信長之野望・新生

1001 回覆
28 Like 7 Dislike
冇玩hoi但玩過ck
戰場有限制唔係話唔得但點睇都唔係單純睇部隊數量
冇辦法理解5部隊500唔得但1部隊10000就ok呢個設定
如果話戰場過咗10000兵唔俾再入新部隊其他要出面等我絕對接受
屌你老母日日比人圍
北畠具教勁到
其實我認同你,如果每條路都有唔同既人數限制其實變化可以仲大
小大名點玩得一座城用吾到會戰
某程度合戰功能係為左解決呢個問題而生,但今次好強調ai,限制玩家自由度更加變左不淪不類
拉籠國人/外交就開到會戰
玩上級俾人打到傻 毛利 織田 三好圍攻
唯有臣屬 忍辱負重
但做唔到外交 又係俾圍
又要重開
我由天翔記開始除咗大志外每集都有玩
到天道為止每集都覺得有野係令人覺得幾好玩
創造開始冇咗呢個感覺
太平庸

以往嘅
你拎到個勁人會覺得正呀自己個家會勁咗
由創造開始都只係well一聲
因為去到最後都係物量作戰
革新真係好好玩 好想佢高清重製,學三國志14 抄11咁
除咗攻擊性高咗 睇唔出ai 有幾聰明咗
會戰玩幾場已經feel到悶咗 仲要幾易贏到
玩落無乜挑戰性 啲ai 淨係識得農一堆數字人出嚟 無意思
佢啲高清重製都唔可以有乜期望
大航海4同太閤5貴一貴但垃圾到
根本就冇心機整game咁
佢唔好搞死埋gust嘅鍊金術士系列已經要還神
搞外交啦
未買 但見人玩今次用左好多歷史學術新說
知行制比較似大名作為盟主既角色
好過以前用中國君主果種概念

但都等埋威力加強版先
佢地無啦啦夾埋打鳩我
硬食2波我又gg了
其實所有戰略game 都係咁
Total war three kingdom 啲ai 都係咁弱智
識玩都係好易
我覺得仲易過信長
不過total war 又平 又多元化 又有mod
有1080p中文版 多小小功能就滿足
本身已經好玩
Steam 得低清日文
最近果隻太閤5 dx未係咁囉
本身win版好玩好多fans架
「高清重製」版原來係將手提機嘅版本移植再執下啲圖
結果就係ui難用loading超慢多bug唔流暢俾人怒屌
所以假設真係有都唔好9衝
三國同盟根本打唔贏呢三件,隻武田唔知點解又無得外交,一打過黎就頂唔順
啲人都係買隻舊證明仲有人氣博佢出新,不過九成都唔會
可以,要係事件嗰到無效化個事件佢
玩左廿個鐘已經玩厭,等佢大更新/加強版再玩,想玩都係玩返舊既算

呢集都係重覆無腦外交屈死對手、內政升人,真係打仗就唔多,打仗就大半都係無限會戰,以前創造都係屈槍炮、本多忠勝極少數技能,呢集就跑online黎,靠人多鬥快衝終點就贏,揾一兩條友引大部份兵過黎捉衣因,其他就鳩衝打本陣,就算一堆廢人都贏到啲高四圍大軍,其實好多野既setting 都好明白佢個意念想點、係幾唔錯,但整出黎又膠又機械化

最無癮就係個等級制,唔理邊個加入都由最低做起,大名投降只係啱啱做到城主但有排都開唔到政策,以前幾集做細大名由低做起最正就係去到某個位終於攞到堆勁人屈返人機,但宜家打咁辛苦打左明智光秀呢啲咁高四圍返黎你叫佢做卒仔咁上下,有排都上唔到大枱,搞到連少少成就感都無,完全唔過癮同埋呢樣都最唔符合史實,好似柴田勝家投降信長,叫啲有勢力、實力既人去做卒仔,佢一早叫你食屎走撚左去啦
打仗AI低能呢樣野集集都無變
個軍團係咪弱智俾人圍到HIHI佢就渣住幾萬兵係到起教堂,起寺,屌你老母死啦
明明創造個陣軍團都識去打人,今集軍團就只識起野?俾人打佢幾萬兵都唔出只係叫我救?我救你老味我都支持唔住啦
野望一直都係玩武將
一路以黎大家拎到勁人後就會用佢地黎做主軸黎片人
呢幾代變鬼晒
我知佢想做啲懶有深度嘅strategy但咁落去真係唔得
而家兩頭唔到岸
玩創造同呢隻新生都只有「戰爭係靠數量呀大哥」呢句話
要玩呢種模式嘅我開返paradox嘅仲好玩啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞