信長之野望・新生

1001 回覆
28 Like 7 Dislike
我就從屬北條先,打晒東北之後先打北條
群雄,享受分封既樂趣
想問下你地玩上級會唔會開史實歷史玩架
我玩1553島津 15年打到中國四國
打完織田個城 佢就多開我
幾經辛苦頂到晒 跟住就話信長總動員打鳩我 即刻跪左係度
想知我係咪發展得太慢
織田家已經吸左好多勢力 又同武田同盟 同信長打要夾硬黎
呢集上級電腦真係好痴線
根據地太遠建議先盟農好前線城再打
玩緊1553尼子,

西國上洛,用勝瑞/湯築/天神山做跳板。

其實打大國先好玩,下下大威風,一野吹爆

同埋,可以考慮打完大威風,用buff搵盟友(Eg 北條,唔好搵武田,共同盟友冇得調停)
無乜點農 平均每個城大概4k-5k兵左右
我吹完強威風 AI都照舊衝去守個城
趕走晒佢地之後 佢地就集埋打我其他出左兵既城
如果咁既話 咁正常係咪同織田開打之前要結左盟先呢

講開農 其實每個城點先謂之夠兵?
我每個城都至少一個灌溉水道 其他等領地掌控 都3k以上
領地起野你地會起乜
前線全手動就1水道3商人,城下進軍
北條呢集唔睇實佢其實係OP
有冇人好似我咁,每次出兵點落敵人個城比佢自動計算出幾多兵,但係為左唔好比前排狗衝,即刻括晒D兵停響敵城後一格安全地方集合,令到大軍可以一舉攻城而唔係分兵送頭

今集冇集結點好煩,同埋無理由要我逐個城出兵
想問下
邊個版既戰鬥係同三國志10差唔多玩法
群雄可以開到4座90-100能力既城
shift有得集結再行
尼子家難玩到
連D人物頭像都buff晒,變左三國志入面既吳國,有一個仔擺明抄周瑜咁靚仔重要拎住枝笛,前幾代重係寫實大眾臉
1553,周邊全部敵視,敵人互相結盟,

有塊飛地,基本上守唔到。

時間到滅唔到毛利又死兩個大將。

基本上,開局一定要打爆毛利先。
試過幾次 最多開到中威風但係已經推唔到落去
仲要個獨門政策都屈幾
將少質極低 最慘係多城, 少城都可以跪
所以一定要硬食毛利先,毛利兩川+一堆80+將領。同埋毛利有盟友,有機會打到兩三次中威風,無傷食城

分兵打山名/大內,又遠路程,食得一兩座又唔夠城主。
係咪就算比其他大名反推都滅毛利先?
要救嗰兩個武將要一年入面打爆毛利

試過打山名連翻個飛地即刻四面圍攻無解
我有救飛地,不過事後計返,其實唔抵,城主又廢,又唔係靚城。

我個解法係開局,飛地個國人眾就出兵過左面攞兩個敵郡,然後多一個國人眾,然後第二輪出兵山名,連返飛地,然後兩座城唔出兵,防AI。要分資源/勞動力手動起設施。

但係,根據地一出兵,就好易tragger 山名/浦上出兵,同埋三村一路會出兵搶返兩郡,飛地個城主又廢,1.5倍兵都擋唔住。

所以計返,救飛地其實唔抵,城主廢發展慢,救返都係增加敵人接觸面。
比左浦上/山名,等佢夠軍隊數,之後中威風食返好過,
信野多數唔係回合制,得早期果D係
天正耍猴用光秀勁唔臣屬信長就好難生存,做任何一個動作都隨時比秀吉/信長宣戰兩面夾,之後就會收皮,

秀吉領地遠分散,城唔多,開唔到大/中威風,打爆晒啲城毛利就會黎打你無力反抗,跟住再比信長夾,如果打啲細勢力先無左緩衝又係比兩條友夾,人都癲
勾起我玩革新時既回憶,以前係無限兵,唔夠打就原地儲兵,不過依家重煩
我玩左次食哂御所伊賀
但係唔記得補盟毛利
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞