信長之野望・新生

1001 回覆
28 Like 7 Dislike
用黎種田比人升下級再放返前線用
呢個係暗榮莫名其妙嘅地方
仲有極討厭佢加強版先係完成品嘅商法
以日本仔嘅講法大家而家係做緊有料debugger
佢累積落黎嘅野未就係一片好靚嘅日本地圖囉
每次宣傳都係咁講
反而玩法就唔確立個方向
戰國既主角係仙石秀久
原本係齋藤氏家臣 (即係信長岳父個家族)
齋藤氏滅亡後投降左信長,成為秀吉既部下,極受秀吉喜歡
之後同長宗我部氏好多瓜葛 (打左好多次)
四國討伐 (秀吉打長宗我部氏,當時長宗我部氏剛好佔領整個四國) 之後成為10萬石大名

不過之後既九州討伐 (秀吉打島津氏,當時島津氏已經佔據大半個九州)
仙石秀久為主將,攻打島津家久,結果令長宗我部元親嫡子戰死 (長宗我部氏之後敗亡既遠因),自己仲要臨場逃走,戰後被秀吉沒收領地貶去高野山

後來德川家康幫手遊說,在小田原討伐 (秀吉打北條氏,當時除左北條氏,大部份大名都已經臣服秀吉,包括伊達氏)立下戰功,回歸為5萬石大名

之後再幫手興建名護屋城 (在佐賀縣打朝鮮既基地),伏見城 (秀吉既權力中心),升為5.7萬石大名。後期再成功補殺石川五右衛門 (戰國時代出名既盜賊),獲贈茶具

關原之戰加入東軍,負責協助德川秀忠 (二代將軍,首代將軍係德川家康)攻打上田城 (由真田昌幸及幸村防守),之後幫德川秀吉謝罪而在江戶時代極受重用

本身既藩係小諸藩 (5萬石),佢個仔之後轉封到上田藩 (真田氏老家,6萬石),最後再轉封至出石藩

漫畫後期同結局印象中 (戰國權兵衛) 寫到秀吉病死之後,關原之戰接近完全係飛左去,直接去到主角死
呢套漫畫真係好撚好睇
但我搵唔到戰國權兵衛 好撚想睇埋個結局
今集新生
群雄結集都有得揀仙石家
係四國洲本城
我想問下
我將其他城既城下方針變做委任
咁就哂一個勞力
跟住我每座城都咁set
咁D勞力冇哂
又長期都未做完
勞力成日都係0
想問下可以點放返D勞力出嚟
或者有冇ching可以講下城下設施應該點營運
有個政策唔使勞力都可以委任

你可以解除左個委任
政策個裁量權委讓升去2星就委任唔洗勞力
唔夠收入嘅就唔好委任咁多
搞錯咗1星就得
自膠
方針委任係起城下建築物,平時d郡你有派人就會自動起,城主高級d就可以自己帶多幾個城,就可以分少d將領比佢
揀佢係支援你個軍團,你出兵佢就會跟你

同埋右上有得睇各軍團狀況,可能佢仲覺得唔夠兵,仲升緊郡
有set,簡晒長宗我部d城,結果到島津收埋長宗皮都無出過兵
早期較過支援,比三好打到仆街果時,都無出過兵
唔肯定係咪要你出兵反擊,佢先會出兵幫你

輪到我玩all in
城我都唔起啦
不斷派兵同埋朝倉家一齊輪姦毛利家
依家一次過拎十座城
決定一炮過令佢滅亡
唔好停繼續出兵
如果係信長既畫風+ck個種玩法, 應該幾好
但要拉長條時間線, 起碼要由應仁之亂開始
玩左幾日 由劇本尾張統一開始玩E達 中級
終於爆左 打晒成個地圖

玩左116年
E達由晴宗玩到 政宗再玩到 忠宗都死撚埋都仲淨9州未打完 最後要嫁公主比個叫德川光圀 嘅先玩得完

本身都有諗過捱到敵人全部老死 end game

但最後都係自己控拿拿臨打完算

打到最後全世界計埋最後一個敵人得返6個武將

全部都係高齡
考驗真田昌幸嘅腦力
個婚姻同盟真係諗清楚先好用,否則搞鳩自己,用島津初頭諗住同毛利做定friend,佢有佢食大内尼子,我就打九州,後尾發覺經常續期麻鬼煩,索性直接婚姻同盟嫁女比佢。跟住就pk喇,收大友皮嗰陣佢乘機偷雞搶咗座九州嘅城,然後我就差嗰座城做唔到地區統一,而家打埋四國可以兩面夾擊佢,但毀約好似好大鑊,屌早知都係續期算
溫泉牧場嗰啲係咪隨機事件等佢出先有得起
要塊地發展哂先會出
今代啲軍團一時時
我試過喺前線set左個軍團明明兵多過對方毛利,等左幾年都冇料到
於是自己直轄領出兵打過去引毛利同我打大會戰(70K VS 60K),打贏左之後個軍團就即刻狂進攻
最後生還者
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞