信長之野望・新生

1001 回覆
28 Like 7 Dislike
開局 兩件家寶比光秀秀滿,解除光秀軍團+次子軍團=勞動力8

光秀有家寶,100政治=30天練兵所
安土 信長+3個代官=工程lv5=30天練兵所
京都果個兩點勞動力,整個箭塔(好似冇用)

然後兵變等猴子打織田,一啱啱好打到石山禦所就去偷
100政治光秀加多個外交代官 = 15點友好長宗我部=可能係唯一盟友

咁樣似乎係最好開局
玩緊光秀,打爆猴子
隻game劇情太少 真係自己比rules自己咁玩如果唔係真係好快悶

呢排試左幾個細大名幾fun睇下你地有冇人想挑戰下

第一個劇本
山內上杉家 要係event之前打爆河越城

如夢似幻光秀
比人第一回合就 3路硬屌 有無得破局?
出兵,後發先至。

首先,光秀真係好勁,佢個特性+100政治(信長件茶具加埋105政治)=一個月可以做兩件事情,例如28日起 練兵所/商人町/水田/部分政策,浄低既幾日可以去外交親善。唔怪得猴子要搞佢先。

正題

要點在於“敵不動,我不動” ,AI會打弱唔打強,
安土+長濱+朽木谷盡量少出兵/唔出兵,有足夠兵力+城耐,織田/柴田未必出兵

開劇本起兩個練兵所,兵變第一個月,唔好出兵,6點勞動 = 光秀 + 秀滿起練兵所。同埋政策開強化城

猴子,開局有兩個從屬+劇情盟友+多城多兵,一定會出兵打人先。
9成9(我試過3/4個save)會打織田既石山御所先。
因為織田4城比筒井分開,猴子會當織田少兵過光秀,所以打織田先。然後等佢打到石山三分一左右(唔好比佢連下兩城),出兵芥川山城。

柴田都會打飛彈兩城,因我長濱+朽木谷+坂本城(出副將,城主留)留兵,柴田要防 猴子兩城+光秀兩城+上衫背後,所以AI會打飛彈兩城。

然後織田會不動,因為要防德川,但佢會去親善德川,大約1年就會結盟。

然後光秀外交,我會同盟長宗我部(光秀+楠木代官+100政治=15信用),然後二條御所起到2/3個練兵所,夠兵力就可以令筒井從屬(好似五倍兵25000左右就可以),試過親善德川/毛利,冇乜用,冇得調停佢地既盟友猴子/織田。

第一年開局,打左只係打3場會戰(2進攻猴子中威風,1防守柴田小威風)。

然後第二年織田同盟德川,打弱唔打強,佢會先打柴田,佢地一開波打,猴子主力又去打織田D孤城/柴田,佢地就會互打。

一定要比猴子/柴田/織田之間有接觸既城,唔好只係同光秀接觸

另外,光秀既下屬多數好廢...要有D兵力差先過到會戰...盡可能偷雜賀
另外,唔夠錢可以賣99茄子=20,000金,
不過要買返件+2政治茶具比光秀,keep住100政治。

應該算破左局 ?
織田啱啱比光秀威風中+大,掃左兩野
大概要load save幾次先破到 想挑戰下呢個
長篠劇本上杉冇撚左關東管領
立即唔想玩,有冇其他家推薦
係,要load幾次,維持一個微妙既兵力平衡。

因為光秀初期D城主將領好廢,所以好多時會副將(足輕大將)帶隊
本願寺
地獄mode
後期劇本打大國要用超技術
唔想玩呢啲
臣屬,然後下克上
睇下個save 會唔會一開波打你,唔打你都仲有少少生存空間,
有時趁佢半all in 打完人啲城咁上下,你去all in 打佢,佢會出好多隊得幾百兵黎打你,有個中威風已經有得繼續玩落去
咁不如直接做關東管領
信長元服 山內上衫家

又或者桶狹間今川然後event轉家康

想劇情多D就尾張統一 毛利元就
元服>織田
尾張>島津
桶挾>德川
包圍>武田
諗住全部劇本破一次先再重玩
但開場大國就冇乜心機玩
大國都好玩啊,上衫幾個劇本都好玩,軍神北來
開場就打穿武田

統一地區唔當玩完個劇本,然後兵唔夠多將又唔夠勁
個save係咪廢左
谷兵靠合戰操作
兵力1:1打唔贏 d將8成都係d普通路人角

明智光秀唔知點解去左毛利到
係咪應該等信長打爆攞翻光秀然後等本能寺
正常你攞左甲信越相應該好多勁武將,去晒邊?

合戰要贏唔難,用大眾面武將都夠殺,最緊要兵厚就得,有啲要道揾兩件武將去塞住佢,焗1 on 1咁打就可以牽制人地幾隊兵,一黃血就換另一隻,其餘兵力就overload 戰場另一面,最緊要一開波要鬥搶旗/地利/回氣,你讓比佢攞就損耗好多兵先贏到,好難即刻有力再開另一次威風大,合戰你搶左一半旗仔再打死幾隻已經贏到,唔駛要打晒所有兵/爆佢本陣
你個save 打死蘆名等同盟過期就即刻要開信長波,最好遠江入手,打美濃先就東美濃啲地利好麻煩好難威風攞盡啲城,就算攞到歧阜都會比上下兩面夾死,遠江就可以一路攞上去尾張美濃,搬埋竇就可以清埋近江山城,北面可以暫時唔理,清晒啲中部南面正常多兵既城先
想盲入呢隻game, 想問下係咪要好多時間學隻game同睇攻略先識玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞