信長之野望・新生

1001 回覆
28 Like 7 Dislike

d AI program好咩年份先繼續擴張 佢佔領完細川d地就唔會向其他地方expand所以你係佢個唯一target
佢多數時間都打另外既細川先,自己會有時間吞到安藝、本山,加埋有兩隊國人已經可以自保,之前試唔知點解打佢完全唔出兵,開唔到威風就好蝕,佢唔出就轉頭食晒四國其他地方就可以最後返去搞掂佢,問題應該係開波食附近兩小國唔夠快,一定要揾兩隊差唔多兵夾佢,太多兵佢會死守
如果單對單都唔係問題,
可以手動會戰打爆佢,
但一同佢打完大友/上面堆人
就會過大海打我,
想外交但唔夠時間同資源,
最後淨係可以死守。
試過打晒成個四國,
不過唔夠資源外交,
喺噉俾大友同三好輪…
完全擴張唔到。
毛利冇打爆大友?
同埋多數都係威風完用嗰段時間嘅buff刷外交

今次呢集唔知點解同盟之後其他人會敵視你
然後信用變0
同d得一兩座城嘅同盟都唔gur你 心唸關你撚事

轉左做日文之後東北終於唔係好似之前每鋪伊達掃曬而係同南部一人一半
但係齋藤家一被六角滅左 史實event一斷連信長都要被人收皮

玩到呢到卡兵糧冇得再推向西邊 從屬左家康係咪要等巧言吸收左佢 如果唔係嘅話幫呢個位淨係可以幫佢守下城唔夠糧推出去

同埋從屬係咪睇威信 上面長尾家由一開波就同盟到而家 雖然好多城但係威信同其他從屬左嘅差唔多 係咪等同盟完左從屬埋佢好
唔駛再玩外交,伊達蘆名有婚姻就打死蘆名先,從屬伊達,南部唔從就由佢,伊達偷到佢幾座城實力弱左就可以從屬你,伊達唔掂就幫佢打一兩座城,其餘就唔好理

去春日山開威風集火打爆座城,長尾就斷開兩截,開威風打埋東面痴住個三座城,其餘比伊達去執

跟住一係入越中清埋大部份長尾,一係如果三角發得太大就搬竇去濱松附近最多兵既城,越過德川打三角,好多隊兵黎就開威風,再搬竇,開多兩三次就殺埋三角、吸埋就差唔多爆機

btw 呢兩次呢個劇本你玩左幾耐
冇辦法強逼症唔想開始左然後棄save
同埋覺得玩d中等size嘅大名係幾fun
同盟期間都可以轉從屬。

打春日山,打黑川(肥城),跟住睇長尾肯唔肯從屬,肯就收。然後用長尾擋毛利。唔肯就打埋信濃

你應該經營關東,所以主力已經東海道進發。長尾打到差唔多時間,可以吸收德川。

根據地轉左未?入信州西進上洛(信州都食到大半個關東)
試下開局 熄左個史實外交
咁會易d打,
玩玩忽然覺得佢同三國志12有啲似
一樣都係城池起野
只不過三國志12入小地圖打仗果時 可以任行
信長16就唔得
個科技 因為個人比較鐘意12同14
12研究完啲科技就得
14就一個個禁
16依個有啲難用

內政暫時都覺得唔討好
因為好多野都連住個科技 好似要換城主咁
搞到打得太快又要趕科技起軍團

頁面真係難識應
因為習慣係右手面 慢慢禁
今次就邊到都開得
先打安藝,後打本山(分兵引出黎合戰先),

打一條之前要先同大友同盟,大友好似第二高威望,可以調停任何人,基本上就keep要住100友好

然後打埋河通(加埋毛利援軍,有機會中威風食城),就同三好決戰。

長宗我部唔係將領唔得,三兄弟都好勁,係身份唔夠+威信唔夠
Sor,以為講緊1560
一律等加強版
有無人打贏1582無史信長? 條兵無窮無盡咁
終於打完 去到後期d軍團識自己出去開片 加打親毛利都係大威風
不過唔想用關東大名統一全國打西面真係好痛苦

開鋪毛利體驗下劇情
有冇人知吸收從屬幾耐先出一次

巧言4都唔出
好似多左說明軍團狀態?仲有乜野分別?
從屬夠三年先可以吸收
想問有冇方法set左一堆城出陣果時,會係自己邊界集結晒,先再一齊入人地領地
同時電腦會知你想打佢,係佢地自己既城集結?
我次次d部隊係自己城集結,電腦都on居居唔出兵
直到去到佢d城佢先出兵,根本就打唔到威風大出黎
我用緊嘅方法係距離自己想打嘅城最遠嘅我方城出兵先,隊兵到咗另一座我想佢出陣嘅城附近,座城先再出陣,如此類推,慢慢滾大個雪球。所有城出陣target 係自己想打嘅城。
如果有更方便嘅方法當然最好
shift 包晒所有隊第一下去前線自己座城,第二下再入人地領地咪得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞