台灣幾時變咗獨立國家?

794 回覆
76 Like 2151 Dislike
咁佢唔係接受啦
中國官方立場PRC就係代表中國,有次啲台灣詐騙集團犯喺外國俾人拉咗,中方都係要求該國移交啲犯去中國
如果要台灣省從中華民國獨立出嚟 再整個叫台灣國既物體 就必須先修憲
支畜冇本事冇實力
先玩文宇式口交
樓主開呢個post根本嘈嚟都冇意思
不如你預計支那幾時打台灣省啦

講咗咁撚耐
得把口
講到底咪即係唔敢打
不如講 要發現外星人 而佢要叫台灣獨立 先打台灣
廢事D底線一退再退
金門一個喺用緊台灣一個係福建省割下,咁你話民國總統係英文,咁連江又係民國嘅領土

你係唔係弱智架,從來都係中華民國制度,咩叫台灣制度呀,45年前中華民國拎台灣前,金門已經屬於中華民國福建省,幾時台灣制度一個係福建省割下

咁即係英文管埋啦照你咁講
英文係中華民國總統,無台灣總統。你會唔會話joe biden係賓州總統

咁連江你答我跟緊邊度嘅制度?兩個中國喎,既然連江係民國但又交稅畀中共嘅?
中華民國福建省連江縣,交稅俾中華民國政府
蔡英文啲語言偽術搞到啲人好high
台灣本土歷史wfc
同支那小粉紅見到青天白日滿地紅就罵人台獨一樣咁柒
咁連江交稅去邊度交呀,中華民國政府喺福建省邊個位有辦事處?

我而家問你英文係咪管埋連江喎,關有冇台灣總統咩事,你自己講英文係民國總統喎,我而家係用緊英文係民國總統前提同你講,咁即係英文管晒所有民國嘅領土啦,咁即係英文係管埋連江啦係咪?

Ok呀係中華民國制度,咁連江同金門台灣等地方都係用中華民國嘅制度,係一個國家啦,咁連江點解會同台灣人用嘅護照會唔一樣?

你話金門同連江都係屬於中華民國福建省咁點解兩地駐兵又唔一樣?
口交部係講你支那呀
你去睇返賴清德講嘅野先
咁咪即係台灣唔係獨立國家,同金門連江一樣都係屬於中華民國囉,有咩問題?
台灣省冇獨立,果個叫中華民國, 依家由管治範圍係台澎金馬
同埋佢地想講 歷來為爭取台獨而死既台灣人 其實係爭取緊已經擁有既嘢 因為"一個獨立國家唔需要再宣佈獨立"
如果台灣人想主動引佢出兵 最直接就係宣佈台獨
你自己亂到扼埋自己
你話金門同連江都係屬於中華民國福建省咁點解兩地駐兵又唔一樣?
國軍無駐兵係金門?
俾負皮嘅人多到
我而家問你英文係咪可以管晒所有民國嘅領土?

咁點解連江既然屬於民國點解要分開馬祖同主島分開兩個國家管?

即係英文可以大大聲話要收復中華民國福建省連江縣其他嘅土地喎,因為自古就屬於中華民國,英文你話佢係民國總統呀嘛,正常佢有權咁做喎,做唔做到係一回事啦
我意思係點解金門同連江會唔同駐兵,兩地駐兵唔一樣,唔係兩地駐兵同台灣唔一樣
中華民國憲法 定義領土的確包括埋大陸地區 到而家都係
我而家問你英文係咪可以管晒所有民國嘅領土?
台澎金馬囉

咁點解連江既然屬於民國點解要分開馬祖同主島分開兩個國家管?
連江分治,就算控制唔晒,事實上仲有一部分係屬於中華民國until now

即係英文可以大大聲話要收復中華民國福建省連江縣其他嘅土地喎
咁佢都係控制緊一部分連江縣,個部分連江縣人民都係中華民國國民

因為自古就屬於中華民國,英文你話佢係民國總統呀嘛,正常佢有權咁做喎,做唔做到係一回事啦
佢宜家係有權管治金門同部分連江,中華民國連江縣縣長叫劉增應,人口萬幾人,仲屬於中華民國
點唔一樣?咪又係有國軍士兵
咁夏威夷 美軍又唔一樣?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞