台灣幾時變咗獨立國家?

794 回覆
76 Like 2151 Dislike
總之唔洗聽咁多啦,依家台灣國名叫中華民國,無論認唔認都好依樣係現實。
有本事就打左啦 傻鳩
你估支共真係想同你玩文字有遊戲
等刁大大可以自由出入台灣先同我講台灣屬於中国
台獨係脫離中華民國成立台灣國
仲有太平島同東沙島,國府遷台前好似係隸屬海南同廣東
根本唔係文字遊戲
我講嘅野完全唔關共產黨事
唔知點解你咁中意提住你老細支共
講撚到支共好 專重 條約咁
就算正底簽既野下秒變左歷史文件
何況呢D口頭講既野
但蔡英文 已經轉左論述 做華獨 ,已經唔係陳水扁早期既台獨啦
獨立既係民國政府 唔係台灣
民國政府相對大陸政府係獨立政體
美國佬係因為當年覺得中共先係掌握大權所以先至同中共建交順便同台灣斷交

但當時美國國會無agree,只係主張呢個諗法
Pin this
點解
仲有福建省既金門同馬祖列島
蔡英文呢啲投機份子比真獨派屌到反皮
中共係直頭唔認中華民國牌頭啦
唔係點解個時中東三寶啲空姐心口扣針掛青天白日滿地紅章,都要佢地掛五星紅旗章
正如奧運唔比你用到中華民國呢個名,要用中華台北
中共立場係中國就係中華人民共和國,中華民國已成歷史
Taiwan is province of China (ROC or PRC)
都未亡過
咁佢改護照設計咪唔啱?

台灣行政院稱,2021將發行的新版護照,是為了避免台灣公民與中國公民之間發生混淆。
台灣外交部長吳釗燮於記者會解釋,自新冠肺炎大流行開始,「我們一直希望我們能夠更加突出台灣的知名度,避免人們誤以為我們是中國人。」

https://www.bbc.com/zhongwen/trad/chinese-news-54010521
台灣係一個地方(島)
行政上隸屬中華民國政府
而中華民國政府目前管有台灣(包括澎湖)金門 馬祖以及南海部分島嶼如東沙島 太平島
金門人so9sad
依個同台獨一樣可以引中共出兵
點解你咁中意提住支共
中華民國係咪中華人民共和國?
講完
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞