信長之野望・新生

1001 回覆
28 Like 7 Dislike
史實點會亂咁轉居城
武田打到上野都唔會離開甲斐
毛利食晒兩道主城都係偏僻既郡山城
呢集啲戰國傳cg多唔多
咪話分兩種,一種打仗臨時用,一種長期性質,日本啲居城除左山城、後期個啲好多都好簡陋,唔係想像成本高到咁誇張,又或者有其他據點可以遊走

至於隻game set 咁高成本就純粹強迫用你玩ai 軍團,但佢ai 難用,set 範圍唔緊要,但起碼有得比人易轉地方去前線,後方咪比軍團打理,呢一代其中一樣問題就係自由度又太,太多創作人意念既無謂限制
咁你支軍隊出左去之後唔返城,就有打仗臨時用既效果

你可以睇下果d日本百大名城,仲現存果d都好靚

不過諗諗吓,係信長系列尋求真實本來就錯誤,最緊要遊戲性同夠爽
全部Powerpoint ,而且參與感好低
火牛同討點落個弱智敵將之後auto win有幾考驗腦力
問題係而家冇遊戲性亦都唔真實
三國志14已經中一次伏,今次又中

果隻乜鬼三國版仁王多數都係伏到爆
呢幾年都出咗好多伏啦暗榮
大志,大航海4 hd, 太閤5 dx, 無雙8 empire都係伏
三十四玩落幾好玩
但三國志死症太小小勢力
來來去去荊南四小強同遼東公孫
有D長期都好低忠誠 點搞?
玩到後期八十幾年,啲名將死晒咁濟,之後啲人都好似好廢咁

武將又係老死戰死,死下死下,最後三軍加埋武將同城差唔多一比一

再拖多去會唔會二百個城同一百個武將打
真係好拖鐘
我打緊架
ai又趁火打劫
嬲到我即刻不斷出兵開佢波
點知俾我反攻搶到佢一座城
得送家寶同送官位
大航海4竟然攪到咁垃圾。。。
領主升城主
贏啲大小小既會戰,贏得多就少左走佬
依家識玩啦
就黎統一九州
雖然拖鐘
但越玩越好玩
Ai醒目
有挑戰性
就算玩初級都唔可以hea住玩
見到有勞力就要不斷升野
如果暫時唔諗住打架既話
軍糧滿左即刻賣出去換錢
要同ai鬥快發展
真係好多野做
睇下隻角色勁唔勁啦
廢物就由得佢
統一地區之後大把人材
多到塞唔哂
冇計,抄CK又抄唔足,

CK一個勢力入面既小勢力都會內鬥。大領主出兵,小領主唔會總動員支持,大小領主都應該留D兵防亂防變。(越大既勢力,應該內鬥越嚴重,然後影響擴展,減慢大勢力既擴展)

另外,CK入面都可以分 騎士/職業兵/召集兵,其實之前信長都做到農兵/常備兵,然後又冇啦啦倒退
其實total war同CK(歐美式)都會有史實人物同Gen虛擬人出黎。

史實人物咪高能力值+特殊技能,表達返人物特殊。小勢力都Gen D虛擬人出黎,比返D基礎勞動力啊。
其實n年前隻蒼天錄已經係有玩分城系統

而且感覺佢係參考另一戰國game,天下統一系列多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞