信長之野望・新生

1001 回覆
28 Like 7 Dislike
咩劇本
伊達開場應該要速攻?
Btw島津全手動由九州推到觀音寺用左3定4日
1582開史實點快都唔夠秀吉快,琴晚想試下伊達馬炮雙lv10睇下,但唔夠威望起野,快攻打完相馬蘆名,北條已經上到黎,而秀吉已經吞晒中間,仲比條𡃁上杉圍住開你拖,從屬秀吉擋住上杉都可行,但你未打贏北條,秀吉應該開埋小田原征伐攞埋北條,簡單講其實無得打,有都會好痛苦,無謂揾著自己黎搞
好撚傻閪
用足利停戰到上衫
但係我隻伊達政宗要企死宇都宮城補唔到兵
返唔到去升職換人
一返去就3萬車埋黎加冇得手合

就算東北班人可以用威名逼佢從屬都好似解決唔到問題
一陣想試下送錢比班友去攻太田城吸兵力

但係根本反攻唔到
手合完一定唔撚會夠糧去搶城只可以靠威風
但係佢又分兵搞我
煲唔到個威風
勁撚白痴
個隨身糧設定冇得補糧弱智到癲
不過有得補給,都可能AI 北條/大友 一支軍隊橫掃
真田開局可以點守
等PK先玩後期小國劇本吧次次都係未整好架啦
開波從屬,求援

攻城(強攻)既成本太低,
攻方戰損太低了,
攻方唔洗留兵防。

大大名冇人內部搞事,下下全軍總攻
小大名冇得玩
初期未有政策同城建 我武田主城去打春日山都打左3次 次次都唔夠糧
我劇本2開上杉都

開局北條已經總動員出兵掃關東打長野,武田跟隊打長野主城。

三方姻親都未發動,呢兩條友都唔留兵互防,下下總動員。

長野唔援又守唔到,援助又燒糧。武田又唔洗防範下,越後會進攻北線
開隊最遠國人/兵去攻擊all in 突襲你既勢力,佢就唔會打你,去到咁上下原路返歸,開另一隊接力,用國人好處連糧都慳埋,係煩啲但外交錢都唔駛出
詐攻消耗敵糧,好橋

我跟史實做法,分城出兵援助上野,主城精兵偷武田城(其實見到Event 川中島,學野
熄左相關既歷史事件啦
熄左都唔會夠打
我已經熄晒

最大個問題係卡死左冇得返去補兵
補兵=冇手合
唔手合羸唔到
但係手合點都會有戰損
冇補兵都算,冇得補糧有d唔合理
今集東北無得玩,啲城分散又遠,唔適合遠征,金銀山多錢多但兵糧少,本身守都難,更加唔好講攻入關東

佢啲牧場有一半都係東北上半部,等於無用,戰力減半,伊達要開政策更加難,馬炮雙開但資源雙倍,威力又唔得雙倍,武將特性又唔特別勁,應該要等佢 pk修正先有得玩
暫時糧食系統整得好差
佢想拉慢節奏又避免之前革新同創造咁整一隊夠強大既部隊就可以由東日本橫掃到西日本
呢種太荒謬既打法
同時重現史實打月山富田、石山御坊呢類堅城唔能夠長期作戰既做法
但係依家個實踐係玩鳩緊班東北大名
就算以前三國志11都有得比人野外補糧
今代咁樣真係好唔合理
大家記得雙線刷鞋 朝廷同足利家一齊刷
有整領地武將應該整埋出擊分類,自己配糧同兵
乜有分別
我屌
頭先手合打多個強威風
偷多兩城
不過應該要嘔返出去
慘到連知行都冇晒人做到

發現左個好大嘅問題就係前面唔應該將相馬嗰3城分比鬼庭同伊達成實
太遠埋唔到去之餘
前線兩隊有兵嘅都攻防30

兵力差15vs 35
13城對24城
好撚辛苦
放棄啦,打到都無用

見條友玩左十零粒鐘,上杉自動比秀吉食埋,佢打到春日山城都仲不斷比人輪要棄game
渣ga
建議pk版出運糧隊
你試下玩1582上級伊達
北条勁喪
想問有冇邊個網睇到D城下建築既增築條件????

我見水道LV4升LV5要10000石高

但個城得93XX就卡住左, 係咪要拆野起多個水道????
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞