台灣幾時變咗獨立國家?

794 回覆
76 Like 2151 Dislike
我見到唔係中國國旗
你又點睇?
巴打又撚一件
台灣不嬲話自己係中華民國喎ching

想問依支咩旗?
你自己講英文係民國總統呀嘛,咁人哋台灣個選舉選到佢出嚟,你話台灣冇總統但民國有,但選英文個選舉係用選台灣總統做標題,選完啦你話台灣冇總統,但你又承認英文係民國總統

即係台灣嘅人可以選民國總統啦

咁照咁睇台灣除咗名之外同獨立國家冇分別嫁喎,民國所有嘅領土都係台灣境內,台灣人又可以選民國總統,咁即係台灣無論軍事行政定制度都係用緊國家先有權利

你要用個名嚟死要駁嘴其實冇意義嫁喎,而且人哋講台灣係獨立國家係講緊後面嗰個民國,只不過啲人習慣咗叫台灣
笑死
咁中國偉大共產黨出兵啦

唔想搞台證呀屌
樓主已經變到剩係講“自打嘴巴”之類口交部詞彙
即係台灣嘅人可以選民國總統啦
唔係只得台灣人,係台澎金馬所有人

咁照咁睇台灣除咗名之外同獨立國家冇分別嫁喎,民國所有嘅領土都係台灣境內,台灣人又可以選民國總統,咁即係台灣無論軍事行政定制度都係用緊國家先有權利
金門同連江d人死架?
白色恐怖中的自由
嘈乜鳩吖,台灣係咩你知我知大家都知
所以金門同連江好重要
所以點解咁多人話 "台灣已經係獨立國家"?
可幸 依度搵到至少十個正常人
唔係美帝講明唔好獨立公投
一早獨左啦
都唔知成gp人嘈咩
呢個咪台獨其中一派嘅目標
班傻仔係唔係唔知台獨人士係連中華民國政權都反,以為只要唔係共產黨統治就叫台獨?知唔知當年中華民國政府害死幾多台灣人呀,228, 白色恐怖,宜家就話中華民國=台灣,咁係唔係如果將來中國又內亂,有個新政權打柒共產黨,共產黨實質領土得返可能香港,澳門。咁到時中華人民共和國就等於香港咁呀
中華民國成立於1911年

中華人民共和國成立於1949年
人地內部事又關你撚事?
中華民國管治台灣
同中共管治支那 有乜野分別?支那唔係國家?你up緊乜野?

台灣 名義上實際上已經係一個國家
只係支那老屈台灣係支那
其實而家想保持現狀嘅人佔大多數
咁我講台灣洗唔洗要加埋嗰幾個島一齊講呀

台灣就係包埋嫁啦,嗰度啲人咪一樣跟緊台灣套制度

金門一個喺用緊台灣制度一個係福建省割下,咁你話民國總統係英文,咁連江又係民國嘅領土,咁即係英文管埋啦照你咁講

咁連江你答我跟緊邊度嘅制度?兩個中國喎,既然連江係民國但又交稅畀中共嘅?
佢獨唔獨立都會出兵嫁啦
仲咁天真覺得需要藉口先打得😂
係你俾人笑咋
因為只有你地十四億支畜自我感覺良好
自欺欺人既傻鳩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞