信長之野望・新生

1001 回覆
28 Like 7 Dislike
生女真係玩一局15年都未必有一件
有冇師兄知吸收從屬個機制係點??

我玩足利, 周圍D友仔被我收晒做𡃁, 但係又吸收唔到依家kick住晒係度
用巧言武將
我覺得隻game好勁在 d ai可以跟住劇情行
雖然會d ai會一路expand 少左d event
但係起碼最主要嘅event 嘅條件可以一路落去
唔似我之前玩過嘅前左每個劇本得幾個event之後就變翻大混戰咁

本能寺嗰陣信長同緊毛利開片
應該係program左唔會比AI冇腦擴張?
終於玩到本能寺
上衫原先越後d 地比曬柴田
明智d兵多過秀吉
唸緊剩低嗰d劇情要唔要關左佢
如果唔係秀吉劇情殺曬佢地會肥到仆街
想問下係咪上杉一定登庸唔到武田???
我印象中冇殺過佢D人
登到佢個仔
各位有冇玩呢隻game 嘅 YouTube channel 推介下?
想深入啲去理解同玩得好啲
Game方面定歷史方面?
Game 方面
歷史我睇過一本小說”德川家康”
玩呢隻game時都明啲人物關係
但係>點樣玩會玩得好啲<就唔係好熟
Game方面就冇咩介紹
1553村上家係咪無解
有無較壽命同戰死 較左同玩超級無分別
德川單隊2萬兵對伊達5-6萬
打完仲有5千兵
全能力100-120
唔係會被人劇情殺?
想知你地會唔會開埋歷史事件
正常黎講唔似太閤,唔會比劇情殺,大部份會避開你/無得開,除左少數今川同信長,同埋佢無死到
奶上杉袋底開威風
開史實上級 用其他勢力會出報告立即滅亡
選村上會俾武田上杉夾住 冇任何同盟 三個月後俾武田明星隊打
得幾百蚊做唔到外交 有2個國人眾可以拉但一定頂唔住
1553村上可以一開波臣屬長尾/武田,兩個代官懷柔會兩個國人眾+同時親善 臣屬大名,夠好感就援軍打上野國/越中國(冇大名援軍有兩個國人眾,都應該夠打)。
冇錯可以從屬做契弟
跟武田應該比較好 ai 上杉好似唔會打北信濃
個人覺得,

跟武田個發展空間好細,打完上野三城就要落關東,同北條爭(三國同盟之後,應該唔會比北條打)。同埋沼田城要同長尾接讓,有排挨

跟長尾就可以加賀百萬石,然後上洛。

信濃窮鬼地方,留比龍虎爭
跟上杉打武田,武田啲人勁一截,同可以直落打北條襟住佢唔會擴張過快,越後啲兵太遠,打唔到關東
上杉係咪要不斷搬根據地黎出征觸發昆沙門天????
唔知係咪中bug 轉左去玩武田 隔離上衫備戰備幾年都冇打
春日山城 你打晒今川 武田 北條 織田 先再轉都未遲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞