台灣幾時變咗獨立國家?

794 回覆
76 Like 2151 Dislike
cctoys:唔係支那共產黨統治就叫獨立
你錯撚曬 番去讀書先喇
咪中華人民共和國囉,英文叫 People's Republic of China
佢哋想推番民國嘅統治,獨立台灣本島明唔明?
我講一早獨立係民國,而嗰班人想推番民國政府統治自己獨立,我講咗唔支持啦

一早獨立係以台灣為首嘅中華民國
宜家唔係民國呀
唔洗簽證去台灣再講
咁就叫台獨人哋獨派就唔洗搞咁多
去tg啲罵群就可以識到唔少台灣人
去聽佢哋真實諗法仲好過聽呢度五毛鳩Up
其實中國唔係國家,中華人民共和國先係國家
五毛邏輯
你話民國有暴政所以啲人想台獨,我話中共有暴政台灣係咪可以出兵解放中國,你話得或者唔得咪得
係你自己冇啦啦講咩國民政治有暴政,所以你支持台灣獨立
咁同樣中共有暴政我話你可唔可以出兵大陸啫喎
點撚樣屈你支持中共
一個post就知幾多連登仔不學無術
唔識都係要駁嘴唔肯虛心學
深圳河以北個國家,大撚把人夠通稱做大陸,咁唔通國號叫大陸or中國大陸呀,中華人民共和國咪國號

同埋南韓,北韓咪一樣係通稱,你唔係當國名呀?
大韓民國Republic of Korea同朝鮮民主主義人民共和國Democratic People's Republic of Korea 呀
thanks, 原來中華人民共和國係國家
中國唔係
因為通稱唔代表國號=唔係國家, logic from you
代稱唔代表國號=唔係國家
別稱唔代表國號=唔係國家
我唔會比你SPIN 去國號 judge國家or not 架傻仔
省d啦,見到我講依句就問我係咪可以出兵,仲扮唔係老屈
即我話老婆好串想離婚,跟住你同我講老婆串係咪可以出軌先?
咁一係你想屈我想出軌,一係你九唔搭八
中國係中華人民共和國同中華民國嘅簡稱,佢地兩個到宜家都自稱中國,明未?
簡稱=國號?
中華人民共和國真正通稱支那(chi Na)
首先就算係美國佬搞出嚟都要有民意基礎,所以你要畀美國政府睇到台灣有人企出嚟,佢哋先會有機會做嘢唔係唔會冇啦啦美國會做嘢,你估美國好得閒?

同埋64嗰度我話同白色恐怖班人一樣,意思係我支持佢哋理念但唔認同佢哋某啲行為同理念,而唔係話64之後同台灣白色恐怖一樣解決咗某啲社會問題

同埋係強調嗰個時候做唔認同,因為嗰陣中共根本冇可能肯答應佢哋要求,去絕食同等去死,但唔代表我唔認同佢哋為中國人民追求民主嘅勇氣
唔等於,so?
中華民國在臺灣論 聽過未?
唔緊要,台獨都係未成功,唔撚係你講宜家講已經等於獨立
通稱就代表國號?中華民國領土得返台灣?
唔等於,so?
1895年日本接受台灣個下,的確有人搞過台灣民主國,只係武力差距太大,搞手逃亡,日本先順利接收漢人嘅地方

香港好少人真係知晒台灣歷史
所以台灣唔係等於中華民國,無一個國家台灣
所以中國唔係等於中華人民共和國,無一個國家中國 from your logic
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞