信長之野望・新生

1001 回覆
28 Like 7 Dislike
尋日玩左陣 都ok
不斷set target等班𡃁搞
組頭就放自己塊地
升左職位先放出去做領主
用“支援” 然後留一座直轄城,直轄城出兵就會軍團支援。。。

AI新智慧系統...@#$%
如果最後人地城厚兵重,前線得幾個連建設都做唔到/有排做,仲得返啲npc 帶兵,隨時打唔贏又輸唔到企左係到
軍團系統真係好神奇...

軍團唔洗用錢,D錢唔會用系軍團領地既發展,搞到軍團無限存錢。

玩家就 要/可以 定期取消軍圖,將舊錢轉返比自己... ...取消軍團,基本上冇成本

真係唔想用CK同信長做對比... ...
不過軍糧/石高都可以做到以城做基點,點解金錢做唔到...

軍糧又神奇野。每座城有糧食上限係好事,但係軍隊過自己據點冇得補給,想用糧食限戰線長度都唔係咁限啦。
反正每座城有糧食限制 ,可以做:
補給要用時間,補給點同出兵點越遠用時間遠耐(疲勞debeff)
補給要用糧食,補給點同出兵點越遠就要消耗更多額外糧食
咁鐘意睇就買書啦屌
點解我以前玩信長係好似LOL咁推塔既??
你個隻係War3信長
以遊戲性角度考慮
如果現存武將唔夠某個數
其實佢應該gen啲假人出黎頂住
就好似啲姬武者咁
最多俾個option人揀要唔要gen假人囉

記得玩創造關原開局
過咗廿年之後啲人係咁死唔夠人用膠到
係嫁咩
小學成日話玩信長就玩果隻
出左統治範圍 唔SET軍團有無問題 慣左親力親為
呢幾日睇到人玩里見開局,想突破北條
見佢玩得勁痛苦,我又睇得勁痛苦
re都re幾次,好有趣,搞到想買黎撚下
玩到連水戶黃門都出埋嚟
如果啲城開發好哂既話
你會蝕左啲收入
就係無gen 人 玩左160年左右
革新堅好玩
係 無計打完地圖右邊 開始打織田 用多左時間
佢兵力多我十萬 而且地圖中間佢啲城好密 支援好快
呢集好在啲會戰掃場快,中型以上可以攞埋座城返黎唔駛打,短暫補補糧等佢地埋黎開第二場會戰,最盡打三場佢地應該唔會有力再打住
今集一定要係多兵力嘅敵人攻你前 攻佢先 靠會戰打返個兵力差距
https://www.youtube.com/watch?v=iSNSODM6N0M&ab_channel=ToaruAthTube

原來威風計隊數唔計兵力,差唔多兵力但少隊已經可以有強威風,咁樣早期擴張都有機會打得贏大大名,同埋鐵炮lv 10望落幾勁,一接戰即死,零損贏,唔知成萬兵互砍會點,仲有武田lv10馬唔知屈唔屈
威風最好喺敵人領地打出,直接食城又唔會拆建築
主力滅完國唔好太早返歸,等後面內政城派兵上黎守城先返
唔係既話新城後面D家會立即出兵打你
武田俾我用北條打到得返一座城都觸發到西上作戰
講完無耐
個作者(宮下英樹)又出新作
大亂 関ヶ原
睇黎戰國權兵衛後面飛得咁快係為左出新作
主角疑似係老狸貓
睇到有人玩足利義藤 (即係義輝)
完全係另一個玩法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞