台灣幾時變咗獨立國家?

794 回覆
76 Like 2151 Dislike
唔好獨立咁遠

English choi 任內都無可能棄台灣省以西主權
台獨係講由中華民國獨立,關中共撚事
本身個國家就叫中華民國
但其實個中華民國有冇降格又關台獨乜事
吓你up 呀我幾時有話講台灣本島係獨立國家

我係講緊英文管治緊一個獨立國家啫喎

出面人哋講台灣都係代表講緊佢背後嘅民國,係啲人習慣講台灣啫人哋連護照都係寫中華民國,你估人哋唔知?

就算我講台灣係獨立國家唔代表係講緊台灣本島係獨立國家,鬼唔知台金馬彭係同一個國家呀習慣講台灣啫唔得?
原來冇咗國族意識得返民主就得

咁唔好講港獨啦,講民主香港算啦
仲屬於日本
由大清滅國 到 中華民國建國

台灣主權 一直係日本人手上

你問台灣獨立 當然計 1912年1月1日 依個轉捩點

清朝滅亡 中華民國建國 咁台灣同時獨立於 清朝及民國
你自己睇,上面有條傻仔話中華民國護照英文得taiwan
嗰度台灣重俾日本殖民梗但就叫台灣獨立日
除咗個名唔係台灣國外,台灣所有野都係台灣自己打骰,法律自己訂 有軍隊,就算共產黨講幾多次一個中國 台灣係佢嘅,都無辦法干涉台灣決策,咁點解唔係獨立國家?有料嘅會比民進黨上到?
係屬於大日本帝國,唔係獨立
咁屬唔屬於中華民國?
係 所以 嚴格黎講 國民黨係借緊日本既台灣黎run緊流亡政權

如果當時 無美國幫國民黨撤去台灣

真係所有國民黨去灑香港 澳門
De Facto 同 De Jure都未分到,收皮啦
1945年日本聲稱放棄所有殖民地,無借緊日本
正式宣布香港獨立日為1912年1月1日

清朝滅亡 中華民國建國 咁香港同時獨立於 清朝及民國
依家國際上,
中國全名係米中華人民共和國??
台灣全名係米中華民國??

中華人民共和國= 中華民國?? 兩個名代表一樣野??
李登輝無講台獨又點?
兩個中國囉
原來歷史事件對你嚟講係偽命題

//台灣省政府主席兼台灣省警備總司令陳誠上將頒佈《台灣省戒嚴令》,宣告自1949年5月20日起在台灣省全境實施戒嚴。同年5月24日經由中華民國立法院三讀通過《懲治叛亂條例》,為針對中國共產黨叛亂的特殊狀況而實施,實際上,透過此「特別刑法」造成許多冤假錯案,剷除異己、鞏固威權主義的領導中心,對於批評或反對政府者、持不同政見者(如主張台灣獨立、左翼等等)進行整肅迫害,任意冠上意圖顛覆政權之罪名,將刑罰範圍過分擴張。//
你米講左兩個可自己簡稱叫中國.
你都承認台灣係國.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞