(講故) Rubbishptgf賤男週記 

1001 回覆
517 Like 52 Dislike
D鬧交對話真係好小學雞 都反映番真係有錢仔既脾氣咁

我有個有錢frd同佢啲脾氣一模一樣
佢一直退一步比機會你
知你要面 會主動氹返你叫你原諒佢
其實唔係必然
你中意執著係好小既事 會令人開始厭惡同煩。
你搞清曬ptgf遊戲規則
但你仲未認清拍拖規矩 仲係好似個大細路咁

不過可能又真係係自己最中意既人面前先可以任性咁發脾氣

Well said
樓主食咁多女見咁多人
點知成30歲人拍拖拍到好似中二病咁
同我中學拍拖果陣啲鬧交差唔多
其實好多都好無謂.....
始 此
唔經唔覺已經嘈左大半個月。話咁快已經12月19號。重有4日就會去我地既北海道之旅。呢日我地去左銅鑼灣諗住睇星戰。睇戲之前我地去左皇室堡食飯。

芷純:「我book左聽日睇醫生呀。」

因為識佢果時同佢講過佢下面有d味,而佢自己都知,可能係尿道炎之類果d啦。所以我一直就叫佢去睇醫生check下咩事。

我:「洗唔洗我陪您去呀 ?」
芷純:「果到係婦產科,男人去埋好似唔係咁好 。」
我:「哦,咁好啦。」
芷純:「唉,你真係唔會陪我去。」
我:「咩呀,您自己話唔想我陪既 。」
芷純:「咁您又問?」
我:「下,係您話男人去好似唔係幾好我先話唔陪姐 。」
芷純:「咁我仲需要個男朋友黎做咩?我話你去唔係幾好,但係您可以係車等我架。算啦,我自己去。」
我:「咁我係車到等您啦 。」
芷純:「唔洗啦,太遲。有d野唔係睇您想唔想,係睇您有冇心。」
我:「我又做錯d咩 。」

食緊飯果時佢玩下咁用隻手吉左我塊面一下,咁我之後就用手指彈返佢條骨啦,唔知係咪太大力,佢即刻面都黑埋。

芷純:「好痛呀。洗唔洗咁大力呀。點解你成日都鍾意報仇架姐。」
我:「咩報仇 。情侶之間玩下好正常姐 。」

之後成餐飯佢都嬲左我。食完之後佢一路係街到行,我一直跟住係後面。果陣覺得好冇面,心諗,條街d人一定知我條女嬲左我啦,嬲爆爆咁。

佢行行下行左入forever 21入面睇衫。我就冇野好做一路跟住佢鳩fing fing。等左大半個鐘,望望下人都唔見埋,都唔知係咪走左。我就行左出街去左戲院到睇下佢係咪到。

直到差唔多開場果時,佢終於都打比我:「係邊?」
我:「戲院門口。」
芷純:「仲睇唔睇?」
我:「睇呀。」

直到睇完套戲送左佢返屋企之後,佢都好似仲嬲緊。

返到屋企之後佢msg左我:

「今晚我係4ever21由8 點等到9點,唔係我硬頸唔搵你。係我想睇下你對呢段愛情幾重視。等左一個鐘你都唔會send一句msg 或者黎搵我。就算一句已經足夠。其實我真係好易氹。 我真係好失望😞

前幾日 我地差唔多日日嘈。訓教個陣我攬住🐻喊左好多晚。果晚同你去aia我玩轉轉機動遊戲其實會頭暈,不詔我都照陪你玩。因為我知你想玩。

我話過星期日睇star wars。我就算無做曬功課我都陪你睇。因為我驚你唔開心同埋我應承左你。呢d我全部都無話你知。其實有d detail位我都願意為左你去做。我講呢d唔係為左咩都唔好誤解我🙏🏻

我希望我付出既少少野你會睇到。我同你講我睇醫生係我想你陪我,真既!!! 因為我驚😔但你竟然話ok,😔因為我驚有d咩事轉介去邊度睇我又唔夠錢😔我真係好需要一個take care到我,陪我既男朋友😔不過我無嬲你,因為我知你個❤️已經tum左我 就算你唔講出口 I luv u and gd nite dear💓😘」

我:「我自問一路以黎都好take care您😔,我唔知您心目中既take care 係點樣,可能您要好似您ex 咁個個月比錢您洗先叫take care 您。如果係咁既,我真係做唔到。一路以黎您做d咩去返學考試上堂我都陪住您。作為一個返緊工既人我覺得我已經做到加零一。去睇醫生我真係以為您唔想我陪我先話唔陪您去,我亦我冇諗過您冇錢睇😔。」

芷純:「我講既take care唔係講錢。不過我冇錢既時侯同你講,你幫唔到我。唯有自己諗方法。因為我都要生活。」

我:「您幾時有同我講過您冇錢?我之前都講過話您冇錢記住同我講架啦。」

芷純:「我約您兩次剩係拎左你一萬蚊,交學校d錢都冇左二千幾,三個月用8000蚊。您覺得仲有幾多剩😔。而且係你岩岩話你唔會好似我ex咁個個月比錢我,你話你做唔到。」

我:「您係想我好似佢咁?一開始係您話唔想我地既關係建基係金錢上架麻。所以我先冇比您咋。」

芷純:「我到而家都係唔想同你講錢,我真係冇錢唔同您講可以點。我都唔想問您拎,雖然我都冇expect您會唔比。邊個唔想屋企有錢唔洗靠人姐。您都講左話唔幫啦。我明架啦。」

我:「我話唔想好似您ex咁,只係話唔想好似包您咁姐。我冇話唔幫您喎。」

芷純:「如果您真係唔幫既話,咁冇計,唯有分手去約人搵錢。」

果一刻,我個心好似比人插左一刀咁。唔比錢就要去做ptgf?我地唔係情侶黎架咩?點解而家會變成咁?到底呢幾個月我地係咪拍緊拖?

無數既問題係我腦海中出現,我一直以後我同佢既關係都係好深。點解會為左錢去分手做ptgf?

我:「冇錢就要去做雞?您冇野下話?點解您d價值觀可以錯成咁?」

芷純:「您覺得我仲有咩方法搵到錢呀。我讀緊書,屋企從來都唔比錢。我平時都要食飯架。我以為呢個世界真係會有人唔計較,以為有人真係會愛埋我呢d,原來係我諗得太簡單。」

我:「我同您計較?同您一齊咁耐,出街所有野都係我比。電話銀包都買晒比您,去旅行都幾萬啦。點解您會覺得我同您計較?不如您話我知您一個月要幾錢,我比您啦。我唔知您幾多先夠。」
有文yeah
其實芷純都係細佬女左d,rubbish都話肯幫,跟住芷純又話分手去做ptgf 不過我都同意rubbish話芷純價值觀錯,中五六好多partime做m記又好咩都好,省省地都夠用,不過我諗做一個鐘ptgf都賺到一星期生活費
兩個都唔成熟
條女無錢唔講係佢自己on9啵
送iphone個d俾佢仲唔夠貴
芷純:「你約阿lam果陣,人地話冇錢你就狗沖出去比幾千蚊人。而家女朋友冇錢,你就覺得比錢係唔正常。」

我:「我冇覺得比錢係唔正常,我係覺得唔比錢您您就要去做ptgf呢樣先唔正常呀。」

芷純:「呢幾個月我同您一齊係真心鍾意您。如果我係為左錢我洗咩同您拍拖姐。我約一個人都5000蚊啦。」

我:「咁您要幾錢一個月?您講,我真係唔知您要洗幾多。」

芷純:「唔洗,我唔洗你同情我。我最憎既係d 雞話冇錢您就飛車出去幫人,我就搞到。」

我:「我一路都唔知您用晒果一萬蚊,唔好誤解我好唔好 。」

芷純:「我真係覺得好柒,講錢傷感情原來係真。邊個唔想同鍾意既人拍拖。如果您比我既話,我一定唔會去約人。有錢又點會揀約人?我話做ptgf 係當您話唔幫我果時先會去做。我都唔怕講埋您知,都係因為呢個原因我先會同我ex一齊住。」

我:「我比您啦,唔好約人。」

果陣我知道,其實再嘈落去都冇意思。講真,拍拖洗既錢其實比約人仲多。我又點會唔捨得比錢佢。只係聽到佢話冇錢就會約人,有d心灰。我以為情侶係可以共患難。

我:「咁講姐係您ex包您?。」

芷純:「唔係,拍拖比錢對方唔等如包囉。係因為佢有比錢我洗,我屋企人就從來都唔會,所以我覺得佢地唔岩。」

我:「唔知您記唔記得,您以前話過就算唔同我一齊都唔會再約人。我好清楚知道ptgf可以好易搵到好多錢,而且又冇咩後果。但係呢樣野真係一d都唔岩。呢個世界總會有方法去解決,做ptgf唔係唯一既方法囉。您可唔可以好好珍惜自己,唔好令愛您既人心痛 。」

芷純:「我要返學架,邊有時間做part time。點樣都好我對得住自己就得,起碼做ptgf唔洗問人拎錢咁樣衰。」

我:「無論一個幾有錢既人都會想個女朋友唔同佢講錢。當話您話唔會係男友窮果時走左去,會陪人捱。岩岩您話唔比錢您就會為生活去做雞。。您知唔知呢句野有幾hurt人同幾令人心寒。為左生活而飛左個男朋友做雞。我知您條件好好,大把人要您,您可能永遠都唔會明做ptgf有幾錯。但呢d價值觀我真係接受唔到。」

芷純:「我搵男朋友從來都唔睇佢有冇錢。因為我知就算佢有10000蚊佢1蚊都唔比您都唔係愛您。相反一個得100蚊你既人會比10蚊你都可以好愛您。我如果出黎做野搵到錢,我又點會問您拎呢。如果我男朋友好窮,我一定會陪佢挨。我不嬲都知道做ptgf係錯架。」

唔知幾時開始,愛已經同金錢掛勾。估唔到呢種價值觀,直到我離開左個tag之後,都仲影響緊我。

我:「您唔好以為我好多錢先得架。係,我屋企係好有錢。但係我返緊份hea工架咋。我搵到幾多,多數都洗晒係您身上。早兩年炒股票仲差落銀行一大筆,我冇講您知唔想您擔心咋。」

芷純:「點解您唔一早同我講?咁我地一係唔好去日本住啦 。我地下次先再去啦好冇 。」

我:「錢我仲有,我唔係有10000蚊都唔比1蚊您既人。我係有100蚊比左80蚊您既人。」

芷純:「聽我講一次啦,下年先去啦好冇 ?點解唔一早講我知,一早講我實唔會去 。」

我:「我係唔想您冇錢就要去做ptgf姐。」

芷純:「因為您對隻雞好過對我。您約左我兩次之後您都冇比過錢我。冇錯,您係買左好多野比我。但我而家冇錢同您講您仲話我。我覺得我冇佢咁重要。」

芷純:「成日係我面前話佢點正,咩15,16歲好正。對d雞你就咁順攤。」

我:「次次聊我講ptgf既野果個都係您,我答完您d野您又要嬲,咁我可以點。作為男人,只係想聽到自己條女講,就算點都唔會離開佢,唔會去約人。就算您唔係真係咁諗,個心聽到都好安落。一個冇錢就要去做ptgf既女人,我相信冇男人可以接受囉。」

芷純:「如果我聽到個男人講以後唔好約人,唔夠錢叫我拎,做女人既聽落有安全感好多囉。」

其實嘈左咁耐,只係角度唔同既問題。
係佢眼中,我係一個情願要佢做雞都唔肯比錢佢既男人。
係我眼中,佢係一個情願要做ptgf都唔肯陪男人挨既女人。

如果比我揀多次,我會直接比錢,可能會簡單d,價值觀既野,邊到可以三言兩語改變到。

我:「我冇講過叫您冇錢話我知咩,點解您地d女仔覺得洗男朋友錢係應份?」
芷純:「唔係應份架,係睇個男仔夠唔夠錫條女架姐。」
我:「總之您要錢我比您。您如果覺得我咁都係唔錫您既話我冇說話好講。」

芷純:「我唔鍾意您讚果個阿lam。15,16歲咁又點姐?我屌你,佢將來唔會18歲架咩?您未玩夠就唔撚好拍拖啦,去屌佢啦。您成日講呢條女我已經好嬲,您從來就唔覺得我靚。我都唔知點解您要對佢咁好。唔緊要架,我以後都可以好好地生活。」

我:「自從您上次嬲完我已經冇再提過。係我眼中佢只係一隻死臭雞,我亦都唔會鍾意佢。我話15,16歲正係講緊您。我想得15,16歲既您好正。我平時影埋您咁多相,收埋您咁多自拍就係因為覺得您最靚。我唔講出黎只係唔想太狗公姐,唔好誤解我ok?」

我諗我真係唔係好識點去氹女人。。。

從來未察覺我每個動作沒有聲都有愛你的鐵證
https://www.youtube.com/watch?v=1WLFhjQ0cDc
其實芷純都係細佬女左d,rubbish都話肯幫,跟住芷純又話分手去做ptgf 不過我都同意rubbish話芷純價值觀錯,中五六好多partime做m記又好咩都好,省省地都夠用,不過我諗做一個鐘ptgf都賺到一星期生活費

冇話錯唔錯,你係一個靚女,你知道自己有本錢,你仲會唔會行一條辛苦d既路?
當做過ptgf咁易賺錢,仲點會做返幾十蚊一個鐘既pt工
當做過ptgf咁易賺錢,仲點會做返幾十蚊一個鐘既pt工

呢樣真
雞,一做就係一世。就算唔再收錢比人屌,個價值觀已經唔會返轉頭。
係一個17歲細路女角度都講得通既
芷純:「溝到就唔會珍惜架啦。得不到永遠都係最好。」

我:「果條女做乜都唔關我事,我話知佢去做雞又去咩都好。我係唔想您去約人。」

芷純:「又係你自己話咩都同你講,我話冇錢,您簡單d話比咪得囉,講咁多做乜鳩。分手之後我做乜春都唔關你事啦。」

識左佢幾個月,從來未見過佢咁惡,講咁多粗口。或者可能係因為我之前講粗口話過佢所以令到佢咁。

芷純:「佢唔係你條女你都比,我身為你條女你唔可以直接比既,係都要屌我。講乜撚野男朋友養女朋友唔係應份。我而家係學生先叫你拎咋。你簡單d比咪得囉,搞咁撚多野。話陪我去睇醫生,我請埋假係屋企等你陪我去睇。你而家就係到屌。」

我:「你唔約時間又唔話我知請左假,我點知道你幾時睇呢。」

芷純:「我尋日已經講過聽日會睇,你冇心就算啦。」

我:「咁我而家黎陪您睇醫生同埋拎錢比您好冇?」

芷純:「總之你唔鍾意我既,覺得我貪錢既,你拎返我d野比我就ok。口口聲聲話陪我。」

我:「我係諗住陪,但您一路係到屌我可以點。」

芷純:「分手之後我做唔做雞唔關你事。你讚條女就係唔岩。而家你錯我屌你幾句你發我脾氣?你要人信你係咪要做d野?」

我諗我做左咁多年人,比人屌得最甘既就係今晚。

我:「我返緊工,您講我知幾點我先請到假架麻。您當我返緊學咩。」

芷純:「你份工一向都可以隨時走架啦。算啦,你想點就點。」

我:「其實您想我點姐,果次您問起我先話過佢一次以前靚d。咁唔講都講左啦,之後我都冇再提過佢。」

芷純:「總之我信多你一次,我以後都唔要聽到呢條八婆既野。唔好再講隻雞有幾正。」

我:「多謝您信我。」

其實呢個所謂阿lam,冇錯我第一次約佢果時係沉左船。不過係約第二個ptgf之前已經一早放低左。如果可以既,我真係情願從來冇約過佢。

其實果晚仲有繼續嘈落去,不過講黎講去其實都係果d野。佢話我唔比錢,我話佢要約人。講極都講唔完。

芷純:「我daddy打我,我而家執野走。」
我:「搞咩丫又 。我黎搵您啦。」
芷純:「我等您。」

我即刻飛車去左佢屋企附近接佢。

我:「佢做咩打您呀 。」
芷純:「佢話我沖涼沖太耐 。佢成日都係咁。佢話間屋係佢。」
我:「咁點丫您,您唔返去拿?」
芷純:「唔返,我打死都唔會再返去。」
我:「咁去到我訓啦今晚。」

我將我銀包剩返既3000蚊放左落佢銀包。

其實今晚冇發生呢件事,冇左阿lam既呢個誤會,我地應該仲會過得好好。

芷純:「辛苦您啦今日,又要陪我睇醫生 。」
我:「醫生話咩事 ?」
芷純:「佢話小小普通既菌係下面,用藥水洗下就冇事,佢話好普遍 。」
我:「洗完就即刻冇晒味架拿 ?」
芷純:「唔知喎,到時你聞下 。」
芷純:「我媽頭先打左黎話佢話左我老豆啦,我媽話間公屋唔係佢一個,係我地四個都有份 。」
我:「咁咪好囉,快d返屋企啦 。快d執行李啦,我地就去旅行架啦。」

期待左好耐既旅行,終於都到左。我都好希望呢次既旅行可以修補返大家既關係。不過天有不測之風雲。

坐左差唔多5個鐘飛機,終於去到札幌上空。不過就因為暴風醒既關係而降落唔到被迫轉飛東京。

當時國泰比左兩個選擇我地,一係就係東京落機,一係就原機返香港當你張機票冇用過。當時我地諗住暴風醒應該好快過,所以決定原機返去香港諗住遲一日去都冇咩所謂。只不過原來23號去變成24號、24號既delay到25號、25號delay到27號。

就係咁我地原來既白色聖誕就冇左。其實真係好唔開心,唔開心係因為令芷純失望。其實我咁大個人,好多地方都去過,但係一個細路女,第一次滿心期待去既旅行,咁就冇左幾日。

唔知係咪去唔成,搞到大家心情好差。係香港果幾日我都又成日嘈交。

芷純:「都唔知你做咩,訓教又唔比人攬,又唔錫人。都唔知呢排發生咩事。我過黎就係想攬住您。但你就好嫌棄我 。又話我隻腳好重,阻住您訓。點解兩個人一齊要冷漠到咁。我過黎訓都係想痴住您姐,您咁反感咁唔鍾意我下次唔黎啦。」

我:「我病左先唔錫咋 。之前成日都錫您。」

芷純:「之前病左都會照錫架啦。你係咪唔鍾意我姐。」

我:「我真係冇心情同您嘈交。隨您點諗。。。」

果一排,我的確係對芷純冷淡左好多。可能係因為佢話要分手做ptgf件事,令我對呢段感情有d動搖。又或者果一排真係嘈得太多交,唔識點去應對。

聖誕節果晚我去左同屋企人食聖誕晚飯,留低左佢一個人係屋企。

芷純:「點解要掉低我一個自己食 。」

我:「又係您自己叫我去既。。。」

芷純:「我講姐,我想您陪我架。我唔想拍拖拍到咁。」

我:「我唔想三日唔埋就嘈一次。」

芷純:「你好似一開始咁對我,我都唔會唔開心啦。」

我:「您一開始夠唔會發脾氣囉。」

當時既佢,曾經有好努力咁維系呢段關係,可惜當時既我冇為意到。

到左27號,我地終於都決定唔再等,直飛東京再去北海道。

原來10日既trip,只係剩返6日。
屌其實佢最真個面係臭西 巴打你散左應該覺得甩難
哇屌 哩d正宗港女黎 失去左應該係開心至真
睇到呢到對女主好反感
睇到呢度覺得佢好煩......
開始現形
一直覺得佢係厭rubbish,無比"家用"發小姐脾氣
搞左咁多日,終於可以降落東京。我終於都可以幫芷純完成佢既願望,帶左佢去第一次旅行。由於我地既目的地係北海道,所以我地會係東京留一晚第二朝再飛北海道。

其實我知道芷純鍾意東京多好多既,始終女仔都係鍾意shopping多。不過一日遊東京真係冇咩可能行得晒。

東京d地鐵真係睇到眼都花埋。仲要拖住條女,都係飛的去酒店簡單d。仲記得個司機個名叫做管野 好七,好搞笑。

其實坐凌晨機真係好拿辛苦,如果唔係想追返d時間,我打死都唔會做凌晨機。我地兩個其實都好攰,不過係東京只有一日,一定把握時間。

日頭我地去左秋葉原,之後就梗係去左女仔最鍾意既原宿啦。聽芷純講果到有個專賣女仔野既商場。最後都冇乜買到野,剩係買左d con。

原本我地仲諗住一齊去東京鐵塔呢個咁浪漫既地方。不過佢話好攰所以最後都係冇去,我地仲講好左下次一定要去返。估唔到呢個願望已經冇機會實現。

第二朝一早起身我地就準備去機場。不過上次飛的其實有d貴,所以今次想慳返d,諗住坐火車去機場。

芷純:「點解唔坐的士姐 ?」
我:「火車唔會塞車丫麻。」

行行下有隻白鴿行過。芷純係一個好驚白鴿既人。

芷純:「呀!!白鴿呀!!」

成街既人都望住佢叫。

我:「驚咩姐,白鴿姐麻,咁都好驚。」

芷純:「咁我係驚呀麻,點解咁都唔比人驚姐?」

就係咁,我地又嘈左交。成程火車佢都冇彩我係到訓覺。直到上左機之後佢先同我講返野。

幾經辛苦,cancel左幾多班機,終於,比我地去到札幌。

芷純亦都見到佢人生第一次既雪。可能因為見到雪,大家既心情都好左好多。

對上一次我黎北海道就冇渣到車既,因為個個都話落雪渣車好危險。不過我一支公就話冇咩所謂,拖住條女,都係租返架車好d。不過係雪地渣車真係好好feel,睇住d雪境聽住d歌,真係幾開心。

因為冇左頭幾日,我地就直接渣車入去二世古到滑雪。

https://youtu.be/zwDvrIH95KU
渣緊車既時侯。車上面播住王苑芝既好時辰,唔知點解對呢個moment好深刻。仲記得佢同我講過,遇到我既時侯,timing 岩岩好。

https://www.youtube.com/watch?v=p4JMsbyljjc

在昨天裡 幾多人 新歡變做前度
未結識你 只懂茫然消耗
幾多次告段落 走的幾多冤枉路
彷彿忠告對下一位 請更好
其時如若一早 碰著你
談情或聚散也 草草

遇上你 太感恩 不遲亦不早
等我笨夠了 傻得多 方前來抱抱

其實要係岩既時侯遇到岩既人,真係一件好難既事。見過好多人,最後同佢一齊果位,都唔係佢地最愛果個。有時我地做人就為左完成結婚呢個人生任務而去特登搵一個自己唔鍾意既人一齊。

不過我覺得,一對真心相愛既戀人,唔係要係岩既timing遇到對方。而係即使係唔岩既時侯遇到,都要堅持落去。

做左廿幾年人,我知道,要搵一個自己鍾意既人,係有幾難。

係雪地到渣車,聽住千與千尋既音樂。慢慢駛入深山,果種感覺真係會令你咩煩惱都冇晒。

https://www.youtube.com/watch?v=LjaLR0KNKTk&feature=youtu.be

由天光渣到天黑,終於去到間酒店。

其實二世古呢個地方,除左滑雪同浸溫泉之外就冇咩好做。

第二朝起身,我地就準備去滑雪。因為芷純未滑過雪,所以頭果一日我就陪住佢係d 細路仔場到玩。

呢個豬扒飯係我成世人食過最好食既豬扒飯。我同佢都一人食左兩個。

到左第二日姐係我係二世古既最後一日。因為芷純已經滑熟左細路仔場,所以我就諗住帶佢上去難d既地方。

不過滑d難d既地方,唔係一時三刻就滑到。可能因為太斜,佢跌左好多次都滑唔到。

我:「您要s 型咁滑丫,唔好直沖落去呀 。」
芷純:「點滑姐係咁跌。呢到咁斜,著又著唔返d雪具。一著完又跌。我唔滑啦。」
我:「您係到發脾氣做咩姐,您著返佢慢慢s型咁滑落去啦 。」
芷純:「都話滑唔到囉。」
我:「咁一係您除晒佢,行返落去冇咁斜既地方再滑啦 。」
芷純:「我唔識呀,咁鬼難架。」佢嬲到係咁打d雪具。
唔知點解我都燥燥地:「咁您想點呀,叫您行又唔行,滑又唔滑。成日係到發脾氣有咩用姐。諗方法解決佢丫麻。」
芷純:「我幾時有發你脾氣?我自己係到屌姐。」
我:「唉,我唔理您啦。」

之後佢慢慢拎住d雪具行落d 再滑。而我就一路係後面跟住佢。直到滑完之後check out埋酒店我地都冇講過野。

係架車到佢一路係到訓覺,我就係到渣車,準備去小樽。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞