢個post對你人生一啲意義都無
論述係一國之根本 俾你講到好似中學生執著用字咁低level
"聲稱台灣係獨立國家 意指係中華民國" 既人根本喺度混淆視聽 喺度誤導人

接受依種觀點既人 係唔會明白 點解福建既金門縣都係"台灣"領土

更加唔會明白 點解"台灣"既憲法 要話"台灣"仍然有大陸地區主權

佢地會以為, 有日中國大陸會變成"台灣"一部份
你搞錯左主從關係
應該老豆比個仔趕左出門口自立門戶,然後個仔話老豆嘅身家都應該係佢,但老豆未死的
如果有人係外島say龜山島自立為王跟住侵略台灣島,中華民國放棄本島退返去金門,國際會承認龜山王國既存在嗎?
你岩,係中華民國
無讀歷史,又要走出嚟柒

知唔知點解叫台灣省?台灣對於中華民國係一個省,睇睇中華民國喺邊到成立先啦,最後先退守台灣。
點解要獨
中華民國先係正統中國,領土包括中國大陸
強國人去台灣省要搞簽證
屈乜嘢9佢憲法都係roc憲法咪又係芝麻
所以咪話蔡英文已經放棄台獨
比獨派屌到仆街
你問綠營啲人囉
去台灣要用回鄉證定passport呀?
都唔關台灣獨立左未
你一係番去讀書 一係追po 一係收皮

佢完美示範咩叫衝出嚟柒
shit覆上咗一個回覆
我都柒熱
中國禁止乜乜乜出口台灣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞