(講故) Rubbishptgf賤男週記 

1001 回覆
517 Like 52 Dislike

bxxxh ? 果條女個樣

識rubbish定真人先
lm
雖然唔贊成拍拖要比零用錢
不過你咁有錢 算啦
其實男人就從來都唔太會理自己生日點過既。我單身左咁多年,多數都係自己一個過。不過話晒都咁耐以黎第一次拍拖,總會有D期待既。

芷純:「我今晚帶你去食好野。不過我地要去拎蛋糕先。

我:「去邊食呀我地 。」

芷純:「唔話你知,要著得好睇d先比入架果到 。」

我:「您唔話我知我點渣車去 。」

因為芷純話去果間餐廳要著得grand d,所以我陪佢返左屋企換衫。

芷純:「著邊件好呀,呢件?定呢件?

其實女人都係咁,問完你,你答左佢都係冇咩意思。佢都係想你答返佢心目中既答案。

人靚,其實著咩都靚,洗咩搞咁多野。

搞左成兩粒鐘,終於都出得去。最後佢都係著返件hollister既衫。

拎埋個蛋糕,出發去tst。果間餐廳原來就係出晒名有無敵靚景果間。聽就聽到多,去到又真係幾靚既。

成餐都食得好開心。生日變得重要,係因為呢個世界有人著緊你。

我:「埋單丫唔該。」

芷純:「你唔係諗住同我搶埋單掛 。」

我:「傻既,梗係我比啦,咁貴 。」

芷純:「邊有人生日自己請自己架,我D錢都係你比架姐麻 。」

我:「得啦,唔洗 。」

其實我一路都知道芷純其實好慳,有開儲錢。雖然我一個月比幾千蚊佢。但係佢真係洗既可能都都係千幾。因為我記得佢講過話好想買一個chanel既袋。不過我一路都冇買係因為我覺得唔岩佢既年紀,二來都唔想我屋企人對佢印象唔好。

每次帶佢返屋企入門口前,我都會幫佢收埋佢個chanel銀包,始終我屋企人比較傳統,再者,一個18歲既細路女拎住個chanel總係比人一種唔係太好既感覺。不過佢從來都唔覺得有咩問題。

其實男人要既生日好簡單,有鍾意既人陪住。一張生日卡已經好足夠。

我:「我返到屋企啦。多謝您張卡同生日蛋糕 。」

芷純:「我好掛住您。點解會咁架 。」

我:「拍耐D您就會冇咁掛架啦 。」

芷純:「你講你呀 ?。起碼拍左半年我覺得我地仲好似熱戀期咁 。」

我:「熱戀期唔係兩至三年架咩。」

芷純:「三個月架咋 。起碼我同我EX咁耐都唔覺有熱戀期 。」

我:「梗係啦,同居日扑夜扑,點會有熱戀期 。」

其實我從來都唔知熱戀期係咩黎。因為我覺得鍾意一個人,只會隨住時間而增加。感情,都係要培養出黎。

我同芷純平時都有睇下對方手機。其實我自己就一d都唔介意對方check我,特別係當佢連我係rubbish都知,仲有咩秘密唔比得佢知。所以我從來都唔mind,如果睇完會令佢放心d,何樂而不為?

芷純:「乜個shitty妹有搵過你咩?」shitty妹係指以前係tag到識果位soulmate。

佢一路都知我同個肥妹d野。未識芷純之前,我一路都有keep住同佢contact,仲去過一次旅行。不過自從同芷純一齊之後,我就同佢斬左攬。一來我根本從來冇鍾意過佢,二來我都唔想佢晒時間係我身上。

我:「係呀,果次佢係我屋企附近等我,跟住我返工。果日我都當面拒絕左佢。」

芷純:「你做咩唔同我講?」

我:「冇發生過野咪冇講。平時咁多狗公搵您您都唔會個個同我講掛。您睇下fb佢msg我都係問我點解當日唔理佢咁絕情 。」

芷純:「佢仲keep住搵你係因為你冇同佢講你有女朋友,冇認真拒絕人姐。」

我:「我有講過架 。」

之後芷純拎左我個電話直接send左個msg比佢。

「我有女朋友,唔該唔好再煩我。」

芷純:「以後有人搵你你要話我知 。」

老實講,我幾開心佢會咁緊張。我亦都冇介意過佢拎左我電話send msg比人。調轉係我我可能都會咁做。

芷純個facebook其實得3,4個fd。佢話自己以前係fb都係有幾千個fd果d mk,不過而家大個左唔想再咁無聊。所以冇再玩。

不過有一日我就見佢加左成百幾二百人。

我:「做咩冇啦啦加咁多陌生人既 。」

芷純:「我唔想我facebook咁少like,好似假account咁 。」

我:「咁您加下您d同學咪得囉,加咁多三唔識七既人做咩 。」

芷純:「咪講左點解囉,同埋唔係我加人,係人地加我。」

我:「有咩分別 。果d人會成日msg您好煩。」

芷純:「我唔想個fb咁假姐麻,你都知我唔會同佢地傾計架啦。」

我:「d倫敦金果d撚樣會偷左您d相用架。」

芷純:「你唔好日日搵野嘈得唔得?好煩呀。你自己facebook都有加朋友啦。」

我:「果d我真係識佢地架麻,你加你d fd我真係冇所謂。」

芷純:「總之我冇錯,我唔會del。您鍾意點諗我就隨便。」

我:「果d無謂人真係咁緊要咩,您就唔可以為你男朋友開心del左佢架咩 。」

芷純:「如果你要日日嘈既我寧願唔好一齊。返學已經好辛苦,你明唔明dse有幾大壓力?日日搵野話我。你嬲,我氹你已經係習慣,日日係咁loop。好攰。」
live
live

Live

識rubbish定真人先

芷純:「仲有唔好成日話我約人,係人地約我,人地whatsapp我我控制唔到架。」

我:「我問親您佢地係邊個,您都答唔知,唔記得。有冇可能個個都唔記得係邊到識?」

芷純:「總之你唔信就算,我唔鍾意解釋,都唔鍾意比人管。」

無了期既爭吵真係會令人好燥。最後我搶左佢電話,幫佢del晒果d人。

芷純:「你咪del囉,del完我都係加返架啦。」

芷純:「分手啦。」

有時真係好灰心。雖然有時我既要求係有d無聊,但係如果真係緊張對方既,點解唔可以為對方做呢件小事呢。

或者可能真係我要求太多。

https://www.youtube.com/watch?v=BNJ90YTCJgs
是你對我太放縱 害我學不會克制我自己
是我要求太多 還是你對我也同樣沒把握
也許你應該找個機會告訴我你也和我一樣 喜歡和你在一起

每一次發完脾氣之後,我都會好後悔。不過平時我好少會主動去搵對方。不過今次我唔想再係咁。

我:「對唔住,唔好走。」

芷純:「我真係嘈交嘈到好攰啦,我唔想成日比人審鬧我呀,我最憎就係比人搶電話。」

我:「我以後唔管你啦好冇 。」

芷純:「我好攰啦。我係好鍾意你,但係成日嘈交,本身我鍾意你100%,而家都唔知有冇得返50%。」

我:「我都係緊張先咁姐,您以前都話過您自己鍾意一個人都會呷醋 。。」

芷純:「果個狗公我真係唔知佢係邊個,你唔信就算。你鍾意可以搵方法試下我。我唔介意。」

其實見到個msg個日。我用左佢個電話同個狗公傾左幾句。

狗公:「幾時得閒呀 。」
我:「who r u?」
狗公:「 。」

見到呢個表情,令我覺得,呢個狗公同芷純應該係識得。因為呢個表情話左我知佢覺得芷純唔認得佢係好唔應該。

我:「出黎做咩先?」
狗公:「食下飯傾下計果d咁囉 。」

就係因為咁,係我心入面都有無數既幻想。芷純成日話自己好毒,冇fd。但係電話又成日會有d無聊人msg,而且年紀睇落都廿歲以上。

其實佢次次whatsapp完都會del d msg。佢話佢有潔癖,唔鍾意keep msg。

當晚我床到訓極都訓唔著。我最後都係決定要自己去find out。事前我一早已經記低左條友個電話,於是我就cap左佢個頭像,用一個新既電話開個whatsapp扮果個人。

因為芷純一向都冇save人contact,所以我唔expect佢會記得個狗公既電話。

我send 左一個表情比佢睇下佢會唔會應:「

第二朝佢send左張cap圖黎比我問我:「係咪你黎?點解有兩個電話既佢? 」

我梗係扮傻啦:「您記得佢電話咩,您唔係del左架咩 。 」

芷純:「我記得最尾果幾個數字唔係咁。好野,真係走黎試我。」

我:「點解會話係我 ?」

芷純:「我問多你一次,係定唔係?你諗住試我睇下話唔話你知丫麻。」

我:「點解您要第一時間懷疑我,而唔係問佢點解有兩個電話 ?」

芷純:「我會問,不過我好肯定係你。如果你認左佢我會冇咁嬲,如果到時我問佢唔係佢黎,我會好嬲。」

我:「咁您都認定左係我啦,仲有咩講 。」

芷純:「對你好撚失望,唔想再同你講野。我要轉password。我問多你最後一次,係定唔係。」

我:「係。」

芷純:「講咁耐先認。識我咁耐你都應該知我好精。晒我時間。」

我:「尋晚您同我講話鍾意可以試下你架麻 。咁我咪試囉。試完您又嬲。」

芷純:「我叫你叫雞你唔去叫?唔信我既你唔好拍拖啦。試人用埋d咁on9既方法,我都睇得穿,on99。」

芷純:「我真係唔知你諗咩,點解可以無聊成咁。」

我:「對唔住,我以為您唔介意先玩下架咋 。」

就係咁,我又比芷純撚左成個鐘。最後我都係唔知道個狗公係咩人黎。我唔知我咁做係因為我做rubbish做慣左,咩事都鍾意查清楚。定係因為我真係好緊張佢,好介意佢同第二個既關係。

唔知係咪因為大家真係嘈得太多,想嘈既野已經嘈晒,但係又冇分到手。之後既我地一直都相安無事。關係亦都慢慢變返好。

四月份既開始亦係我地第七個月係埋一齊。雖然佢成日都要考試,但佢都如常咁每個星期都黎我到訓。

佢放學之後我地就會去行超市買野食準備果晚訓醒果時煮黎食。不過有時太懶都會出去食既。有一個凌晨,我帶左佢去中環到食kebab。姐係一塊包,包住d羊肉既卷物。係外國讀書既人成日都會食。佢食完之後愛上左呢樣野,差唔多晚晚我地都會去食。

成個四月既天氣都好好,可能因為係秋天。個個weekend都係藍天白雲。其實同芷純一齊咁耐,全港九新界大大細細既商場已經比我地行晒。所以呢個月,我地決定去下郊遊。

一支公咁耐,唔好話郊遊,街都唔多出。所以其實香港有好多靚既地方我都冇去過。

係呢個月,我亦都見識左香港最靚既一面。
幾時會到戲肉?
比定啲心理準備先啦
睇到有D SAD 見到人地嘈交
自己撕人本日記就得,人地del 佢啲陌生人就唔撚得
我一直都好鍾意昂平360呢個地方。而且芷純又未去過。星期日一朝早我地就渣車去左東涌食野。食完之後先發現原來昂平仲維修緊。

我:「係喎,明明我睇新聞都講過,點解我會唔記得架 。」

芷純:「唔緊要啦 ,我地六月再黎過啦好冇?」

我:「好啦。一係我地去南生圍丫,果到好似好靚 。 」

雖然係香港咁耐,但係真係冇去過呢個地方。聽就聽得多。於是我地就渣車去左元朗既南生圍。

其實天氣好,好多本身好普通既地方都會變得好靚。拖住芷純,係南生圍慢步,聽住周圍既雀仔叫聲,真係咩煩惱都冇晒。令我諗返起岩岩識佢果時,成日都會同佢係紅磡既海旁到慢步。

有時平凡既日子就係最幸福。

一齊咁耐,每朝早佢返學都會同我講早晨,之後全日就會同我keep住msg。基本上係唔會停。食緊咩,去到邊都會話比大家知。

以前我放工或者踢完波,只係諗下去叫咩雞約咩人。而家我踢完波放左工第一時間就係話佢知我係邊,返緊屋企。

「不捨得開心 留來給你歡喜」

生活上既所有野,都好似有佢個樣係到咁。

係屋企禁住netflix見到想睇既戲我會唔睇住,因為我要等埋佢黎先睇。

係超市見到靚既士多啤利一定會買比佢食。

見到有靚既地方會想plan下同佢下一次去旅行去果到。

平時行街聽歌,會諗下有咩sweet既歌唱比佢聽。

以前懶到pk既我會諗下點樣搵多d錢轉份好工。

行過既路,一齊去過既商場都會諗起佢。

同佢一齊左呢幾個月,所有既生活都充滿佢既影子。

慢慢我已經冇再為自己打算過任何野。

https://www.youtube.com/watch?v=X9imMQW_gz0
「回憶很多 你的影子也會充滿我生活」

有一日,芷純黎左IFC接我收工。其實返左咁多年工,成日都會FF有個女朋友黎接我放工。原來果種感覺真係好窩心。

由細到大我最憎就係返工,日日都要做港奴真係好辛苦。不過一收工就見到自己鍾意既人係到等緊自己,真係好sweet。

我:「終於有人接放工啦 。 」

芷純:「你成日都黎接我,接返黎一次姐麻,傻瓜 。 」

我:「大把人接您啦 。 」

芷純:「冇喎 我ex都冇接過我,都冇其他男仔接過 。 」

唔知係咪因為IFC個個都係OL同西裝骨骨,搞到佢好似特別顯眼咁。著住西裝既我拖住條18歲既靚女,成街人都望住我地,搞到我都有少少唔自在。同佢一齊咁耐,果次係第一次同佢一齊坐地鐵。

芷純:「老公 。」

係msg就聽得多,親口講都係第一次聽。聽到真係覺得好甜。

不過您叫一個咁大男人既人講返句老婆黎回應佢又真係講唔出口。

所以都係直接咀落去簡單直接d。唔知係咪果排大家關係好返好多,扑野既時侯大家都放開左好多。又會一齊睇下AV,試下支係日本買既假狗咁。

芷純其實係一個好易濕既人,即使第一次見佢果時佢已經好濕。加上佢下面又冇毛。好多時搞野都會搞到成床濕晒。

自從上次去完南生圍之後我地都愛上左郊遊。之後果個星期我地去左大尾篤同埋南丫島。果兩日係我地一齊咁耐最開心既日子。

成個四月我地都冇鬧過一句交。因為我答應左佢唔再講粗口鬧佢管佢,芷純都答應左我唔再講分手同以前d事。我地又變返好似之前咁日日傾電話,有時仲會開埋cam。

之後有個星期六車完佢返學之後,我突然想做一件事。

我:「bb我想開post貼晒d ptgf出黎。 」

芷純:「貼黎做咩 。」

我:「教訓下d人等d人唔好再做呢D野 。」

芷純:「冇人做雞你點叫 。」

我:「我都唔鍾意叫雞 。」

芷純:「我都未睇過個圖庫 。放學我返黎您比我睇下。」

冇幾耐,就已經搞到滿成風雨,全香港都係到講緊ptgf。

芷純:「驚唔驚比人起底 。」

我:「驚架 。」

芷純:「抵你死,冇野搞搵野搞,又要驚又要做 。」

我:「可能就快比人拉 。」

芷純:「你放心啦,你比人拉我都唔會離開你架rubbish 。」

芷純send左張佢既岩岩影既校服相黎。

其實佢間唔中都會係學校自拍我睇,因為佢知我好鍾意學生妹。

我:「學生妹 。I want to fuck 。」

芷純:「係咪真架 。」

我:「岩岩viutv晚吹搵我上去做訪問 。」

芷純:「你諗住上 ?。」

我:「唔知,我仲諗緊,想上去講下等多d人關注下 。」

芷純:「唔好去啦 。我驚你比人起底。」

我:「我未必去,睇下點先 。」

芷純:「算啦,我唔想再晒時間睇呢d post。我唔會再理任何關於ptgf既野。」

我:「我都唔想理,我諗住貼完就算架啦 。」

芷純:「唉,都係你一手一腳做成,正正常常過返d平淡既生活唔得存咩,係都要搞事 。」

芷純:「我剩係想平平淡淡,唔想你再理呢個tag既事。」
睇住字已經覺得煩 你仲可以寫到咁多出黎
終於到果堆PTGD post既時間線.........
其實樓主都好慘 岩岩分左手就要出呢個故,一邊寫一邊諗返起啲往事真係會好sad,希望樓主女朋友可以睇下篇文,比佢知道樓主個心諗啲咩,快啲同返樓主一齊
其實樓主都好慘 岩岩分左手就要出呢個故,一邊寫一邊諗返起啲往事真係會好sad,希望樓主女朋友可以睇下篇文,比佢知道樓主個心諗啲咩,快啲同返樓主一齊

希望佢睇到啦
芷純:「次次一有呢個tag既野你就變到好沉迷。」

我:「當初您唔鍾意又唔話我知,您唔想我post我一定唔post架 。」

芷純:「原本我地好地地,一有關於呢個tag既野你就變左。冇女朋友會鍾意架。」

我:「我del左rubbish隻account佢啦,您唔好嬲 。我唔想嘈交,您唔鍾意我即刻del 。」

芷純:「係都要搞到全城風雨你先安落,自己又要驚比人起底,全部野都係你搞。」

我:「對唔住,您知我一向最緊張您,您唔鍾意既您話我知我一定唔會做 。」

芷純:「你果d post我一個都冇睇過。由開post到而家睇住你變,我都唔知可以講咩好。」

之後我打左比芷純。比佢訓話左成粒鐘佢先下返啖氣。其實一個女仔為左呢件事嬲都係正常。只不過我一路都唔知佢會介意,因為佢一早知我係rubbish。只係有時唔係好明白d女人,唔鍾意點解唔可以直接講呢。

芷純:「希望你真係明白我唔係想鬧你同唔信你。我對你既信任係100%。我嬲既時侯既語氣係好差,對唔住bb 。不過我真係好緊張你先會咁 。您唔好唔開心 。」

我:「我冇丫,您唔好唔開心就真。我唔會再理個tag d野架啦。

之後果一排我地都少左講電話。

我:「點解您呢排唔打電話比我既 。」

芷純:「您好鍾意講電話咩 。」

我:「鍾意呀,想聽您把聲 。您唔係都鍾意架咩

芷純:「一時時啦 。」

我:「咩叫一時時 。」

芷純:「有時鍾意有時唔鍾意。」

我:「why 。未聽過有女朋友會話唔鍾意同男朋友傾電話 。」

芷純:「因為傾電話做唔到功課。我冇話唔鍾意。」

我:「如果我話有時鍾意同您出街您會點諗 ?」

芷純:「你又要問人又唔比人咁答。不如你直接叫我答鍾意咪算囉。算啦我唔想講,解黎都晒氣。」

我:「點解您呢排成日都係咁,咩都懶得講懶得傾

雖然又為左d小事嘈。不過呢個星期六我地去左長洲玩。感覺又返返去前幾個星期前去郊遊既日子咁。

我地仲買左個愛情鎖鎖左係長洲。曾經我以為呢種簡單既小幸福會一路到永遠。

係長洲返黎之後,我地去左sogo到買野食諗住返屋企煮。行行下既時候佢拎左個電話出黎覆msg。我好自然咁望住佢,佢即刻收返起個電話好似唔想比我睇到咁。

其實平時就算佢同人msg佢都唔會怕比我睇到。所以我見佢咁驚,我心入面覺得有D唔對路。

果晚我地一齊沖完涼之後,我就出左廁所先。因為佢平時要吹頭,所以多數都遲我十分鐘先出黎。我就係呢段時間拎左佢手機黎睇。

一打開whatsapp,就見到有個人msg佢。

可能佢見我on緊都冇應佢。佢又發多句黎。

「做咩唔應呀? 」

我拉上去,見到條msg好長。平時芷純一向同咩人傾完都會即刻del條msg。呢個人應該傾左有一段時間。

我越拉就越不安。好驚睇到d我唔想見到既野。

因為我驚芷純就快入黎,所以我只可飛住黎睇。

「唔洗陪男朋友咩 ? 」

芷純:「邊有男朋友 。」

見到呢句我唔知當下個心好似比人吉左一下咁。

睇到果個人拍左條片比佢睇。

「電唔到人架啦。 」

芷純:「點會電唔到人,您電到我啦 。」

睇到呢到我真係好嬲。唔知道發生緊咩事。

呢個時候,芷純入左黎。我望住佢。

我:「呢個邊個黎?」

佢冇出聲,剩係黑晒面咁望住我。

芷純:「拎返黎啦,睇人電話做咩姐 。」

我:「邊個黎架我問你?」

芷純:「點解要睇我電話呀?拎返黎呀。」

佢一路係到搶我一路禁住佢繼續睇。

男人:「仲唔訓既 ?」

芷純:「我成日都失眠架 。你聽下為你失眠呢首歌呀。」

為你失眠唔係我地既歌黎架咩?點解要比其他男仔聽?

我睇到d對話就好似見到以前既我地咁。

句句都好長,好多野講。好似有無限既心事同大家傾訴咁。

芷純:「您係邊呀。我岩岩出左學校門口啦 。」

男人:「我見到你啦 。」

睇到呢到,我開始想喊。乜我唔係唯一一個接過佢放學既人黎架咩?

呢個人到底有咩咁重要?可以去接佢放學?

芷純:「係咪衰呢,岩岩比老師見到,而家比人誤會啦 。」

我諗起我地當時係維園城市論壇,佢驚比同學見到,但係又好開心既心情。

一路拉落去,見到佢send比我果張校服相,食既每一個飯盒。

我先知道,原來d校服相唔係影比我睇。連係學校食一個飯盒都要同果個人交待。

再拉落去,見到一張佢陪我訓係到睇波既相。當時佢影住個電視,我以為佢想影低同我睇波既時刻。但係原來,只係想send呢張相比個男仔話佢知佢睇緊波。

去到最底,姐係岩岩星期六佢上堂時候既對話。我車完佢因為太攰返左屋企訓。佢全日上堂就係到同個男仔傾計。仲send左好多連我都冇睇過既自拍比佢睇。

芷純:「比返個電話我呀。你比返我我即刻走。」

走?為左呢個人?

芷純:「分手啦,唔好煩啦。」

佢已經連解釋都懶得解釋。

雖然未睇晒,但係我聽到佢講呢d說話,我已經唔想再睇落去。

我將部電話比返佢:「您走啦。」

可以死心啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞