台灣幾時變咗獨立國家?

794 回覆
76 Like 2151 Dislike
咩定義嚟
中華民國 外界統稱為台灣 係一個主權獨立既國家
捉字蝨無意思 而家講台灣就係中華民國
咁佢宜家係唔係仲掛住中華民國個名呀
咁咪即係只有中華民國依個國家,無台灣國囉,你真係改憲法改國號做台灣國咪有,咁難明咩
台灣屬於中華民國,唔係台灣等於中華民國
嗰陣時成個中國都係台灣領土?
中華民國是位於東亞的民主共和制國家,曾在國際上廣泛代表「中國」,現因實際控制領土範圍和相關政治狀況而被國際社會通稱為「臺灣」。
你係要捉字蝨,咪中華民國

只係個個都當台灣=中華民國
論述係一國之根本 唔係捉字蝨 而係絕對要嚴肅看待
點捉字蝨?憲法國號黎架喎大佬
有咩好執著 台灣係地名 政權係中華民國 好清晰啵
而家又唔係要廢除中華民國
又一個低能仔
弱智真係唔係扮
負皮過2000了, 香港人
黃藍是政見 弱智是普遍
你問綠營支持者 想唔想廢除中華民國 建立台灣共和國
原來香港人 唔知咩係台獨
所以台灣唔等於中華民國有錯?
仲有離香港最近嘅 東沙群島
有咩好執著 香港人繼續返工飲喜茶食m記就得
台灣問題關我鳩事 呢啲野美國佬會處理
中華民國如果即日宣佈放棄金馬澎以及憲法上所有中國大陸土地,批准美國設軍台南,但仍然保持「中華民國」稱號,據你嘅講法,中華人民共和國係咪應該以一中兩表嘅原則唔干預?
又,如果中華民國即日改稱「台灣」,放棄金馬澎以及所有中國大陸土地,但係容許解放軍駐兵台灣本島,中華人民共和國又會唔會再主動炸台灣個稀巴爛?
講到呢度,你明你執著個用字有幾on9未?
你覺得人地撈亂左黎講嘛 我理解既 我以前都會咁同人拗
其實台灣國係偽命題 事實係未發生過
但同人地所聲稱台灣係獨立國家 意指係中華民國 係兩回事
係堆小粉紅吹到中華民國都唔係獨立國家添
就係咁 佢地不斷相信一個又一個既謊言 到謊言被揭穿嗰日 佢地就驚惶失措咁話: 點解會咁㗎 發生咩事呀
宜家係追星當搞革命呀(仲要藍台當黃台)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞