台灣幾時變咗獨立國家?

794 回覆
76 Like 2151 Dislike
佢地會答你時代唔同咗,宜家民進黨,台灣人話事喎
台灣=中華民國=獨立國家

話台灣唔係獨立國家嘅柒頭用回鄉證去台灣啦
佢哋話中華民國係台灣國 咪台灣國lor

咪當建咗國republic of Taiwan lor

叫台灣果班台獨派收工啦 建咗國喇
咁就變復國唔係獨立
但係係民主國家邊有咁搞法
都係維持現狀,但個現狀變左
本來就走穩陣路線,因支那太弱智,俾位蔡英文宣佈獨立現實
即青天白日滿地紅=台灣國旗
咁洋紫荊旗咪港獨旗
會講中共接受嘅人真係弱智
中共只有一中,係國民黨自慰個各表
當時90年代講一中各表,中共已經唔受啦
而家中共國勢強咁多,唔會想同你平起平坐囉
我就係大,你係我嘅𡃁
佢哋話係就係啦

你想洋紫荊旗做港獨旗 都可以架

講下講下 等時代變 咪得lor

唔好執著個名喇 中乜乜乜國香港

通稱香港 呀ma

某啲人都話 永續基本法=港獨
海參崴簡直係諷刺
俄文意思係控制東方,俄羅斯咁多年都係當你中原政權係臭4
謀住你啲地
唔出名咪無所謂囉,好似你啲裸照同希哥啲裸照俾人放上網,睇下邊樣反應大
叫民進黨改黨綱啦,獨立咗仲爭咩取呀
台獨攞嚟呃選票嘅啫
民進黨都全面執政左幾年
幾時先肯修憲
同共產主義一樣,係拎黎講,唔係拎黎做架
而家係老共係中華民國獨立左出去喎
老共先係玩獨果個
一個Phrase 總括:
De facto country/nation
法理上
法理上支那violate哂中英聯合聲明啦
So?

法理上俄佬打烏克蘭都violate哂咩國際法啦
So?

係咪你未見過你老豆同你老母行房你就認為你唔係你老豆親生仔呢?

其實有6個直轄市唔屬於台灣省

蔡英文接受BBC專訪:我們已經是獨立的國家,叫做中華民國台灣

到底有乜9好嘈?要嘈走去蔡英文Facebook開戰囉on9仔
咪就係中華民國 lor
有無咁難明呀
針對台灣的國際法地位,外交部今天(3日)表示,「中華民國台灣是主權獨立國家,無庸置疑」,蔡英文總統在2021年國慶演說已明確闡釋,總統指出,從1949年中華民國立足台灣以來,已經經歷72年,政治從威權到民主、社會從一元到多元,一步一腳印,成就了今天「中華民國台灣」嶄新的樣貌,過去這72年來的發展歷程,讓國家樣貌有了很大的轉變,但在轉變之外,也有不變的堅持,就是「確保主權、捍衛國土」。

五毛有意見呢 唔緊要 走去同外交部嘈 我冇興趣陪你哋一般見識
文盲?唔緊要 要嘈走去蔡英文Facebook開戰囉 同我講做乜9?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞