信長之野望・新生

1001 回覆
28 Like 7 Dislike
嚴格黎講我只係手動開左局無史嘅山崎之戰
同食左個免費米行
呢句留返比你自己
On9北条關東霸王黎
反北条包圍網圍攻左佢好多次都打唔贏
On9鬼唔知係地區霸王
咁你覺得依幾集北條同史實實力相配?
九成都衝出關東做最後大魔王
跟歷史既話里見同佐竹邊有咁廢
由創造開始
設計到關東平原又肥又多城
周邊又一堆小勢力比北條食
明明之前幾集武田同北條都有機會
依架搞到每集北條一定係大魔王
玩幾次1553年 最後都係武田彈出黎
北條排第二既
三國聯合之後,基本上就係武田同北條鬥快肥。

武田,起碼有個長尾睇住...

北條,反北條聯合太弱了,起碼要開個event強制佢地聯合。之前有包圍網系統,加返可能冇咁惡。

同埋大勢力冇乜內鬥,消化新城太容易。
伊達個政策試完真係無咩用,佢要求馬炮雙開但用出黎淨係揀馬/炮招,威力無勁左,加果8攻本身個武將都高攻,效果出黎唔大,雖然個龍騎兵特性另外計算易推高個lv但好難上到10lv,本身無咩保守高職位武將,連馬房政策都開唔到

暫時最有用top 3 大名政策應該都係武田鈴木、北條/織田?後面兩個未玩過但望落好似
最好改返組頭都可以放出去做領主,幾十人係主城冇野做
老實講玩落係堆撚爆是但一邊仲勁
只可以話100$加6攻聊勝於無
主城係咁換人
覺得佢想整到你知道有乜武將再自己分封
咁求其一個二打六突然做領主又真係唔合理
應該改成投降武將降一級
而唔係直接做返組頭

同埋記得要升母衣眾政策
我打到後期冇哂組頭
個劇本放左佢做推薦仲要得兩星,想知製作人到底係點玩
照計都係鋪路出多次立志傳
做埋當勢力變大 下面會出現派閥鬥爭 如果引發衝突會導致謀反或者下屬出奔 好似織田家打大左地盤就不斷會有人想反佢
本能寺之後堆事件唔熄鳩晒佢
唔靠德川加織田拖住佢係冇得玩
之仲要開公主武將,最上義光個妹一撚定比上衫撬走,之後可以食埋最上家D人再從屬東北班ON9再放養
啱啱同德川左右夾攻收左北條皮食晒D人基本上破局

東北堆廢城比狗玩
太遠水路
就算搬屋,新嘅本城發展唔切一樣收皮
我都係一開始就沖個城下方針+免勞力先夠資源沖
玩左幾十粒鐘,越玩越好玩

雖然缺點好多,但係睇住班廢柴組頭,一步步成材,真係開心。

城堡育成又有少少成就感
諗起三國志6
玩到咁上下d家臣就分黨分派
迫到其他人下野
都係 玩左幾日係幾好玩
用長宗我部打完九州用左30年
而家開始打東邊唔知要用幾多年
第一個save就用四國蝙蝠

一開波就同大友爸爸結盟,威望高,想打就打,想停就停。
上杉做關東管領打左成晚先發現武田義信俾我殺左
仲慢慢拖到武田北條同時打黎,四萬打十萬
唔速攻落去跟本冇武將用
今集有冇天道咁好玩
想入手但少貴
輕鬆玩50個鐘
最煩係統治圈 前作記得有一集都有 不過setting到可以熄左佢 今集無 唔鍾意見到有個紅色感嘆號
我劇本2,打北條既時候,唔小心討伐氏康,搞到冇左劇情。

有統領,威望Upup,其實好大buff,可以臣屬D小勢力,義將又可以係咁開臨戰狀態
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞