台灣幾時變咗獨立國家?

794 回覆
76 Like 2151 Dislike
所以我至少唔會認香港 屬於 支那 兩者大纜都扯唔埋

隔佐咁多朝代(差唔多200年)

你話用國際利益 黎決定香港屬於邊個 依個決定本身就已經係錯

依家英美先發現尼克遜條柒頭 做錯決定 做出補救
台灣就係台灣
你會唔會話上海全名係中華人民共和國?
台灣係中華民國嘅,唔係
問題係而家冇一個所謂嘅「台灣國」,台灣現時由中華民國管治,台獨派唔想繼續被中華民國管咪想靠改國名/趕走中華民國,嚟達成獨立建國嘅目標囉

同埋民國建國又關台獨咩事,九唔搭八
要嚴格咁計嘅,台灣都係國民黨去台灣揸旗,都係國民政府嘅野,台灣只係唔獨立於國民政府外,啲野都係台灣內部嘅野,爭台獨嘅台灣人又係另一樣野。
共產黨講嘅版本係台灣係共產黨揸旗,咁就無可能,個政府都唔同。
所以我覺得打最好。
打贏果個話事。方便快捷。

拗幾十年都唔夠一個月打爆佢更快有結論。
戇鳩又關暴唔暴政咩事呀咁中共夠試過暴政對中國人民,咁係咪台灣就可以出兵解放大陸人民先

我上面嗰句好撚簡單,就係中共打台灣就係侵略而唔係佢哋所講嘅收復,明唔明撚呀,又係你自己講
係,你會唔會話首爾唔屬於北韓所以首爾係獨立國家?
你講"兩個中國囉"
無屈你!! 你係用國去形容"中華民國"
戇鳩又關暴唔暴政咩事呀咁中共夠試過暴政對中國人民,咁係咪台灣就可以出兵解放大陸人民先
我支持台灣正式獨立於中華民國,關大陸咩事?

我上面嗰句好撚簡單,就係中共打台灣就係侵略而唔係佢哋所講嘅收復,明唔明撚呀,又係你自己講

我有話叫收復?
中華民國係國,有咩問題?
台灣係獨立國家
指意共產黨解禁同等太陽由西邊昇起有乜分別
笑死
中華民國台灣通稱台灣,有咩問題?唔通荷蘭又唔係一個獨立國家咩?
咁人哋國家自己管,鍾意用咩英文咪咩英文中文係中華民國英文叫Taiwan唔撚得?人哋用咩英文名又關你事所以咪解釋到點解啲人咁鍾意講台灣囉,因為係習慣,唔代表佢哋覺得佢哋嘅國家唔係中華民國,人哋連民國歷都係通用歷,大把台灣人都係稱民國幾年幾年

只係人哋習慣用台灣稱中華民國又畀你哋班人上崗上線
cls

我不嬲支持 「你哋快啲打啦。」

根本依家 支那 想真係變強國唔係靠口炮

而係靠一場真真正正既勝仗(正面打美國喎)
上海本passport 寫著咩野=> 中華人民共和國
台灣本passport 寫著咩野=> 中華人民國

咁台灣係中共一個省,
點解台灣本passport唔係寫 中華人民共和國

地方名還地方名,
國家名還國家名.
台灣呢個地方屬於中華民國.
D人覺得易講D米用台灣
仲有五代十國嘅北魏,屌書又讀唔好只識屈人五毛
我笑緊佢唔知仲有寫英文roc係本護照度呀
你閱讀理解係唔係真係咁差呀
你想清自己講咩野未???

你講台灣係中華民國嘅省,唔係國
依家又話係國.國同省兩樣野來.
中華民國係國
台灣係省
中華民國唔等於台灣
個context不嬲講緊法理上
你要講de facto自己另外開po
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞