台灣幾時變咗獨立國家?

794 回覆
76 Like 2151 Dislike
針對台灣的國際法地位,外交部今天(3日)表示,「中華民國台灣是主權獨立國家,無庸置疑」,蔡英文總統在2021年國慶演說已明確闡釋,總統指出,從1949年中華民國立足台灣以來,已經經歷72年,政治從威權到民主、社會從一元到多元,一步一腳印,成就了今天「中華民國台灣」嶄新的樣貌,過去這72年來的發展歷程,讓國家樣貌有了很大的轉變,但在轉變之外,也有不變的堅持,就是「確保主權、捍衛國土」。

五毛有意見呢 唔緊要 走去同外交部嘈 我冇興趣陪你哋一般見識
中華民國台灣是主權獨立國家

五毛有意見呢 唔緊要 走去同外交部嘈 我冇興趣陪你哋一般見識
又黎加泰集會
被閹割既港燦掉返轉指點別國人對自己國家既常識

笑撚死
中國香港,中國澳門係唔係主權國家?
民進黨黨綱第一條
建立主權獨立自主的台灣共和國
原來民進黨(小英個黨)是on9的,已經係主權國家仲要建立主權獨立
你老哥比卡超有冇講過你支拿香缸係主權國家先?
人哋蔡英文總統、外交部話台灣係主權國家喎
我唔聽台灣蔡英文總統講 唔通聽你條柒頭上網講咩?
不過唔緊要 你條五毛有意見呢 走去同外交部嘈
我as at今日 我信蔡英文總統、外交部版本多過你 ok?
人哋蔡英文總統、外交部話台灣係主權國家喎
我唔聽台灣蔡英文總統講 唔通聽你條柒頭上網講咩?
不過唔緊要 你條五毛有意見呢 走去同外交部嘈
我as at今日 我信蔡英文總統、外交部版本多過你 ok?
咱們r中国r不芡迎台灣
邊個話中華民國唔係國家呀

一直講從來無台灣國
人地話係中華民國,台灣屬於中華民國佢有權加埋入去,人地有無話台灣係主權國家?

依支咩旗?
你有意見咪同蔡英文講囉 同我講做乜?廢柴
中華民國台灣是主權獨立國家,無庸置疑」

有意見呢 唔緊要 走去同外交部嘈 我冇興趣陪你哋一般見識
人地明明講緊中華民國,係你條白痴話人地話台灣係國家
「中華民國台灣是主權獨立國家,無庸置疑」

有意見呢 唔緊要 走去同外交部嘈 我冇興趣陪你哋一般見識
咁係唔係有中華民國四個字?
教到你一樣野 因為知你on9睇唔明
complete sentence
小學生中文 唔識睇 唔緊要 去蔡英文講囉 同我講做乜?廢柴
華民台灣,咁即係簡稱叫中國無問題啦

complete sentence
學識造句先 小學生都叻過你喇
不過有意見唔緊要 去蔡英文講囉 同我講做乜?廢柴
英文係唔係叫Republic of China?
你對此有意見呢 唔緊要 去蔡英文講囉 同我講做乜?廢柴
咪大大隻字中華民國lor

你到底係到死撐d乜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞