台灣幾時變咗獨立國家?

794 回覆
76 Like 2151 Dislike
香港依種叫autonomy, 唔係 independance

而台灣係中華民國領土 其他領土包括福建省金門縣等等 所以獨立既係民國 唔係台灣
白馬非馬?
樓主你不如pin我

中華民國=獨立國家
中華民國領土=台灣 澎湖 金門 馬祖

台灣=中華民國屬下領土
台灣=/=中華民國
台灣=/=獨立國家

台獨=將台灣由中華民國獨立出去
連登仔知識水平係咁上下
done
唔好話知唔知識 講幾多次都唔明
純粹係智力低到理解唔到
要將改國名適用於台灣的人應先探討「中華民國」與「台灣國」是不是「同一國家」或幾何學上所說的「全等」。兩者雖然有一小部份相同,但是嚴格來講,領土和人民並不同,台灣在戰前不是中華民國的領土,戰後也未依憲法變成中華民國領土。且中華民國的領土與中華人民共和國重疊而延續內戰,殃及台灣國;何況台灣人和中國人的認同也完全不一樣。由此可知「 中華民國」和台灣國不是「全等」,因此所謂「改國名」就不能適用了。但是硬要適用「改國名」的人,必須先要求在聯合國被剝奪中華民國代表權的「中華民國」放棄中國領土,並透過「修憲」將台灣的領土主權納入「中華民國憲法」後,才能再透過「修憲」將「中華民國」改國名為「台灣國」。然而這樣做只能提供中華人民共和國合法統一台灣的根據而已。由此可知台灣國不能由「改國名」而來,必須由主權獨立、事實上和法制上已經存在的台灣國,直接制憲,「取名」或「定名」為台灣國才對。

連根藤◎台灣獨立建國聯盟中央委員
咁又點,唔通南北韓唔係獨立國家咩
咪一味話唔關你支那(中共事囉)
明明叫緊A快同B離婚獨立,班傻仔就話A幾時同C一齊過
屌你係唔係真係咁白痴呀,台灣屬於中華民國,所以中華民國係獨立國家但台灣唔係,你會唔會話平壤,首爾係獨立國家?
佢地再睇唔明都無計
有d唔係唔明係逃避現實囉,例如見到民國旗,護照仲有ROC就扮睇唔到
1965 個負皮, 香港人加油!
美國佬係堅持one China policy,唔係one China principle
幾時話過中華民國唔係獨立?
中華民國而家咪得返台澎金馬,咁加埋咪獨立國家

定係你要台灣宣布放棄晒主權,只係留返台澎金馬先算
唉 香港人
香港人認知嘅台獨同台灣人講緊嘅台獨係唔一樣嘅嘢
其實中華民國包括埋大陸地區㗎 憲法有寫
中華民國放棄晒大陸主權,改名做台灣共和國,台灣先係主權國家,明未?
咁咪叫姓習條友直接飛去松山機場降落囉既然話係自己國家咁受歡迎
台灣係聯合國創始成員國,未獨立過?
個個係中華民國
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞