信長之野望・新生

1001 回覆
28 Like 7 Dislike
始終一比較下都係第6代最好玩
呢個真係有進步。原本戰國時代就係一個盟主加下面唔同家。個地圖唔會清一色係某個家紋。
想問吓 有無打強威風既會戰心得?

對面部隊數比我地多 又難偷到撒退點
或者有無咩武將可以易D破到強威風既局
玩長宗我部元親,完全冇路走,右三好左大友,一擴張就瞓身打鳩你
+1,三個起碼要Fd兩個,唔係就車輪到Pk

主據點又遠,迎擊又燒糧,大農地X3都頂唔住
玩e達 玩左差唔多 60年 政宗都4x歲 终於搞掂左武田同北條
下一個面對係織田 信長都老死埋 但織田個已經佔左個圖一半
島津得返9州 試左幾次開波 但都係唔夠打
玩到地區統一結局就夠,再玩落去好難操控
革新係考驗腦力
主要唔係讀書果陣玩
暗榮d ai真係唔撚掂
今次評價好似幾高
都係等加強版先會會好啲
頒佈咗政策點先可以取消返
長期消錢
一定要冇晒錢先自動取消
啲政策升左無得減番
無錢就會取消
係,on99
打仗同開發緊都用唔同政策
搞到一定要消晒自己啲錢先可以改
革新好玩係因為夠多變化
唔同大名起手方式唔同
要用步騎炮弓計謀邊啲做主軸好睇你起手有咩人

去到創造砍掉重練冇晒呢啲變化
但都仲起碼有保守同創造主義同少人口同多人口嘅城要點開局嘅分別

呢一代完全睇唔到各大名之間有乜唔同
只係得返弱大名同強大名嘅分別
大志都話有啲大名會有自己政策
叫做有啲特色
今集呢樣野都係做得麻麻地

有無人覺得啲城有距離限制 轉一次要幾萬蚊 好撚on9
仲有關東堆小勢力好多都牆頭草,北條唔係實際控制
game做唔到呢樣野
主要係隻game入邊 佐竹同里見太廢
永遠開局2年內收皮
開局北條同武田,上衫一樣咁上下多兵
收左佐竹里見皮直接滾雪球滾到同時打武田上衫都贏
想改善呢樣樣真係好簡單,buff 里見同佐竹就夠
佢想好似ck咁模擬返封建時代
要靠vassal去發展屬地
但又加埋軍團範圍呢樣無謂野要你定期搬竇去擴張
如果任意搬竇結果就會搞到要vassal發展呢個concept冇咗
因為你可以換城極速開發
結果就整咗個幾皮野轉移居城呢個不倫不類嘅限制出黎
其實十幾年前既天下統一系列已經做到,不過信長野望係走天馬行空路線
呢集連兵種都唔使配
不如直接玩CK 日本戰國MOD算啦
馬鐵炮我當skip 左一半,仲cut 左城戰、海戰,有啲加強版可能出返黎,呢集啲budget 好似大部份去左整塊版圖、群
遷都又事實上係好貴,但戰國時代呢啲轉竇不嬲好閒,只係換個軍事指揮中心求鳩其,佢要你下下都要安土大坂咁玩

同埋啲政策好鬼貴,但勞動力又好少,總之不斷要你拖長玩,但越流水式咁拖就越玩快厭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞