台灣幾時變咗獨立國家?

794 回覆
76 Like 2151 Dislike
屌 比江澤民賣晒出去
見到呢個post千幾個負皮 香港人真係唔值得俾人話有國際視野
支那唔敢出兵咪會用呢個做藉口囉
就嚟2000, 香港人加油
呢個問題美國支那台灣政府都明 近年台仔自己都不停講緊呢個概念等全民普及
呢個亦都一直係台灣問題最核心個位置
我最估唔到係呢度啲人完全無諗住搞清楚個問題就屌咗先 仲有好多人支持
咁台灣政府同美國政府都好可悲
呢個問題一直都係台灣身份認同最核心問題嚟
今日俾你開下眼界
近十年嘅「台獨」 無論係台灣自己講好 支那講好
都係講緊將台灣由中華民國脫離出去
而唔係由中華人民共和國脫離出去
台灣人嘅身份認同唔再係中華民國人 而係台灣人
然後呢度啲人話咬文嚼字
明明呢個先係核心問題
最多未存在多幾十年
新一代台灣人你覺得佢哋仲會唔會有呢個問題

更何況事實上佢根本就係獨立國家
事實上依家台灣就係處於兩種睇法
保留民國定台灣獨立 唔係我覺唔覺得 係依家就有
呢個係台灣前途未決嘅重要原因 係因為未有完整民意基礎
事實上獨立國家叫中華民國 鬼唔知佢地係獨立國家?
你連人地傾緊乜都未明
我真係冇興趣睇你哋傾緊咩
我淨係睇標題

佢問台灣幾時變咗獨立國家呀嘛
我咪答囉

你估個個好似你哋咁撚得閒睇晒幾十頁嘢
從來都唔開PRC事

隔離果戶自己分家就嘈生哂
個個一聽到台灣唔係獨立國家就發癲
連人地個政治形勢都未搞清楚就吠咗先
然後屌返你轉頭話台灣已經獨立咗
到知自己柒咗個陣就話人咬文嚼字玩文字藝術
cctoy真係世一弱智
共匪管唔到即係獨立國
咁點解中共有大陸都仲唔夠,到今日都唔肯放棄要claim返台灣主權

明明就係中共成日張牙舞爪
因為cctoys根本唔知中華民國政府對台灣做左幾多仆街野,只用自己價值觀諗人(總之中共係仆街,對中共對抗就係英雄)
獨立果個係大陸
現實的確係 民國政府同共國政府互claim

但如果真係有台灣主權就滿足 自成一國 民國政府係完全冇必要claim大陸主權
好多人重未明
唔係咬文嚼字,台灣從來唔係獨立國家,唔計原住民時期同臺灣民主國(1895)
收到
多謝晒
咁國家政策嚟講一定係一步步嚟,點會絕對話去到邊一步就滿足
舉例南北韓戰爭
雙方政府一定首先想吞併對方
打唔贏咪講和
講完和咪再諗計統一
我都係睇完標題就覆柒咗就認
台灣從來唔係獨立國家 無反駁空間
得㗎喇獨醒撚
所以中華民國一日重claim 緊大陸主權 一日都唔好話台灣係獨立國家 因為中華民國領土唔係只得台灣省!!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞