台灣幾時變咗獨立國家?

794 回覆
76 Like 2151 Dislike
台灣多屆總統候選人政綱都包括任內不統不獨
即台灣自己都認為自己未獨
無知一問,點解claim緊大陸主權就唔可以係獨立國家?咁中國claim緊台灣主權所以中國都唔係獨立國家?
兩件事都冇衝突
南韓係獨立國家,同時都會想南北韓統一
台灣係中華民國,一個獨立國家
想拎返自古以來屬於自己嘅大陸領土,亦屬常理
所以唔存在「claim 其他地方係自己領土就唔係獨立國家」呢個問題
台灣就係想係中華民國獨立出去呀
所以, 佢claim緊既台灣國領土? 台灣國領土包括大陸地區?
笑死,香港人國際政治意識係咪咁落後
樓主一直都講緊中華民國同台灣之間的關係
有d人就係都拉埋PRC落水

事實上台灣未完全獨立,連中華民國憲法都寫明大陸地區都係中華民國領土之一
而且唔好忘記中華民國而家仲有福建省幾個地方有管轄權,咁仲講咩台灣已經獨立左

咁多年黎深綠台獨派就係想希望改國號變成"台灣共和國"
同埋想踢走金門馬祖呢兩個地方俾返大陸
依個po負評就快2000
咁叫支那禁止pelosi入境囉
獨立既中華民國 而唔係台灣省
民國實質統治緊台澎金馬等地區 同時聲稱擁有大陸地區主權
所以台灣只係民國眾多領土既其中一個成員 何來獨立?
柒咗就收皮啦
真係睇完樓主呢個post同你呢個comment先比較清楚原來係講緊中華民國政治論述嗰個問題Thanks
Btw正皮咗
中華民國係獨立國家 台灣唔係

如果台灣係獨立國家 咁澎湖 金門 馬祖等民國領土都應該要獨立
台灣係台灣島 大陸主權係屬於中華民國
如果台灣獨立=放棄中華民國名義
明未
因為你claim緊大陸主權即你同人講你仲係中華民國啦,咁講咩春台灣係獨立國家?中華民國先係
台灣嘅省得返個名
其實已經收左皮

台北高雄新北等等六個大城市一早脫離咗台灣省
其他城市就直接歸台北中央政府管
台灣省福建省政府個office都收咗皮
由中央政府“兼任”
佢咪中華民國,有爭議同未收復領土唔代表唔係獨立國家
又有柒頭衝入嚟
咩叫真正獨立?

以香港作例子,有獨立法制,有獨立法庭,有政府有自己貨幣都唔算

要有外交,軍隊,土地 - 台灣其實已有

如果咁都唔算真正獨立,咁咩先叫真正獨立?
幾時修憲 放棄大陸主權?
人, 土地, 內部主權已經有
差外部主權, 即係國際承認

而家台灣嘅狀態一個獨立政權
未係主權國

只要美國或者歐盟呢啲大國承認台灣係獨立國家
台灣就係獨立國家
啲乜撚嘢中華民國憲法,台灣省,樓主啲戇鳩理論全部都係廢話
台灣地區只係中華民國一部份 其他地區有金門 澎湖等等
中國要修憲放棄台灣主權先係主權獨立國家?
北韓要修憲放棄南韓主權先係主權獨立國家?
個個叫中華民國,唔係台灣
所以咪中華民國先係主權國家,台灣唔係,你會唔會話首爾係主權國家?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞