信長之野望・新生

1001 回覆
28 Like 7 Dislike
上衫謙信個人有特性“義將”

自己/盟友/臣屬受到攻擊,可以自動“備戰”,可能佢食左免費備戰狀態
春日山係頂級靚城

除左本身9郡+7設施位置,一流攻擊城

仲有靚既管治範圍:
N座金山銀山城係範圍內(佐渡+黑川2城,上野兩座,新發田+大寶寺)

甲信一堆馬城,火力十足(仲要少聚落,易發展)

加賀能登百萬石都係直轄範圍,基本上夠打到上洛先換城

毘沙門天開Lv1係食攻擊buff,真正威力既Lv3都差唔多End game
thanks
打北條見到佢有備戰係咁望佢係咪想攻過嚟
然後見佢幾年都冇料到就唔冇理到

同埋登家康竟然一下就得左,滅d細大名仲會屌你滅左佢唔入
好似殺大名既親人先會難登用
另外人脈應該係全驚最屈
人脈係貴同埋時間長,要中期有D錢先搞到
爆左個劇本會唔會UNLOCK新劇本
玩織田中級無做統一東海,一路向西打
打完長宗我部之後德川臣屬->吞埋 東海仲有五座城俾北條霸左
但我據點已經係四國,軍團長又呃飯食唔做野
要調頭番去打好崩潰
三個大結局,開群雄
轉唔到, 本身個區太肥, 升左好多政策

一轉根據地月入即刻變-40000...

呢家KICK住左, 攻又攻唔到咁遠, 轉根據地又變入不敷支
我玩上杉,

春日山+加賀百萬石+越前,個石高多+設施數量多,其實已經可以橫掃近畿。(雖然一乘谷係直轄範圍外,都照食DEBUFF)

北陸道既城改進軍,AI會起軍糧站,城下設施有一兩個X重站,出到近畿都有差唔多60至90日糧
群雄太田諗住玩換大名做北條試下個大名技係咪真係咁屈
點知冇公主
再食武田,換3次大名去北條點知武田班人變紅色忠誠
但係3lv已經挖到勁人
秀家蒲生果啲
德川食完武田北條上杉
用武田主城起爆糧升爆科技
右打伊達左打織田
可以車到中國地區同埋米澤
用巧言武將既意思係SET佢做代官 / 知行?
城主 / 知行(領主) / 代官 / 親信 都可以,係自己軍團內有巧言武將都得

但,要你個勢力勁到某個水平先可以吸收,有少少隨機,唔一定又弱吸到強,你有幾家從屬,會隨機“呈報”一家
初頭有D唔適應,然後越玩越好玩
想佢後期用錢擴大控制範圍
同埋換人可以俾多D快捷鍵
呢集係咪無小地圖,搵左都唔見有,玩到後尾東西兩線要係咁鳩拉
除左節奏特別慢其他都ok,多新野玩
軍團真係要改改,如果設定比人開關最好,最好就開左軍團都比我起城派人做知行,軍團長打人就可以開合戰唔洗大名打先有

同埋從屬都應該改下,至少從屬左相關地區大名都當統一左地區啦
反而想再縮小個管轄範圍,軍團控制可以智能D,軍團長D勞動力可以清楚比D方向佢地
d軍團唔係要加收入嘅話完全係唔想開
軍團放前線
我遠佂打到對面冇晒兵都係度掛機
晒鳩氣

最弱智係玩細大名開波基本上升得上家老做到軍團長嘅普遍廢人
成件事on9程度幾可級上升
再縮真係比狗玩
軍團最煩真係錢方面
上次島津純手動打
一轉主城上前線就負錢
一兩個月就要拆一次九州農場軍團攞錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞