信長之野望・新生

1001 回覆
28 Like 7 Dislike
今集啲事件我完全冇feel,我覺得事件做得最正係14戰國立志傳,嗰陣玩大版之陣用豐臣打if合戰打贏德川好有成就感
臨戰係咪姐係戰備狀態?
Same

我都鐘意14戰國立志傳多啲
Yup,加糧加攻防
搬屋貴到on9
軍團on9嘅唔識出兵
係唔係唔想人統人打地方結局就算
等威力加強版
1. 威望高,可以從屬D小大名,然後有“巧言”既將領久不久就會“提案”吸收小大名

2. 主動D,軍團set支援大名軍團,然後前線搵個靚城做直屬戰鬥城(多地+多設施+高石+低商業),戰鬥城出兵軍團就好積極支援

3. 被動D,分發展好既靚城比軍團

大長征成本高,有限制冇得一城一隊全征服,不過後期前線起好軍糧站,都可以近畿打到關東 or北九州
真係好撚戇鳩,那古野城行去駿府館已經冇咗三十日糧
呢集無分主城分城,每個城都4/5千防以上好難爆,糧無得補唔係唔得,但糧同城防中間無做平衡,變相淨係拖慢節奏,玩家種左咁耐田,出大隊十幾隻打兩三座城就要返歸無左種爽快感
逼你打威風
東北堆城嘔心十倍
bgm好似麻麻地
信玄食左上杉 織田 德川 破左局 想爆一次機 但係要set軍團 就放棄左
冇得同軍團換錢真係勁反智
分享下啲小技巧,可能有啲玩落都知

1. 打人唔好揀目標座城,揀佢其他城/隔離條路,佢先會出晒所有兵+國人,威風完就可以順利啲掃,唔係佢會籠城死守

2. 高lv 鐵炮/馬最大效益不斷出招既前題,要揾對手轉移攻擊目標既空檔先出到招,除左第一下接戰一定出到招之外,如果持續同一條友打佢唔換目標就好大機會有排先再出到下一次招

所以一係揾另一隊友方係後面輪換,出完招就走另一隊上,即刻再輪換出招,但有一半時候會唔work,

比較易出係匿係士氣點後面,佢轉換打士氣點你就不停回馬槍,近乎一定work 係匿係本陣後面,揾一隊block 左一條路防夾擊,試過咁樣一隊輕鬆打走人地幾萬人,中間最好較速度中,一無左對戰符號就可以即刻返去出招

3. 打啲特別高防既城可以揾隻幾千以上既本隊一換一,直接揾隊野一條友衝過去/威風完衝過去佢就唔會揾支援,你就揾隊少啲兵係隔離等,當你無晒糧跌到少過佢座城既兵就會出晒黎諗住尾刀,如果有高lv 鐵炮/馬就可以打合戰打死佢攞座城,不過次次用完都無晒兵有排回兵
想問pk版到時當新作價錢賣定加錢ok
應該加錢
出陣小技巧

如果想打 中型/大型 合戰
1. 地圖畫面 右鼠標->出陣,AI會幫你揀一堆自己出陣既城市,
2. 然後可以“Shift+左鼠標拖動"係地圖畫面選擇部分or全部部隊,
3. 選好部隊,可以“Shift+左鼠標點擊" 自己既城池 做一個集結點,被選擇既部隊會去到集結點,等齊人先出發,等人期間唔洗燒糧。 (不過援軍/包括支援軍團好似冇的set集結點)
4. 同埋,自己城做集結點 第二點選目標城池,可以令敵方有時間集結部隊,然後大D機會觸發 中型/大型 合戰。
5. 選擇”合戰地點“。以敵我部隊接觸既郡為中心(會有紫紅色標示),距離兩個節點既敵我部隊都會參戰。即是可以大名部隊企隔離郡,搵其他部隊衝上去”做觸發“,又或者分兵引開敵人主力避免同大部隊打合戰。

用呢個集結點方式,容易D比敵我雙方等齊人,可以有效D觸發 中型/大型 合戰,贏左有威風中/大,好大Buff。

Bug技:
自己大部隊集結,對方又大部隊集結,臨近去到對方勢力範圍,停止自己部隊前進,兩個勢力就會停止交戰狀態(對方冇左紅色熒光),對方集結既部隊就會係自己城池“返回”消失部隊,趁對方恢復兵力期間,就可以攻略少兵既城池。
上代大志明明就係先集結再出征
今代反而要人手自己聚集部隊
十四係加錢
有冇清可以share個過關save
想玩群雄
d bgm好似由大志開始好難聽
今集bgm完全唔掂
1582 信長都好快
仙石秀久真係傳奇嚟

死過返生

我覺得戰國無雙應該要出佢俾玩家玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞