台灣幾時變咗獨立國家?

794 回覆
76 Like 2151 Dislike
咁咪話左唔好介意俾人話中國囉又要做雞又要攞貞節牌坊
最唔支持台獨 咪你哋lor

人哋講緊台灣想係中華民國度獨立出去

你建國呀公司改名呀

「一個國家改國名時,例如日本戰後由「大日本帝國」改國名為「日本國」,兩者的人民、領土、條約關係等,都是全盤轉移,由日本國繼承大日本帝國的一切。至於如中華民國的蔣介石代表被趕出聯合國以後,被改名為「中華台北」、「台澎金馬經濟體」參與國際組織,都是喪失國家地位的準國名。李登輝總統時代還為它取名「中華民國在台灣」的外號則不屬改名。但是無論怎麼改都離不開「中華民國」固有的關係和命運。」
唔順你咪打7佢囉....
你支持定唔支持先
問題係 蔡英文死攬住中華民國個招牌
又唔修憲 唔肯放棄大陸地區主權
咩都冇變 就叫人接受中華民國=台灣國

國旗依舊 年號依舊 國歌依舊

邊度都搵唔到台灣國既蹤影 但個個都相信緊一個唔存在既國家

蔡英文好撚嘢
平時就叫台灣,有著數個陣就叫返中華民國
又要做雞又要攞貞節牌坊
你打輸贏咪支持 輸咪唔支持囉
邊個打?
邊個唔順? 唔順d乜?

我只係講事實
第4種咪就係國民黨死忠 歷史亦係最悠久
從來未放棄過反攻大陸

所以如果台灣真係獨立咗既話 依班人要處死
中共打台灣 GOGOG
樓主發緊夢?瞓左幾耐?醒未?
我講緊台獨,點解唔係台灣人打中華民國政府呀?你個腦有問題?
他們沒能力 台軍有槍 就等中共去解放 你弱智?
一個1911年成立,另一個同1949年成立。
點計都係1949個個搞分裂先。
中共要打台灣要台灣有動作先打得嘅咩
一句中華民族偉大復興就幾時都打得啦
點解要中共解放,而唔係民主自由嘅美國?你弱智?
咁中共無能力咪唔好解放囉 仲講咩正統
你自己已經瞓緊 你點樣叫醒一個未瞓既人?

你喺度發緊台灣國既春夢

想問你夢裡面 邊度搵到台灣國存在既證據?

國號? 國旗? 國歌? 年號? 護照? 憲法?

點解你個"台灣國"要聲稱擁有大陸領土主權? 有台澎金馬重未夠?

where is the Republic of Taiwan?
我有話過中共係?
前朝都未完結
而家情況係南北兩朝咁
所以自1912年起 台灣從未獨立過
https://en.wikipedia.org/wiki/Chinese_Soviet_Republic
中華蘇維埃共和國
維基百科,自由的百科全書

中華蘇維埃共和國
中華蘇維埃人民共和國
1931年-1937年
中華蘇維埃共和國是中國共產黨在蘇聯和共產國際的支持下[2],領導創建的第一個國家政體,是中華人民共和國的前身。於中華民國大陸時期建立的蘇維埃政權[註 1],先後轄有18省、4直轄縣。該政權主張推翻國民政府和中國國民黨的反動統治,在全世界消滅資本主義、實現社會主義,共產主義以及徹底的民族自決.

1931年11月7日,中華蘇維埃第一次全國代表大會在瑞金葉坪村謝氏祠堂隆重開幕;11月20日會議選舉產生由毛澤東、項英、朱德等54人組成中華蘇維埃共和國中央執行委員會,宣告中華蘇維埃共和國臨時中央政府成立;11月27日,中央執行委員會第一次會議,選舉毛澤東為中央執行委員會主席和人民委員會主席,會議決定共和國臨時中央政府設在瑞金[6]:200。

中華蘇維埃第一次全國代表大會制定中華蘇維埃共和國憲法大綱。共和國成立後,在經濟上進行土地改革,領導蘇區百姓開展經濟建設運動。在「一切蘇維埃工作服從革命戰爭的要求」的口號下擴大紅軍,修橋築路,建立合作社,同時也導致了私營經濟的凋敝[7];在政治上推行蘇維埃制度,驅趕「反動家屬」,並開展了肅清國民黨改組派、社會民主黨、AB團(反布爾什維克團)、托洛茨基取消派和羅明路線等運動;在軍事上,組織青壯年民眾加入紅軍,先後進行五次反「圍剿」戰爭。 1932年進攻閩西期間對日宣戰,但實際只有中共滿洲省委員會的東北抗日聯軍參戰[8]。 1934年1月,由於中央蘇區擴大,臨時中央政府改稱中央政府[9]。 1934年10月,中央政府發起長徵,次年輾轉抵達陝西。 1936年12月,受到來自西安事變和蘇聯的壓力,中華民國與中華蘇維埃共和國停戰[10]。 1937年9月6日,中共取消中華蘇維埃共和國國號,改轄區為中華民國陝甘寧邊區[11]。
去到呢個地步仲喺度咬文嚼字
你都幾可悲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞