信長之野望・新生

1001 回覆
28 Like 7 Dislike
我係新手
隻game 好似易學難精
其他師兄討論緊啲咩完全get唔到
淨係跟game玩任命、內致、設攻略目標、出兵、任命loop
唔洗點睇攻略,好多資料其實遊戲內既說明都有講

今集係全新系統,我隔左兩代再回歸玩信長,都係摸住玩,越玩越好玩。

其實今次個系統,係最有“大名”代入感。

同埋,若果有少少認識 日本戰國歷史會更好。

初期入手,可以試下“重演歷史”既玩法
北條實在太難打一開始捉到北條綱成同氏康就處決左
長尾堆將被武田同蘆名滅左所以散到周圍都係
信玄就野戰死左 其他勁人就登唔到變浪人

有自己技能嘅得忠勝 昌幸 同唔知點解去左武田嘅鈴木重秀 長野業正好L勁但好早就死左

btw我見上網d人都係用你個方法 兵少但係部隊多打爆對面 我呢兩日試下
滅伊達 最後同島津 上下 夾攻織田
其實唔難
北條易打,一次大威風就佔領幾左城
山內上衫 冇兵冇將冇盟友
一開波比長尾武田北條圍毆 你可以試下
你玩果個應該係第一個劇本?一開始應該有唔少兵夠開對面個大威風
yes 可能我手合唔掂 被人圍住打&武田北條今川event同盟卡我好耐
呢隻game 起手好重要,一開始就要開人波,等佢每個城兩三千甚至四五千以上先打就好麻煩,頭先試左下,去江戶上面個位集結佢會出12隊夠威風大,打完攞三個城,兵力得返一千,佢連河野戰都開唔到,之後加埋其他兵分三隊爆埋附近三座城,兩件盟友黎幫拖就用合戰夾死佢,煩啲得返小田原難爆,ko 北條同是但一個盟友已經end game

合戰都係大同小異,揾兩隊接近兩千兵封住最左最右條路,至少吸走三隊六千兵,中間高地射死三四隊,佢無兵出就揾兩隊夾氏康,同時揾一兩隊去搶旗爆本陣,仲有一兩隊可以留返應變用
咁我個save係咪應該重新開過
因為成日開唔到大威風 好多城都打爛曬
又係出啲CG畫面,當新野出,真係好唔掂,幾時執?
隊伍數開威風有數計,睇佢城數連埋國人數幾多隊,出同佢差唔多總兵力人數就會all in 你,有啲位要留意既係
1. 揀合戰位好影響威風既城數,不過打多幾次就識
2. 至少一兩隊你同佢交接既城出兵佢先會總動員
3. 有時同佢領土另一面鄰接既城都出要埋,唔係佢就會留兵唔出防你
4. 取巧啲你出左兵幾日已經可以睇佢有到幾多隊,唔夠就即刻原路返歸揀其他合戰點,8中風、12大風

至於開唔開新save 睇你需要咩,純爆劇本就開新易玩好多,打晒北條武田已經可以令大部份大名從屬,想有挑戰性吾以繼續玩舊save
試左幾次終於開到大威風
北條得翻三座城成個save快左十年

同埋日文版同繁中板唔同 voice多好多&AI行為都係
D AI好似自己form多左同盟
我玩山內上杉 北條同武田未有event已經結左盟
同埋中文版每次一開波淺井都會比六角滅左然後織田家淺井長政結婚開始d event就全部達唔到個條件
轉左日文之後淺井同六角結左盟冇死到

然後就此中文版少左好多語音 你開自訂嗰到你會發現中文版有幾把男聲都係default 一般男聲

最後就係唔知點解d部隊gum完之後唔聽話自己鳩衝多左
本身驚伏又貴所以down左破解版
佢steam版d save係local定會up上cloud到
同埋會唔會有成就嗰d
新手一問
點樣搬主城?是咪要升左政策先?
用相馬家玩東北地區,打左南部一半城,唔搬主城唔夠糧再打佢剩低既城
鼠標右擊>評定>轉移根據地

最少要有 “10000金” 同埋 所有 “主城武將已經歸城”,越遠越貴
有成就,全成就都易達成
1560 德川應該點發展?食完今川之後就比織田、武田、北條包住。
等事件

打武田應該易少少
同北條生同盟食武田,食完轉打北條
有冇人試過信長元服劇本,
上級難度用長宗?
外交完全建立唔切,
長期被逼同三好打,
將三好打出四國又瘋狂俾電腦夾,
最重要係人少,啲人又廢到癲…
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞